Reflektion – AIK (b)

Så här i efterhand borde man anat var det skulle barka hän då matchen startade en minut före utsatt tid och det märktes att HIF inte hunnit i tid till matchstart. Det blev en blytung förlust, men säg den glädje som vara för evigt? Efter sju månader fick vi då se oss besegrade. Mustacherna ryker men vi är fortfarande serieledare!

Det blev en rörig, intensiv första halvlek som inledes med att matchen startade en minut innan avsatt tid. AIK inledde i ett rasande tempo, på gränsen till idioti, då det utdelades sparkar, knuffar och tuffa tag som sällan skådats, eller aldrig borde skådas på en fotbollsplan. Men den första av alla domarmissarna får vi ändå vara tacksamma för? Marcus Nilsson gör ett tveksamt ingripande och för att freda sig, slår han sonika bort bollen med handen. Borde vara solklar straff…

Men sedan skulle det kunna viftas med “ostskivorna” på löpande band. Det var inget snyggt spel som AIK bestämt sig för, men det var våldsamt effektivt mot HIF. Det tog 10 minuter innan HIF började äta sig in i matchen och kunde nå anfallsplan och till och med skapa en hörna. Och som vi lärt oss, är det just på fasta situationer som HIF skapar något i år. Så också på denna, då en förlupen retur hamnar hos Christoffer som skjuter studsande boll igenom hela AIK-försvaret och bakom målvakten.

Just i det ögonblicket var jag övertygad om att HIF skulle ha den rätta flyten som överväger det dåliga spelet vi fått se under stor del av säsongen än så länge. Men det var inget vidare försvarsspel HIF utövade idag. Och det var just slarv i positionsspelet, samt lite tamt närkampsspel, som resulterade i kvitteringen från AIK.

I den 28 minuten fick jag än en gång hopp om att HIF skulle med tur och flyt kunna ta med sig en seger igen. Nils-Eric Johansson tog ännu ett gult kort (klart välförtjänt) och bjöd HIF på ett gyllene läge med en man mer på plan. Men det skulle visa sig vara helt fel.

***

Pär Hansson var den enda spelaren ikväll som höll den allsvenska standarden uppe. Inte många kan klandra honom för baklängesmålen. Och nu börjar man nästan bli nervös över att det kanske är så att Hansson är den som de europeiska scouterna jagar, snarare än de vanliga namnen som Gerndt och Jönsson?

***

Matchens behållning kom i den 26 minuten då HIF hade spel på anfallsplan, tappade bollen och AIK kontrade. Då gör May en 50-metersrush, i en hastighet som hade fått Usain Bolt att darra, och helt sonika bryter AIK’s kontring. Klockrent, snyggt!

***

I mina noteringar (som jag alltid gör under matcher) noterade jag med stora bokstäver; “AIK beter sig som svin!!”, samt “Bangura faller som en fura!” (den sista var lite av en “Dencker“, inte sant?)
Och visst hade råttorna uppgraderat sig i djurriket, från gnagare till riktiga svin…?

***

Andra halvlek finns egentligen inte mycket att orda om. AIK gör ett mycket bra försvarsarbete, men det underlättas av att HIF gör ett mycket dåligt anfallsjobb. Och det har liksom blivit synonymt i år. HIF har under de inledande 7 omgångarna kunnat förlita sig på att alla lagdelar håller ihop, spelat massivt och tufft vilket öppnat för kontringar. När inte det spelet fungerar visar sig den nakna sanningen; HIF har stora brister i alla tre lagdelarna, samt ett mycket svagt passningsspel.

***

Tyvärr är det väl så att Gerndt för tillfället devalverat sitt eget värde till en tiondel av ursprungsvärdet då vi gick in i nuvarande säsong. Och det kanske är dags att fullkomligt skita allt vad scouter, spel i europa och höga löner heter, och börja koncentrera sig på nuet? I annat fall tror jag att det kommer straffa sig hårt och Gerndt kommer i panik att välja gå till något medelmåttigt danskt lag och där tyna bort i glömska…ta vara på den tiden som är nu, och strunta i vad som skulle kunna bli eller vara!

