Reflektion – Gefle IF (h)

3-0 mot Gefle och serieledarna ångar på. Kanske inte snyggt eller underhållande, men fruktansvärt effektivt!

Dagens prestation gjordes av Simon Thern!

Det började försiktigt och trevande. Gefle använde sig av hög press från start, men istället för att lockas till att slå höjdbollar med okänd adress, höll HIF’s försvar ihop och spelade sig ur pressen. Det är inte roligt att se på, det kan kännas osäkert, men det är ett tecken på ett samlat försvarsspel, inget annat. Bra där!

Redan efter 5 minuter så dödade HIF matchen. Hörnan slogs av Gerndt och efter lite rensande från Gefle så damp bollen ner hos en ren Rachid. Men istället för att drämma till bollen med kraft, lägger Rachid ner en känslig passning till Christoffer som skjuter på volley och i trasslet där framme efter den bollen, slår Holgersson in retur. Skönt mål, och helt och hållet Rachids förtjänst.

***

Efter målet går tempot ner på 1 av 4 cylindrar. Gefle fortsätter pressa högt, men det känns ganska ofarligt. Förutom de gånger som Crisse gör felbeslut, eller står felplacerad.

***

Stundtals var det ett sidledsspel som säkerligen fick herr Daniel Andersson nere i Malmö att sitta och mysa extra i sin tv-fåtölj…

***

De sista 45 minuterna(!) av första halvlek var riktigt zZzZzZzömniga. (Ja, det blev alltså en halvlek som var drygt 6 minuter längre tack vare att domare Stålhammar fick utgå.)

***

Andra halvlek inledes med ett slarvigt och ofokuserat HIF. Lindström, som i princip varit osynlig i första halvlek, fortsatte på den inslagna vägen då han valde osynlighet även i andra. Bra skott och glidtacklingar i världsklass räcker inte för spel i 90 minuter, knappt ens för en kvart. Och jag satt och undrade varför inte Therns skulle få chansen istället för Lindström…

***

Rachid, som använt media(?) för att få en plats i startelvan, var bra under första halvlek och ännu bättre var han då han snodde bollen centralt från en Gefle-spelare och sedan bara körde på. Lade bollen snyggt ut till den framrusande Gerndt, som i sin tur tryckte in bollen i bortre hörnet för målvakten. Ett mål a’ la’ 2010. Men det var Rachids förtjänst igen att HIF gjorde mål…

***

Jag blev lite förvånad när Conny valde att plocka ut Rachid till förmån för Thern. Men så här efteråt så var det ju så klart ett alldeles rätt beslut. Thern presenterar sig i sitt tredje inhopp med att göra ett av årets snyggaste mål/prestationer då han likt en sömmerska tråcklar sig igenom Gefle-försvaret och helt sonika skjuter in 3-0. Och det var inte bara 3-0 målet som gjorde att HIF kunde slappna av, förmodligen gav Thern, och det viste han gjorde mål, laget en liten självförtroende-injektion också. May försökte lite senare med samma sömmerske-metod och var så när från att lyckas.

***

Media är som bekant snabba med att skicka ut rubriker samt döma lag som “överraskningslag” etc etc. Och i år har de gjort samma misstag igen…
Gefle har “överraskat”? Nja, om man tar ut saker och ting i förskott så möjligtvis. Men jag är fortfarande övertygad om att Gefle kommer på sin höjd nå en kvalplats, ännu säkrare att de åker ut. Och inget av det jag såg idag, eller sett hitintills ändrar min uppfattning om det. (Och samma sak gäller GAIS…)

***

Fick höra från någon, som inte kunde se matchen utan lyssnade på radion, att radiokommentatorerna proklamerat att HIF vann men spelade uruselt? Samma fenomen på radion som i kvällsblaskorna? Nej, HIF spelar inte “uruselt”. HIF spelar fruktansvärt effektivt! Som jag skrev i ingressen; “Kanske inte snyggt eller underhållande, men fruktansvärt effektivt!”

9 kommentarer

 1. Du borde kanske förklara vad du tycker är så effektivt? Det 70min jättebra passningsspelet? (ironisk) Alla felpassningar? Alla sumpande målchanser?
  Hif måste få rätt på sitt passningsspel och målgörandet innan man kan kalla det effektivt!..

 2. @ Nicklas
  Vad som är effektivt? Ta en titt på tabellen… Oavsett hur illa du tycker HIF har spelat, med ironi och allt, så är HIF fortfarande obesegrat. Tycker det räcker som förklaring.

 3. @ Nicklas
  Man kan ha tur i en match, möjligen två. Men att ha tur i sju omgångar, mot bra motstånd, det finns ingen möjlighet.
  Och HIF är inte enbart en spelare. Pär har varit mycket bra och stabil. Men hade inte försvarsspelet hindrat motståndarna så hade han haft avsevärt mer att göra och helt klart, oavsett HUR bra han än är, släppt in fler mål.

 4. Och jag som tycker detta var ett klart fall framåt spelmässigt om man jämför med de 2 senaste insatserna på hemmaplan mot Häcken & Syrianska…

  Visar hur många sätt det finns att uppleva en fotbollsmatch men helt klart är att Rachid som startspelare & Rasmus centralt i banan lyfte det offensiva spelet rejält så i och med det tidiga målet var det mer en fråga om hur stor vinsten skulle bli än risk att tappa poäng på Olympia igen – men visst skakade Dahlberg/Orlov om vårt mittlås ordentligt (särskilt första halvlek), täckte boll likt “ladugårdsdörren” Niklas Skoog i sina bästa dagar och vann nästan de flesta av nickduellerna!

  Att inläggen mot dessa 2 “bjässar” ofta kom från Stoffes kant finns en förklaring men det är inte att klandra Stoffe fullt ut då hans understöd från mittfältet (i form av Rachids hemåtjobb) nästan var obefintligt och då kom det sig naturligt att Gefle hade ett övertag på den kanten men det är ett pris man får betala om man vill ha Rachid på planen!

 5. Har tittat på varenda match och räddningar som Pär har gjort så har vi haft en satans tur är vi har Pär som målvakt. Försvarsspelet har också varit bra men om man jämför spelet mot förra säsongens spel så har dom haft riktigt mycket tur att vi har med oss 5vinster. Kan inte säga att dom spela dåligt igår men kan säga att Gefle gjorde.

 6. Om vi tar oss till minnes förra årets inledning, så var det på ett ungefär likadant. Vi hade förtvivlat svårt att få igång anfallsspelet, men försvarsspelet funkade nästintill oklanderligt. I princip så är årets inledning en karbon på förra året…

 7. Nicklas: Tur att vi har Pär? Nja, det är nog skicklighet att vi har Pär och det kan kanske komma som en överraskning men målvakten är en del av laget. En mycket viktig del. Att vi kanske inte har spelat så bra är en sak men trots motstånd så har vi vunnit och vi har knappast varit utspelade mot något av lagen.

 8. Leif: Då kanske du missade matchen borta mot örebro? Eller matchen borta mot Göteborg? Om du nu tycker att vi inte va utspelat mot nått lag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*