Reflektion – allsvenskan 2012

Årets debutant
Årets debutant Jesper Björkman. Foto: Bjarki Thordarson

 

 

Allsvenskan 2012 är över. IF Elfsborg står som välförtjänta seriesegrare. De har helt enkelt tagit flest poäng. Läste på Text-tv att någon krönikor hyllade Elfsborg för att de sprang mest och gav inte motståndarna en lugn stund. Vill minnas att 2010 och 2011 var detta något som mest förknippades med negativ fotboll…

Det kommer att bli en del gnäll här i denna reflektion. Orkar ni inte med gnäll så rekommenderas att ni slutar att läsa. Det har nämligen varit en massa saker som varit åt det negativa hållet.

1. Domarinsatserna

Det går inte att komma undan. Årets säsong har varit fylld med mängder av feldomslut. Kanske inte fler än tidigare år men denna säsong har de varit vid avgörande tillfällen. Värst drabbade har IFK Göteborg och HIF varit. För HIF:s del har det kostat en säker Europaplats. Bittert.

2. Tränarkarusellen

HIF:s agerande kring härvan med PO Ljung är suspekt. Det är svårt att säga om det var rätt eller fel. Tycker nog att klubben ska vara rakare i sin kommunikation i ärendet. Personligen tycker jag att det var ett rätt beslut. Dock trist att det skedde bakom ryggen på Conny.

3. Gnälliga supportrar

Kraven på HIF är och ska vara stora men den typ av ren häxjakt som skett på framför allt internet är trist att se. Visst, det är många gånger befogad kritik i botten men den framförs ofta på ett sätt som är rent ut sagt sjuk. Värst drabbad är Thomas Sörum. Ja, det har varit en kalkonvärvning. Thomas har inte lyckats i HIF men på sättet som han hånats på internet så undrar man hur folk egentligen tänker. Även Jesper Jansson har fått en massa skit. Ja, en del kan ha varit befogat men han har tagit hit först Finnbogason och sedan Djurdjic och får knappt någon cred för detta.

4. Finnbogasonhärvan

Här kom en islänning, misslyckades men lyckades ändå till slut. Under uppehållet var alla överens bland supporters. Finnbogason skulle bort och det var bra att HIF inte kunde lösa honom eller ens få en option till stånd. I juli vände det och Finnbogason visade upp kvaliteter som han dolt ganska väl under våren. Visst, han gjorde några mål men det mesta var taffligt. I samband med tränarbytet så utvecklades Finnbogason till en anfallare med mer än näsan för målet. HIF var tvunget att vänta på att se om man kvalificerade sig för Europa- eller Champions Leaguespel innan man kunde göra värvningen. Men detta har inte alla fått klart för sig. För när det var klart med avancemanget och HIF missade Finnbogason efter dubbelspel av belgarna i Lokeren så började några gapa om att HIF minsann skulle ha löst honom i juli månad när priset var lägre. Men även om priset var lägre så fanns inte 4,5 miljon tillgängliga när Lokeren gick ut med detta pris. Enligt uppgift ska HIF dessutom fått en svarstid från Lokeren vilken man höll. Lokeren struntade i detta och tvingade Finnbogason att välja mellan Lokeren och Hereenveen. Det valet var inte så svårt. HIF var aldrig ett alternativ från Lokerens sida sedan väl holländarna dykt upp. Fast, med facit i hand, hade vi hellre haft Finnbogason än Djurdjic? Djurdjic är en av de tre främsta anfallarna HIF haft i modern tid. Bara en tidig Alvaro och naturligtvis Henke Larsson har varit bättre.

5. Oförmågan att stänga matcher

Det här togs upp redan igår. HIF har haft svårt att stänga matcher och det har sett likadant ut oavsett om Conny eller Åge stått vid rodret. Anmärkningsvärt är att under Conny våren 2012 innebar ett underläge direkt att det blev förlust. Under Åge vändes tre matcher till oavgjort. Det här är ett gammal HIF-syndrom. Under en period i mitten av 00-talet så vände vi inte ett underläge till seger på ett antal år. Tyvärr innebar sent insläppta mål också till att placeringen blev den det blev.

6. Biljettkaoset och otillgängligheten i Olympia Shopen

Som en effekt av nerdragningarna på tjänster på Olympia 2003 har öppettiderna i Shopen blivit dålig. Detta har tvingat folk att antingen beställa via Ticnet på Internet eller åka ut till Väla. Att köpa biljett på Ticnet har varit småstruligt och tyvärr har det då också skett försäljningar till bortasupporters som inte skulle ha tillgång till den specifika sektionen. Senast var det tyskar som köpte upp delar av Östra. HIF fick göra nödlösningar och det slutade väl ganska väl men här måste en förbättring komma till stånd. Det måste helt enkelt bli mer professionellt arbete.. Inte minst i Olympia Shopen där det enligt folk på olika forum verkar vara personer som arbetar som inte har det där intresset för HIF och därmed inte kan ge de svar som en besökare faktiskt borde kunna kräva.