***

Och tyvärr hänger det kanske ihop med att Sundin helt plötsligt ser ut som en division 2-spelare, då inga bollar kommer fram och medspelaren hänger med huvudet, ser frustrerad ut och inte hjälper till vid löpningar?  

***

Vi förlorar matchen, ja. Vi kommer igen, ja. Och redan nu till nästa match är jag förhoppningsfull över att få se ett helt annat HIF. Ruska av er skitmatchen (det kommer alltid en varje år) och börja få igång det så effektiva lagspelet igen, så tror jag att vi knappt kommer att minnas denna match när sommaren blir till höst…

***

Och kom ihåg; Vi är fortfarande S E R I E L E D A R E!!

20 kommentarer

 1. Det bör även tilläggas att AIK ikväll förmodligen gör sin absolut bästa match för året. Så taggade som de var, och så stabila som de förblev, trots en man utvisad, är inget annat än imponerande.
  Gör om, gör rätt – Nannes pågar krossar vi lätt…

 2. Man kan inte ha flyt jämt,kanske dags o bänka ordinarie spelare o väcka dom och få igång lite spel som håller i längden.

 3. Jönsson och Sundin på topp mot Kalmar. Gerndt behöver en knäpp på näsan nu. Edman måste tillbaka snart eftersom det uppenbarligen behövs någon med pondus på plan.

 4. Matchen blev precis så äcklig som man kunde befarat – men efter Chrisses studsboll till 0-1 trodde även jag att det skulle bli en hanterlig uppgift. Ja, AIK är riktigt sviniga en sån här kväll och det var skönt och och rätt att ett av ärkesvinen, Nisse Johansson, fick lämna plan i rejäl förtid. Inget av de gula korten var på nåt sätt horribla – däremot var hans vägran att gå av det. Har aldrig sett nåt liknande…
  Råsundapubliken är verkligen ett eget kapitel, man protesterar hejdlöst t o m vid inkast som går Gnaget emot – och i början kändes det som att domaren hade bestämt sig för att stålsätta sig mot vrålen, vilket fick till följd att han väldigt mycket gick till HIF:s fördel. Till slut kapitulerade han och frisparken som resulterade i 2-1 var mycket tveksam.
  Tycker trots allt inte att HIF behöver skämmas, mer än att det naturligtvis är svagt att inte kunna utnyttja ett numerärt överläge. AIK spelade perfekt försvarsspel och Banguras är livsfarliga kontringsspelare, vilket gjorde det svårt att satsa precis allt framåt.
  Av snacket i korridorerna under pausen var de flesta rätt nöjda och smått imponerade av HIF(!) – vilket verkligen inte hör till vanligheterna på Nationalarenan.
  Mest oroande var en viss tafflighet i försvarsarbetet – och vad hände med Peter L.?
  Han gick ut tidigt och innan dess hade han gjort några rejäla rundpallar.
  Det ordnar sig nog. Helst omedelbart på fredag.

 5. “Råsundapubliken är verkligen ett eget kapitel, man protesterar hejdlöst t o m vid inkast som går Gnaget emot”

  Jag förstår inte, varför skulle man göra på något annat sätt? Klart fan att man protesterar mot domslut som går laget emot, oavsett korrekthet i domslutet. Det är ju liksom det som är grejen.

 6. Max, du är för go… Du lånar mig en hundring till nästa helg. När du ber att få tillbaka den vrålar jag i högan sky att du försöker råna mig.
  Är liksom det också grejen?

 7. Det var den klassiska fällan som HIF gick i när man är en man mer på plan: alla tror den andre ska ta löpningen men så gör den andre inte det och inte heller spelaren som tänkte tanken och omedvetet smyger det in sig en slags “det-här-grejar-vi-ändå” tanke och så rullar man boll utan att fortsätta ta löpningar, göra sig spelbar och ta duellerna…

  För en man mindre vad gäller andra laget gör inte så stor skillnad: de får helt enkelt spela med en kille på topp så har man slutit leden ändå vad gäller backlinje & mittfält – dessutom får alltid laget en kick för de vet att alla 9 utespelare som är kvar på plan måste göra ett hårdare jobb, så alla som jublar så fort ett motståndarlag till HIF blivit en man kort – vänta med jublet för det innebär per automatik inte större ytor utan HIG-laget måste fortsatt göra jobbet och det gjorde de inte alls i går!!

