Reflektion från Tv-soffan

En bedrövligt tråkig och händelsefattig match är slut… Och gissa om man är nöjd när HIF äntligen kan VINNA dessa skitmatcher!

Det var ett tag sedan vi slog Gefle där oppe på plastmattan. Och när vi väl gör det, gör vi de med det laget man minst skulle ana ha möjlighet till detsamma! Gott!

***

Halva laget (fem spelare) borta och det syntes. HIF’s spel kom aldrig igång. Det var egentligen aldrig något “spel” heller. Det var kämpa och en hel del gnutta tur. Tur med första målet och tur med att Gefle var fruktansvärt tama och osynliga.

***

Jag har personligen svårt att se varför Sundin skulle platsa i HIF, ännu svårare att se varför han ska spela från start. Men mål det gör han… Varenda gång som jag sitter och funderar högt över varför han finns med i HIF’s trupp överhuvudtaget, så nog fan finns han där och slänger fram en fot…

Egentligen är det ju såna spelare varje lag behöver. En osynlig spelare som obemärkt bara är på plan. Motståndarna glömmer bort han efter att ha dissat honom som ofarlig och ointressant. Då slår han till. Oavsett om medspelarna skjuter på honom och in eller han själv bara slänger sig fram, så nog blir de mål i alla fall.
(Jens Nielsen på det sena 80 och tidiga 90-talet var precis likadan…)

***

Sämst i HIF idag: Ingen var varken bättre eller sämre än någon annan…

Bäst i HIF idag:  De tillresta tappra (20?) supportrarna som hördes genom tv-rutan hela tiden!

***

Kul, riktigt kul att se att nu luftar minsann Bosse typ hela truppen! Nu är det väl bara Alfa kvar som inte fått några minuter?

***

HIF är med i toppen efter halva serien, det var väl ingen som trodde annat?

***

Ja, jippi… Jag hade alla rätt på topptipset… 83:-?

***

Fundering! Vad man kunde tyda Sundins uttalande efter matchen så var varken Lantz eller Larsson med idag på grund av underlaget i Gefle?
Ska man då tolka de som att de inte var speciellt intresserade av att hjälpa HIF till en seger eller att de hade så tro på att de övriga skulle fixa det i alla fall?

Men vi vann trots allt, inte för att vi var bättre, mest för att Gefle var mycket sämre… 

27 kommentarer

 1. Som sagt var… oerhört starkt att vinna, vi var nog inte många som hade vågat hoppats på detta resultat när mannen i svart blåste igång.

 2. Inte 5 utan 6 ordinarie spelare saknades. Nilsson, Tamboura, Wahlstedt, Lantz, Henke o Makondele.
  Det innebar att endast 3 utespelare spelade på ordinarie platser.
  Inte konstigt att de inte hittade varann som vanligt.
  Skitspel men 3 poäng.
  Hur många gånger har det inte varit tvärtom????

 3. Jag undrar vad det betyder för lagmoralen att de tre äldsta spelarna får bestämma om de vill ställa upp eller ej.
  En sak är att taktiskt vila vissa spelare, men en annan är att de (två av dem) får festa om i Båstad när de åtminstone kunde suttit på bänken för att eventuellt stärka upp i slutet.

 4. Oförståligt inlägg? Varför helt utan anledning hacka på sundin som på de senaste matcherna varit bra? “Vi har TUR att Gefle är tama och osynliga”, cred till försvaret för f*n, dom agerade väll inte koner hela matchen? Men men alla kan väll inte se på fotbollen som mr. Ymer, men väl e väll de…

 5. Zigzag: Fått bestämma? Det kanske har varit en dialog mellan Bosse, teamet och de övriga. Eller tror du att Henke och Lantz hellre ville festa än spela match? Spekulationer och slutsatser utan bäring (därmed inte sagt att de nödvändigtvis är fel) gynnar inget.

  Surre: Sundin gjorde väl knappast någon större match och med helt friska spelare platsar han inte i startelvan. Knappt på bänken faktiskt.

 6. Sundin må vara en dålig spelare. Han kan dock göra mål. Insaghi har avgjort en Championsleaguefinal, en EM-Final och åtskilliga Serie A matcher med den spelstilen. Så länge Sundin gör mål så fine with me.