7. Överskuggar allt

Men, det som överskuggar allt är ändå att klubben nu betalat tillbaka alla efterställda lån från 2003. Det blev ett år senare än vad Tomas Nordström (S) sa i kommunfullmäktige men det är ändå bra jobbat. Här måste man, oavsett vad man tycker om avtal och annan skit, lyfta fram två personer. Sten-Inge Fredin och Bengt Adolfsson. Utan dessa (och deras medhjälpare i styrelsen) så skulle HIF inte existera idag.

8. Säsongen inte slut

Det återstår fyra tävlingsmatcher för HIF. Även om det inte är troligt kan det faktiskt bli tre segrar i Europaspelet och därmed avancemang till nästa runda i EL. Men sannolikt är det färdigspelat den 6 december. På söndag spelas cupmatchen mot Höllviken och där ska det ju normalt bli en lätt seger. Fast större överraskningar har skett så det gäller att kliva in med öppet sinne och gå för fullt.

9. Skadeeländet i backlinjen

18 olika backlinjer och 10 olika mittbackspar, ändå släppte nästan alla in fler mål än HIF.

Korta minnesbilder från allsvenska matcherna 2012

Norrköping

Det enda laget vi inte tog poäng av och de passerade oss också i sista omgången. Här gjorde HIF sina två största plattmatcher. I bortamatchen fick Baffo (mittback) spela vänsterback i stället för orutinerade Jere Uronen. Med facit i hand behöver man inte säga mer om det. I hemmamatchen vilades en småskadad Gashi. Det tog Sadiku en halvlek att komma in i spelet. Då stod det 0-2…

IF Elfsborg

Här gör laget två riktigt bra matcher. I hemmamatchen på våren gör Finnbogason två mål och blir matchhjälte. I bortamatchen blir debuterande Alejandro Bedoya målskytt direkt. 

Örebro SK

Bortamatchens första del var årets sämsta i konkurrens med en match som nämns senare. Andra halvlek var bättre och Sörum borde ha gjort ett par mål i denna match. Hemmamatchen, ja total dominans men insläppt mål i 93;e.

GAIS

Årets största fiaskolag, GAIS, lyckades trots en man mindre i trettio minuter med att ta poäng på Olympia. HIF hade ledningen. Det här är den absolut sämsta insatsen 2012. Bortamatchen var trevligare och en seger med 3-1 mot dessa spillror var ett faktum. GAIS kommer inte tillbaka till allsvenskan. Inte inom en 20-årsperiod.

Åtvidabergs FF

Konstgräset gjorde att Sörum och framför allt Atta fick skadeproblem. Erik Sundin räddade tre poäng tillsammans med Attas sjuka räddning på mållinjen. Men den som skyller våra svaga avslutningar av matcherna på Åge ska komma ihåg att det sett mycket skakigt ut 2010-2011 och våren 2012 också. Hemmamatchen blev en formalitet. 3-0 talar sitt tydliga språk.

Mjällby AIF

En bra första halva hemma blev en skakig avslutning och kvittering för MAIF som sedan bara var en uppvisning av Erton Fejzullahu från att få alla tre poängen med sig. Darrigt igen. Conny tränare. Bortamatchen var en ok prestation där Sörum lyckades träffa ribban och Atta lyckades göra två mål på mindre normalt sätt.

AIK

0-0 hemma. Trist tråkigt men ett bra mittbackspar i Sadiku och Baffo. Bortamatchen.. hade domaren sett att Accams 2-0-mål var inne så hade HIF kunnat få en bättre placering.

GIF Sundsvall

Tråkig bortamatch. Seger med 1-0 när bollen träffade Sörum som var på rätt plats vid rätt tillfälle. Emil Krafth fick utgå med magproblem. Hemmamatchen var desto trevligare. 4-0 hemma och HIF visade klass.

BK Häcken

Hemmamatchen var vårens i särklass bästa match. Det var dagarna efter förnedringen på Swedbank Stadion och HIF visade att man inte var så dåliga som det såg ut mot MFF. Bortamatchen slutade 2-2 efter sen kvittering från HIF:s håll. Nikola Djurdjic fick bollen på benet efter en hörna och bollen styrdes in i mål.

Kalmar FF

Efter en bra första halvlek där HIF ledde med 1-0 så såg det stabilt ut. Allt tydde på seger men Kalmar gjorde ett byte, satte in Jonathan McDonald som rev ner Hanstveit och sedan kvitterade bara halvminuten efter att han kommit in. Hemmamatchen var.. makalös. 7-2 i Finnbogasons sista match med gänget i allsvenskan. Här var HIF på gång men en del skador och att man inte hann få in ersättare till Finnbogason till matchen mot Elfsborg förstörde hela säsongen. 

