Reflektion – Djurgårdens IF (h)

Då var den sista matchen innan EM-uppehållet spelad för HIF’s del.
Matchen slutar 1-1 och det innebär att HIF har 24 raka hemmamatcher utan förlust.
Det var det enda positiva.

Det var en match med två ansikten. I den första halvleken var HIF totalt dominerande och fick Djurgården att se ut som statister. Men trots det massiva övertaget så lyckas man inte få in bollen mer än genom ett katastrofalt målvaktsmisstag från Djurgårdskeepern.

HIF spelade pigg och offensiv fotboll. Mahlangu och framför allt Gashi rev och slet, vann andrabollar och spelade fram.
Men det är just det som är problemet. Oavsett hur bra May och Ardian spelar, så blir det just ingenting, då framförvarande spelare, Alfred och Thomas, inte kan förvalta, hålla i och skapa något.

City-George på City Helsingborg hade en stor artikel idag om hur mycket bättre HIF’s anfall var i år jämfört med de senaste fem åren. Det påståendet är ungefär lika sant som att Elfsborg ska byta sin balkongmatta mot riktigt underlag på Borås Arena.

Jag skulle vilja påstå att HIF’s anfallare anno 2012 är bland det sämsta jag sett sedan jag började följa HIF på allvar för ca 25 år sedan.
Och absolut sämst är 10-miljonersmannen Sörum och halvårs-lånet Finnbogason. Riktigt uruselt. (En sågning jag står för, utan problem!)

***

En viktig detalj som de flesta elittränare alltid poängterar är vikten av “långa anfall”. Det innebär i praktiken att anfallet som startas från försvar, till mittfältare och fram till anfallarna. Anfallarna ska hålla i bollen för att få ett samlat anfall och fler möjligheter till avslut. Det är i grund och botten basic i fotboll.
Men för att kunna utföra detta, måste man ha rätt spelare på rätt plats.

Ifjol hade vi Rasmus Jönsson som var en mästare på att just hålla i bollen och få ett utdraget anfall. Det gav också mittfältare chansen till avslut och målchanser.

(Jämför med hur många mittfältsmål HIF hade ifjol och i förrfjol mot i år)

Och även efter det att Jönsson lämnat så fanns anfallsspelet så grundmurat i spelarna att det flöt på av sig själv säsongen ut. I år har HIF inte kunnat träna med anfallare som har kapacitet att hålla i bollen. Och precis därför blir anfallen korta, spretiga och rinner oftast ut i sanden.

***

Kom på mig själv under matchen att jag nästan kippade efter andan så fort Djurgården anföll i närheten av Hanstveit. Och ja, jag har försvarat honom (också) tidigare under säsongen. Men faktum är att vi kan konstatera att han är en lika stor säkerhetsrisk bakåt för HIF som Sörum är totalt oduglig framåt.

***

HIF har nu spelat 12 matcher, gjort endast 12 mål. Och efter 12 matcher har vi dessutom 18 poäng.
Det tyckte Conny i direktsändningen var, citat; “-Helt ok”. Sedan fortsatte han att säga att HIF var i en fas då de höll på att spela in spelarna i laget.

Spela in spelarna i laget“?? Vi har spelat 12 omgångar av serien och dessförinna haft en fyra månaders lång försäsong!

***

Ingen noterar en ledare då allt flyter och allt går bra. Det är inte förrän det blir grus i maskineriet som man märker hur bra ledaren faktiskt är.

***

Jag är grymt besviken på hur HIF hanterat många saker under detta år.
Och då kan Jesper säga hur mycket han vill om att vi supportrar inte förstår varken hans eller någon annans jobb i HIF och tycka att vi bara gnäller.
Jodå, vi Helsingborgare gnäller mycket och något tålamod har vi inte, framför allt inte då det gäller vårt HIF!

***

Nu är det som sagt ett längre uppehåll i allsvenskan. Vi får se hur lång uppehållet blir…

 

6 kommentarer

  1. Smulan sa efter matchen till Nordmark att de ska ha en bra semester. Jag hoppas de kommer att träna för fullt istället för semester!

  2. Jag håller helt med dig, Fredrik. Anfallet är riktigt dåligt. Enda positiva med Sörum är hans löpvillighet idag men någon tekniker eller någon utpräglad målskytt är han inte och vad Finnbogason gjorde ikväll förstod jag aldrig. Hansveit är heller inte bra, slår bort enkla passningar och är dålig i närkampsspelet. Sedan tycker jag att HIF löper alldeles för lite och ger varandra för få spelalternativ. ofta stod spelare stilla och tittade medan bollinnehavaren letade efter passningsalternativ. Hur många klara målchanser skapade HIF ikväll? 2-3 stycken? Det är för dåligt. Jansson måste söka minst 2 riktigt bra offensiva spelare nu!

  3. HIF har 24 raka hemmamatcher utan förlust. Det låter ju bra, men tittar man på resultaten hemma i år är det inte godkänt: Två vinster, fem oavgjorda.

  4. Apropå “vikten av “långa anfall” så går det inte helt att bara skylla på anfallarna som underpresterar nu – för stora delar av laget gör inte heller det de ska: Matjord är inne på spåret “HIF löper alldeles för lite och ger varandra för få spelalternativ” och då är det inte lätt för anfallarna heller när de väl får tag på bollen då & då att fördela den vidare – dessutom var det inte bara Hanstveit som slog bort enkla passar: May, Lorent, Jere m.fl. så Tränartorjkan har lite att fundera på så någon semester för dom lär det inte bli…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*