  Hade jag varit Larsson och precis kommit tillbaka från ljumskskada hade jag bönat och bett Bosse att ställa över mig från asfalten. Fullt förståligt.

  Ges man sen ledigt får man väl göra vad man vill. vill man då ta ett par glas i Båstad är väl det upp till den enskilde.

 7. @ Surre
  Helt utan anledning hackar jag inte på Sundin. Jag hackar inte ens på honom…

  “Jag har personligen svårt att se varför Sundin skulle platsa i HIF, ännu svårare att se varför han ska spela från start. Men mål det gör han…”

  “…Egentligen är det ju såna spelare varje lag behöver…”

  Och det är väl tur att sådana som “Mr. Ymer” kan se på fotboll på ett mer objektivt sätt? 😉

 8. Wahlen är väl egentligen inte ordinarie? Eller, är han det? Känns som jämt skägg mellan honom och Holgersson.

  Förstår inte heller varför man ska hacka på Sudden, tycker han har tillfört mycket i matcher då andra har klickat. Dessutom, på slutet har han varit riktigt bra.

  Och att låta gamlingar, med skadekänningar och negativa erfarenheter från strömvallen, stå över.. när det dessutom visar sig leda till en vinst, det är ju facit på att det var rätt gjort.

  För övrigt så framhöll Bosse på presskonferensen efter matchen igår att det var en av anledningarna till det unga laget: man ville spela spelare med positiva minnen från konstgräs och strömvallen.

 9. Wahlen är inte ordinarie som jag ser det. Tycker Holgersson är mycket bättre. Nåja, bättre i alla fall.

  Sundin har gjort en del mål men att säga att han har varit riktigt bra är fan att ta i. Han är i bästa fall tredje anfallare i HIF. Hade han utvecklat spel utan boll och inte lekt Gustaf “jag löper först när bollen är slagen till mig” Andersson så hade detta gett en helt ny dimension till hans spel som dessutom gynnat HIF.

  Ett exempel. Mot Elfsborg slog Henke en genial passning på yta där Rasmus så när gjort mål. MEN Henke kan ju slå denna passning på ytan eftersom Rasmus TIDIGT visar att han kommer att ta denna löpning INNAN Henke visar att han kommer att slå passningen. Genom löpningen öppnar dessutom Rasmus upp hela centrala och högersidan och ger Henke ytterligare alternativ att spela bollen.

  Det är dessa löpningar som jag saknar hos Sundin. Bäst i HIF på dessa löpningar (förutom Henke då) är i särklass Fredrik Svanbäck. Klona Svanens egenskaper med Sundin och vi har en världsspelare.

  Till Sundins nersida ska också läggas hans attityd till bollar han skiter i för att han anser att han inte kan vinna dem. Framför allt i matchen mot Djurgården, när vi jagade som mest och matade bollar från Adama, var detta tydligt. Även om passningarna inte är perfekta måste man kriga om bollarna och inte bara skita i det.

  Till Sundins uppsida ska läggas snabbhet och bra löpningar när bollen väl ÄR slagen. Hade dock gärna sett honom ta löpningar för att ge mittfältarna fler alternativ. När han gör detta kan jag se en storhet i Sundin.

 10. @ “mr. Ymer”

  Ingen eld utan rök. Personligen gillar jag sundin för han har egenskaper som de övriga anfallarna saknar. Att antyda (Ymer/Cooper) att sundin inte änns skulle platsa på hifs bänk säger ju även de en del om era fotbollskunskaper. Vissa får sin kunskap från de teoretiska (veckans match på canal +)andra från de praktiska. Over and out!

 11. Surre: Ja inte fan har mina fotbollskunskaper kommit från Canal +. Att ens antyda detta visar på en stor okunskap.

  Att man kan se saker annorlunda behöver väl inte betyda att andras åsikter är fel? Har gedigen fotbollsbakgrund som spelare och ledare sedan 1976 så du var inte riktigt nära i var du tror att jag fått min kunskap…

 12. @ Surre
  Sant Surre. Vissa (som jag då) har fått mina erfarenheter via ålder, åren som spelare, tränaruppdrag och ett otaligt antal sedda matcher, live som på tv…
  Och det är inte tillräckligt, eller? 😉

 13. Ni förstår nog vad jag menar. Kunskap och kunskap, korpen/division6,7 kontra högre divisioner. Alla får tycka vad dom vill, MEN, bara för att ni skriver på en framgångsrik blogg betyder de inte att ert tänck är de rätta. Just därför jag yttrar mig i kommentarerna.