 8. Paul//

  Det skulle vara riktigt kul om du gjorde. Jag kan uppskatta sånt, helt klart.

  Men det är knappast jämförbart.

 9. Du klagar på att Bangura ramlar lätt, kolla på filmningen från Jönsson på Nisses andra gula kort. Han hånflinar t.o.m. när han ligger på marken.

 10. Guld-Gary: Hade inte Rasmus hoppat så hade han inte spelat mer i år. Eller du menar att han inte sprang in i Rasmus? I så fall får du nog skaffa glasögon eller nåt… Solklar varning oavsett om Rasmus förstärker eller ej.

 11. Max: Det går till klar överdrift från AIK:s sida. Och det är inte bara klacken utan gamla gubbar på västra som skriker rena djävla dumheter. Ingen självkritik och ingen självdistans. Tex tog det 32 minuter igår innan klacken sjöng något som skulle kunna klassas som stöd för laget. Eller du tror att 15 minuters malande om hur synd det är om AIK “alla hatar oss” stöder laget? Eller SvFF- fotbollsmördare? När de största problemen finns just bland de som tycker sååå synd om sig själva. Nä, AIK-stödet är i stora delar sjukt patetiskt. Men när klacken ägnar sig åt att stödja klubben så är man outstanding. Synd bara att det är så sällan.

 12. Leif det är nog du som behöver glasögon, titta på situationen igen så ser du att Nisse stannar upp innan han kommer fram. Det fanns många värre situationer i matchen som domaren valde att fria för. Och du påstår att han inte hade spelat mer i år?I såna fall är det dags att lägga av med fotbollen om han är så ömtålig.

 13. Det är BARA AIK-are som inte ser hans satsning. Att påstå att han inte rör honom är sjukt. Bollen är inte i närheten så det är spelförstörelse (obstruktion) om han nu inte skulle ha träffat. Hade inte Rasmus hoppat till hade han riskerat stora skador. Nisse Johansson får förhoppningsvis dessutom ytterligare bestraffning då han inte gick av planen utan fortsatte att tjafsa.

 14. Ja du Leif jag antar att du aldrig har spelat fotboll själv (iaf inte på någon högre nivå)då du påstår att han riskerade stora skador av den närkampen. Bara AIKare som inte ser satsningen? När Jens Fjellström som hatar AIK sitter och säger att det inte är kort så säger de det mesta. Är det någon som ska bestraffas efteråt så är det Jönsson. Kan du förklare varför han hånler om han inte filmar?

 15. @ Guld-Gary
  Titta en gång till, extra noga, med objektiva ögon, så ser du hur vårdslöst Nisse går in i närkampen. Att sedan Jens Fjellström säger att det INTE skulle vara kort, är totalt orelevant.
  Anledningen till att du tycker Rasmus hånler, vilket inte jag uppfattar det som, kan ju naturligtvis vara många. En kan vara att Rasmus är lättad att komma ur situationen skadefri…

 16. Fredrik Ymer, vet inte om du såg Expressens omröstning om situationen men 77% tyckte att det var felaktigt med ett kort i situationen, det är en ganska klar majoritet.

  Ta även en titt på 1-1 målet när nr 27 i HIF fölföljer en liknande situation (men utan att stanna upp) rakt in i ryggen på Bangura även fast bollen redan är i mål…

 17. Omröstningar på Expressen brukar säga att Moderaterna får 50 procent i valen. Väldigt trovärdig undersökning. Det ÄR och FÖRBLIR en solklar varning. Att han inte träffar så hårt beror liksom enbart på att Rasmus hinner förbereda sig för smällen. Sedan har jag svårt att hitta en nummer 27 i HIF faktiskt, i alla fall vid 1-1-målet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*