Min syn på – Tålamod och svaga insatser

Det är dagen efter match. Det är dagen efter att HIF enbart (?) fått en poäng med sig från hemmamatchen mot ett vingklippt GAIS. Och idag, med perspektiv, kan vi konstatera att; Nej, det är ingen kris, vi behöver inte få panik!

Som vanligt efter match går jag igenom skörden av artiklar, matchreferat samt krönikor på nätet som avhandlar HIF’s match. Och de flesta artiklarna handlar om HIF’s “oförmåga” att göra mål, spelarnas undermåliga prestationer samt tveksamma domarinsatser.

Men för att få lite perspektiv och sansad dialog, så får man väl (precis som jag förmodar att Conny & P-O gör idag), sätta sig ner och analysera och se på vad har hänt och vad saker kan bero på.

Nu är jag naturligtvis inte i den position att jag kan se saker och ting på samma vis som Conny & P-O, det hävdar jag absolut inte. Men jag kan för min egen skull se på vissa punkter som är tydligt och till allmänhetens kännedom.

***

HIF har spelat fyra matcher och börjat med ett svagt poängintag och med få mål. Det är så vi ser det just nu. Förra året började HIF på ett lysande vis;

Mjällby (b) 1-0, Elfsborg (h) 1-0, IFK Göteborg (b) 2-1, Syrianska (h) 1-0.
Vi konstaterar; 4 raka segrar och en målskillnad på 5-1.

Men om vi kollar på vilka lag som HIF mött än så länge i år och jämför med förra årets resultat mot samma lag;
2011;
Norrköping (b) 0-0, Elfsborg (h) 1-0, Örebro (b) 1-1, GAIS (h) 1-1
2012;
Norrköping (b) 0-1, Elfsborg (h) 2-1, Örebro (b) 0-0, GAIS (h) 1-1

Med en snabb reflektion på dessa resultat så ser vi att de är tämligen lika. Det som skiljer är att vi släppt in ett mål mer, men gjort lika många. Och istället för 5 poäng som i år, så hade vi 6 poäng 2011.

Så – ja; Vi kan klaga på svaga insatser och vi kan klaga på dålig effektivitet. Men även om vi nu var “långt mycket bättre” ifjol, så säger det ju mer om förra årets resultat än om årets?

Och egentligen spelar ju inte det någon roll om vi hade fler avslut och fler skott på mål under förra året (jämförbart med samma matcher), för effektiviteten blir ju inte bättre för det, snarare tvärtom.

Så min lilla slutsats av mitt lilla resonemang är ganska kortfattat och koncist ; Tålamod!

***

Men för att nämna svaga insatser. Jag har dessvärre inga klipp eller artiklar som avhandlar förra årets domarinsatser. Dock har jag för mig att det var precis samma diskussioner då? Tveksamma domslut, bortdömda mål och en okonsekvent bedömning?

Och det finns två saker som jag tycker SvFF ska jobba med extra mycket och extra hårt. För om vi nu ska kunna få en rimlig chans att få en fotboll i Sverige som är konkurrenskraftig i Europa, utefter vår förmåga, så måste vi börja med att ge spelarna rätt förutsättningar för att utvecklas.

Den ena av dessa två är;
Domarinsatserna måste höjas markant. Att ett eller annat domslut kan vara tvivelaktigt, det är ok. Det finns alltid två parter i en match och med det två sätt att ta emot domslut. Men just nu är nivån så låg, felprocenten så pass hög att det absolut inte är acceptabelt!

Nummer två;
Plastmattor hör inte till fotbollen, mer än för att träna under vinterhalvåret på!
Förespråkarna för plast hävdar att spelet blir snabbare och att de kan spela en mer teknisk fotboll tack vare att mattan är jämnare. (Ja, det finns en massa andra fördelar dessutom enligt plastförespråkarna, men det är egentligen bara självbedrägeri).

Men för mig, som inte är särskilt impad eller intresserad av den spanska eller italienska fotbollen, ser saker och ting på ett helt annat vis. Vi svenskar är i grund och botten inga tekniker på fotbollsplan. Vi har alltid vunnit våra framgångar genom att spela på ett helt annat vis än det som de sydländska lagen gör, och vi har spelat efter vår förmåga, inte efter hur andra spelat.

Det är ju dessutom en av orsakerna till att fotbollens charm; –  doften och känslan utav gräs.

Klarar inte ett lag att hålla en gräsmatta spelduglig så ska de inte heller ha någon elitlicens inom svensk fotboll!

***

Närmast på tur för HIF’s del står Åtvidaberg borta samt Mjällby hemma. Två matcher där jag hoppas att HIF-spelarna använder sig av sina grunder i spelet och nyttjar tålamodet mer.

 

6 kommentarer

 1. tycker det är helt underbart med någon som inte hetsar upp sig över poängtappen. Tycker din jämförelse med förra året skapar perspektiv… och hade sörums nick mot örebro och finbogarsons skott (tänker på det där kan var ensam mot målvakten, men inte fick träff) mot gais suttit så hade vi plötsligt gjort en riktigt bra säsongs start…

  tänk på hur det såg ut första matchen förra året och hur lindström räddade 3an…det som saknas är lite tur med några skott 🙂

 2. Precis. När man får lite perspektiv på helheten så skiljer den sig ofta markant ifrån ögonblicket då man ser matchen. 😉

 3. Ja, vi får hoppas på tur med lite skott, att domarna presterar bättre och att konstgräsplanerna försvinner. Jag trodde kanske att det var hoppet från kosntgräs till gräs som förklarade Nordmarks prestationer? Jag tror att de flesta är beredda att ha tålamod men under tiden är det viktigt att hålla värmen uppe genom diskussioner, det visar att HIF berör och betyder något.

 4. Du menar förförra premiären hemma för i fjor var det ju Sudden borta som fixade 3 pinnar mot Mjällby – jo, tålamod är en dygd och det tror jag varken Conny eller de mer rutinerade killarna har några problem att förlika sig med, men det som ändå gnager är både de många slarviga passningarna i går och avsaknaden av det presspel som känneteckande HIF i fjor…

  Och sämre tränade bör de inte vara så de ska orka med den spelmodellen för den kan ju gärna inte försvunnit från menyn så att säga med de framgångar den gett – sen visst kan man säga många nya konstellationer på plan i år och flera spelare som saknar matchträning men är det inte detta som försäsongen är till för? Få ihop laget taktiskt & spelmässigt så saker som t.ex. löpvägar sitter där mer eller mindre i spelarnas huvuden…

  Hoppas de goda minnesbilderna från senaste mötet mot ÅFF på bortaplan kommer till minnes hos spelarna då bl.a. Chrisse satte 2 fina mål men det räcker ju med en strut…

 5. Många skador och sena värvningar har gjort att HIF haft svårt att spela ihop ett vinnande lag. Det blir säkert bättre så småningom. Men många andra lag i allsvenskan är i samma situation och kommer också att bli bättre längre fram. Jag tror tyvärr att HIF kommer att bli ett mittenlag i år. Hoppas jag får fel.

 6. Apropå tålamod så slår det mig nu att Conny i går – för första gången som jag kan minnas – visade känslor under matchen. Han reste sig från bänken och såg riktigt engagerad ut. Inte för att det hjälpte men det var en syn att minnas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*