 14. Surre: Med din senaste kommentar antar jag att du håller till på hög nivå? Ingen har påstått att vårt tänk är det rätta. Lika lite som du självsäkert kan hävda att du har den rätta tanken. Vi gör inte anspråk på att vara sanningssägare, vi ger bara uttryck för vad vi anser. Just gällande Sundin sammanfaller mitt och Hoolebooles tänk. Men för att utveckla detta till annat än pajkastning, förklara gärna Sundins storhet. Den som vi uppenbarligen missat.

 15. Hänvisar din fråga till mitt andra inlägg. Killen har även gjort 7 mål på 13 tävlingsmacther (cupen/allsvenskan) och de skulle jag inte kalla dåligt, då han vad jag minns inte startat många av dom matcherna. Men en sådan spelar ska ju Knappt på bänken platsa, eller?

 16. Nej det är inte så lätt att platsa i HIF. Inte fan petar han Henke eller Rasmus. Då är man väl i alla fall, som bäst, på bänken. Eller du vill peta någon av dessa till förmån för Sundin?

 17. Vilka egenskaper har då Sundin? Lite mer konkret kan man väl begära av en som är superkritisk?

 18. Dagens HD skriver: “…Bäst på Strömvallen var den tillresta Helsingborgsklacken. Den 30 personer lilla skaran hördes mer än resten av publiken…”

  Och det var ju precis vad vi skrev här på AOH! 😉

 19. Vad jag kommer ihåg så sa du att han knappt platsade på bänken? Sundin konkurrerar inte bara om en plats på anfallet utan även på yttermittfälltet. De borde ju du som hif-bloggare veta.

  Just nu tycker jag inte att han petar i första hand Rasmus, men de har funnits studer under säsongen där jag tror de hade varit nyttigt att starta med sundin/larsson på topp då rasmus saknat självförtoende och form. Samma sak gäller makondele på yttermittfältet. Jag har aldrig sagt att han ska vara från start, jag reagerade bara på att du DU ansåg att han knappt skulle platsa på hifs bänk.

 20. Surre: Knappt betyder ju inte att han INTE skulle göra det. Ska han spela är det som forward. Som yttermittfältare är han tom svagare i defensiven än Makondele. Säger väl allt?

 21. Nu har du nog lite allt för höga tankar om makondeles defensiv och för låga om sundins. Att sudin skulle vara dålig defensivt är att ta i, men jag kan hålla med om att de inte är hans starka sida. Men de är och andra sidan inte makondelse spättskompetens heller om vi säger så.

 22. Surre: De matcher jag sett live så har Makondele faktiskt tagit överraskande mycket defensivt ansvar, förmodligen på bekostnad av offensiven dock. Att ha övervärderat Makondele defensivt håller jag inte med om. Snarare är betyget att Makondele är bättre än Sundin mer en fingervisning om hur dåligt Sundins försvarsspel är.

 23. Håller verkligen inte med dig om att makondele skulle vara en SÅ mycket bättre försvarare än sundin. Det hela låter rätt roligt för BÅDA har inte försvarspelet som sin starka sida.

 24. Har som sagt inte påstått att försvarsspelet är någons goda sida men Makondele har faktiskt lagt sig vinn om att försvarsspela lite i år. Till skillnad från just Sundin.

 25. Det är väldigt tydligt att makondeles offensiva kvaliteer blir lidande av att han tvingas ner i deffensiven.

  Varför köpa en väldigt uppenbart jätteoffensiv mitfältare(sundin, makondele) om man vill ha dem som en klassisk mitfältare som ska vara hjälpgumma där bak?

 26. Alla yttermittfältare blir “hjälpgummor” i ett 4-4-2 system…
  Kanske är de så att dessa två herrar är för “lata” för att jobba i defensiven också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*