Malmö FF

1-1 hemma. Borde blivit seger. En felaktigt dömd hörna och att HIF sannolikt skulle haft straff i slutminuterna drog ner rullgardinen helt för att HIF skulle kunna ta en europaplats. Hade matchen mot AIK och denna match gett bra domslut, framför allt korrekta domslut, hade HIF haft ytterligare fem poäng och tagit en tredjeplats. Nu vet jag att detta är spekulativt men så ser det ut med facit i hand i alla fall. 

Nåja, jag får väl skriva något om bortamatchen också. Utklassning.

Djurgårdens IF

Hemmamatchen började bra, ledning med 1-0 men som så många gånger förr så lyckades HIF inte hålla ledningen. Bortamatchen började ännu bättre. Sörum och Djurdjic missade varsitt friläge inom loppet av de sex första minuterna. Sedan var det mer eller mindre bara Djurgården. Mycket beroende på att vårt mittfält inte orkade med och att vår backlinje saknade en ledare. (Krafth- Baffo- Sadiku- Uronen).

Gefle IF

4-1 hemma i omstarten av allsvenskan efter EM-uppehållet var bra. Finnbogason och Sörum visade kvaliteter och man började få upp hoppet om att Sörum skulle få utdelning för sitt slit och kunnande. Det funkade för Finnbogason. Bortamatchen i sista omgången slutade 2-2. Inte så mycket att säga om. HIF var bra sista kvarten i första annars var det en typisk pla(s)ttmatch. Här hade dock HIF bra koll på matchen tills Jonas Lanto gjorde sitt vackra mål. Ett mål som är svårt att försvara sig mot.

IFK Göteborg

Bortamatchen var Åges bottennapp tillsammans med Norrköping hemma. Finnbogason frälste oss genom en fantastisk frispark. Hemmamatchen var stabil och segern helt odiskutabel mot ett klent IFK.

Syrianska

Mot Syrianska kan vi uppenbarligen spela hur dåligt som helst och ändå vinna. Men hemmamatchen var ok och även bortamatchen fram tills Dwayne Miller (som avbröt FEM matcher under säsongen, antingen skadad eller utvisad) rev ner Erik Sundin i friläge och blev utvisad. Santos målskytt på straff.

Årets bästa spelare: 

Walid Atta och Nikola Djurdjic tätt följd av Ardian Gashi och Pär Hansson

Årets flopp:

Thomas Sörum har inte nått upp till den potential han visat i Norge.

Årets debut:

Jesper Björkman fick hoppa in mot GAIS som mittback och blev till och med målnickare.

Årets bästa:

HIF:s klack har gått från klarhet till klarhet. Nästan hela tiden.

Årets sämsta:

I allsvenskan är det absolut lägsta som skett dockan på Simon Thern. Hur tänkte ni (tänkte ni?) där?

Tätt följt av den patetiska rusningen mot DFG (Djurgårdens fina grabbar) på Råsunda…

 

 

 

1 kommentar

  1. 2012. Slutar som sexa i allsvenskan och utgör inget större hot i de europeiska sammanhangen och framför allt har oerhört svårt att vinna de riktigt viktiga matcherna. Året efter de fina titlarna då vi hoppades att klubben skulel fortsätta utvecklas, ta nästa steg i ambitionen att bli en skandinavisk toppklubb och stå för en bättre kontinuitet än tidigare och utveckla yngre talanger. 2012 blev ett antiklimax för HIF. Egna unga talanger har inte fått någon som helst möjlighet att känna på elitnivån; Flera rutinerade spelare har underpresterat; Den kollektiva lagmaskinen som spelade en effektiv och attraktiv fotboll t o m 2011 försvann och ersattes av ett långbollande lag under våren och hamnade allt som oftast i press; Ersättare för Rasmus och Gerndt saknades; Jesper Jansson och Paul Myllenberg satte igång en cirkus som innebar att föreningen stod utan tränare inför det stundande CL-kvalet och HIF fick börja om i mångt och mycket. Resultatet därefter har inte blivit bättre och idag vet vi inte hur det kommer att se ut varken på tränarfronten eller spelarfronten nästa säsong. Jämför med Elfsborg är HIF ett exempel på hur man inte ska vårda och ta hand om en klubbs framgångar.
    Det positiva 2012 har varit Uronen, Sadiku, Atta och Djurdjic. Samtliga nyförvärv så där har Jesper gjort ett bra jobb!
    Inför 2013 behöver man se över den trupp man sitter på: Edman, Handsveit, Sörum och Nordmark bör inte ingå i en kommande satsning. Försvarsarbetet behöver organiseras bättre och stabilitet/kontinuitet behöver säkras (om det överhuvudtaget är möjligt i HIF?) samt måste egna talanger ges större möjligheter att involveras på elitnivån. Personligen ser jag helst att Myllenberg återvänder till sitt skrivbord och att Jesper Jansson söker sig en annan förening, kanske Öster? HIF behöver mindre av individer som vill vara i strålkastarljuset och mer av jordnära och långsiktigt arbetande personal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*