Reflektion – Slask Wroclaw (h)

HIF är vidare kvalet till Champions League och går nu in i den avslutande playoffen efter dagens seger med 3-1 (totalt 6-1) mot de polska mästarna, Slask Wroclaw. Grattis HIF!

Matchen började precis så som jag befarade, HIF parkerade sitt lag djupt ner på egen planhalva och tillät polackerna att styra och ställa i spelet. När det gått ca tjugo minuter satt jag bara och väntade på att det skulle bli halvtid. En paus som gav Hareide möjlighet att skälla ut HIF-spelarna så att de vaknade och insåg att detta (nästan) var; “The fucking Champions League” som de spelade i, inte någon random cupmatch.

Polackerna gjorde, inte helt överraskande, 1-0 precis när de hade pressat ner HIF så lågt ner på egen planhalva att de nästan satt i knät på målvakts-Pär. Och det slafsiga försvarsspelet höll på att ställa till det rejält och ett mål till för polackerna kändes närmare än både halvtidssignalen och framför allt ett HIF-mål.

Men, precis som man börjar pusta ut och ser att klockan närmar sig paus, ja då smäller det till. Finnbogasson spelar fram dagens hjälte, ja för det kom han att bli när slutsignalen ljudit över Olympia, Thomas Sörum. Och HIF hade kvitterat. Lika skönt som oväntat. Där och just där var dubbelmötet avgjort!

***

Andra halvlek av matchen var mer en transportsträcka. Polackerna orkade inte motivera sig och HIF kunde spela ut matchen. Och de som spelade bäst var ju utan tvekan firma Island och Norge. Som var precis lika kalla som sina hemländer i sitt samspel. Alfred spelade fram ytterliggare två gånger till Sörum, som alltså fick göra tre av sina viktigaste mål i karriären idag. Mål som värderas till ca 2,1 miljoner Euro.

***

Hur bra är då HIF? Kan laget slå ut ett lag till, och det kommer vara betydligt bättre?
Alfelt på Sportbladet, som jag sällan håller med om vad han skriver, har faktiskt alldeles korrekt i sin bedömning idag; “HIF måste höja sig rejält“! Det darriga spelet som HIF visade upp i dagens första halvlek, det spelet kommer ett lag som är bättre än Slask Wroclaw utnyttja till de fullo, och möjligen kunna punktera en match redan då. Men å andra sidan, det spelet som HIF visade upp nere i Polen ger en ändå förhoppningar om att spelet finns i grabbarna, det gäller bara att fördela spelet ordentligt och hålla tempot uppe, från början till slut.

***

Lottningen sker alltså på fredag. Åge vill ha Celtic, ja till och med Jesper vill ha Celtic. Jag skulle gärna se ett lite lättare motstånd i sista och avgörande matchen inför gruppspel i Champions League. Men på den här nivån finns det inga lätta matcher…

 

2 kommentarer

  1. Jag håller med dig, Fredrik. HIF behöver höja sig för att utgöra ett hot mot lag i nästa omgång. Sanningen är ju att varken Wales helgon eller Polens Slask-lag håller någon högre klass. Det finns därför anledning att vara orolig och att inte övervärdera HIF:s kapacitet. Däremot kul för Sörum och vi har resurser i Gashi/May, Atta och Hansson! Chrisse behöver lyfta sin lägsta-nivå o frågan är om inte Walehn spelat in sig i startelvan?

  2. Undrar om Åge verkligen gett order om ett sådant defensivt spel i början, kanske något att fråga han eller Svarre om i “dagen efter”…
    Visst låg polackerna relativt högt med sina spelare och försökte alltid få 11:an i en position strax bakom deras anfallare så han snabbt kunde suga åt sig andrabollar och fördela till deras kantlöpare – ett arbete som underlättades av att så fort HIF fick bollen var det bara att tjonga iväg den så kom den snart i retur och inte konstigt det blev stressigt då, att laget sjönk djupare & djupare ner i Pärs målgård men inte heller blev det lättare av en domare som föll väl lätt för skådespleriet i form av polackernas “dödskri” som ekade över ett dessvärre ödsligt besatt (men ej så överraskande) glest Olympia så fort det blev till närkamp…
    Ska bli spännande att följa lotten nu på fredag och visst är Celtic en vinst i form av TV-pengar & publikintäkter (då blir det inte lika glest på Olympia) men normalt sett passar lag från de brittiska öarna oss så varför inte? Helst inte MFF:s banemän från i fjor – lag från Balkan kan vara lätta att ta när de går emot dom men ha de flyt och är i medgång är de otroligt tuffa, så kanske en favort i repris? Bate Borisov eller Anderlecht men Basel känns också tufft med tanke på hur de avfärdade sir Alex gäng…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*