Reflektion – Gais (b)

Hård, tuff match i torsdags. Nu match idag (söndag), om än väldigt mycket lättare på många plan. HIF gick på 60%-fart och lyckades utan problem manövrera bort redan SuperEttan-klara Gais med klara 3-1. Roligast idag? Mål av backdebutanten Jesper Björkman!

Tidigare år har HIF haft märkbart svårt mot detta göteborgslag, men i år är Gais knappt en skugga av sina föregående säsonger. Henrik Rydström nämnde på Twitter att Gais hade havererat totalt. Jag skulle vilja gå steget längre och säga att Gais fått en härdsmälta likt Tjernobyl. Och i den härdsmältan har de sällskap av ett annat lag, Örebro Sk. 

Matchen då? Jodå, det var precis som jag nämnde i rubriken. Det syntes att HIF hade torsdagens match i benen och i huvudet, 60% av kapaciteten räckte ganska långt för att hålla borta Gais från någon “sensations-seger”, även om underhållningsvärdet blev där efter. Jag är ganska övertygad om att HIF hade kunnat döda matchen aningens tidigare, om de hade velat. Nu blev det mest en dyster transportsträcka under första halvlek.

Dock hade HIF ett par vassa avslut som kunnat (borde) resulterat i åtminstone en 2-0 ledning i paus.

***

Mål i debutmatchen för Jesper Björkman. Stort!

***

I 64:e minuten kom alltså 1-0 målet till HIF, nick från Jesper Björkman på retur från stolpen. Efter det var det i princip bara ett lag på plan, förutom då Gais gjorde en reducering. Och vilket annat lag än Gais hade gjort slutminuterna väldigt nervösa, nu höll HIF undan utan större problem.

Andra halvlek blev mycket mer underhållning och HIF satte större press på Gais.

Rachid prickade in 2-0 målet, snyggt, och sedan gjorde Djurdjic mål igen. Det blev alltså mål från en försvarare, en mittfältare och en anfallare idag. Jämnt fördelat bland lagdelarna i en match där alla spelare var rätt jämna dessutom. Ingen stack ut ur mängden.

***

I Sverige är det många som gnäller på att allsvenskan har urusel kvalité. I europa är de mer fascinerade av att den svenska högstaligan tycks vara den svåraste att vinna. Hur var det nu, hade vi åtta-nio olika segrare på de senaste tio åren?

Elfsborg tappade ett försprång på åtta poäng. Häcken hyllades redan för ett par veckor sedan som segrare av diverse journalister. AIK skulle göra en repris på 2Lax9 och ta hem guldet till Solna. Nu är det HIF:s lillebrödrar i syd, Malmö FF som tycks ligga i vinnarspåret. Säga vad man vill om kvalité, men allsvenskan är långt mer intressant och underhållande än Premier League, La liga eller Serie A.

 

 

2 kommentarer

  1. Även Jespers uppträdande i övrigt var stort att uppleva (om än motståndets beskedliga klass) så skoj för han att fick avklarat sin debut så övertygande – även skoj se Santos få mer än sin normala kvart på plan och visst hände det mer när både han & Rachid kom in, kanske läge för Santos från start onsdag?

  2. Jesper gjorde en mycket proffsig debut, på många plan.
    Det finns fortfarande väldigt mycket fotboll i Alvaro och det kompenserar det faktum att han tappat en del i sin speed.
    En Alvaro i matchform, klarar säkerligen garanterat 90 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*