Reflektion – GAIS (h)

Det blev bara oavgjort på Olympia ikväll, trots ett numerärt överläge i drygt 30 minuter för HIF. GAIS boxplay-liknande försvarsspel höll undan och HIF fick nöja sig med en poäng.

Det började ju så bra. Men åter igen känns det som att vilar ett “GAIS-spöke” över Olympia. (Vi minns den ödesdigra hemmamatchen 2010).

Den första kvarten satt HIFs spel som en smäck. Ruskigt snabba omställningar som fick GAIS-spelarna att framstå som skyltdockor. Det etablerades ett bra tryck och anfallsspelet fungerade bättre än på länge. Och det hela resulterade i ett mål i tolfte minuten, dock ett självmål men det kunde lika gärna blivit ett spelmål bara minuten tidigare.

Det kändes som att HIF hade full kontroll på matchen och den så dominerande “Röda Maskinen” som vi kände igen från förra året och från 2010 var tillbaka. Uppsmörjd och klar. Och anledningen till detta var att Mahlangu och Gashi visade varför de var förra årets bästa centrala mittfältspar. Framför allt Mahlangu verkade vara på ett lysande spelhumör.

Men…

Vänsterkanten med Hanstveit och Nordmark sjabblade en gång för mycket och Nordmarks hemåtpassning gav GAIS möjligheten att,  på ett regelvidrigt sätt, kvittera. Tämligen snöpligt och synnerligen orättvist.

***

Daniel Nordmark var lysande i Supercupfinalen. Sedan dess har han inte kommit till många rätt, varken i passningar eller konstruktivt offensivt. Det plottras och krabbas för mycket för att det överhuvudtaget ska motivera mer än ett inhopp just nu. Det som jag hänger upp mig mest på är det på gränsen till pojklagsaktiga passningsspelet. Uruselt. Och det resulterade också i ett baklängesmål idag.

***

Rachid kom in tidigt i andra halvlek. Och det måste vara första gången som HIF gör ett byte så tidigt utan att spelare varit skadad? Men det var ett bra byte och framför allt ett rätt byte.

Då trodde jag att HIF som så många gånger tidigare, skulle vända på steken och stänka in ett och kanske två mål till.

När sedan Angus i GAIS blev utvisad, då var jag övertygad om att det skulle trilla på och trilla in.

MEN…

I över 30 minuter pressade HIF på mot GAIS-försvaret (som var hela deras lag) utan utdelning. Knappt några farliga avslut heller för den delen. Och visst, det är inte det lättaste att försöka få på ett avslut när motståndarna ligger på mur framför målvakten. Men ändå…när man väl får chansen gäller det ju att vara kyligare än så?

***

Finnbogason, som höjdes till skyarna efter sina två mål mot Elfsborg, får mig nu mer att fundera på om det var ren och skär Lotto? För de senaste två matcherna har varit allt annat än bra. Och vi som gnällde på att Sörum missade allt och jämförde honom med Torres, hur mycket bättre har Finnbogason varit?

Det brukar klagas på att Conny inte byter i tid och inte byter bra. Denna gång får jag ge honom credd för bytena. Först ett tidigt inbyte av Rachid och sedan ett offensivt inbyte av Santos. Matchcoachning!

***

Drygt 8000 på Olympia ikväll? Känns som en löjligt låg siffra, eller?

***

Nästa match, nu på lördag och det är plastlaget Åtvidaberg som väntar. Jag funderar starkt på att ta mig upp de 30 milen härifrån för att ge stöd åt HIF, för de behöver verkligen vårt stöd nu. Vädret ser ut att bli bra och det är viktiga tre poäng HIF ska spela om.
Vi syns på Kopparvallen!

 

 

2 kommentarer

  1. Som sagt; såhär kommer det ofta att se ut i år. Man ska aldrig vara nöjd med annat än att vara bäst och alla platser utom den första är delade sistaplatser… men det känns som att för den mentala hälsans skull är det bra med modesta och realistiska förväntningar på det här årets seriespel. Tyvärr.
    Som medlem, supporter sen 60-talet m m kräver jag dock en tydlig satsning och hedervärd insats i kommande CL-kval. Det vore fantastiskt att få uppleva ännu ett gruppspel och det skulle innebära ett en solid grund för verksamheten många år framåt.

  2. Poängtapp igen. Stundtals bra. Stundtals riktigt taffligt på sina håll från det lag som dominerat svensk fotboll de senaste åren! Är det resultatet av att ha sålt av en bra stomme och fått en god ekonomi? Är det resultatet av mättnad? Är det resultatet av självgodhet? Jag vet inte men det ser inte bra ut, det brister på för många ställen så här långt och de nya fungerar inte. Och Conny sitter på utgående kontrakt men ingenting hörs om den så viktiga kontinuiteten. en ledare som inte är sanktionerad är aldrig bra i en organisation utan ett symtom på att något inte fungerar till 100%. Försäsongen var dålig och starten på årets allsvenska har inte lugnat mig. Vad ska detta lag kunna åstadkomma i ett CL-kval? Om HIF har ambitionen att vara ett nationellt topplag så behöver laget prestera betydligt bättre på planen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*