Rapport från Årsmötet 2015

Det var långt ifrån någon feststämning när HIF bjöd in medlemmarna till årsmöte. Enigheten var dock stor och samtliga på plats verkade nöjda med såväl valet av en ny ordförande och presentationen av 2015 års budget – även om det, som vanligt, blir en tuff balansgång att hålla sig på rätt sida.

266 personer hade sökt sig till Sundspärlan under gårdagskvällen för att rösta fram en ny ordförande och samtidigt säga ”tack och adjö” till Claes Ohlsson efter hans fem år vid styret.

Knappt 10% av klubbens medlemmar dök upp på årsmötet Foto: Martin Klinteberg
Knappt 10% av klubbens medlemmar dök upp på årsmötet
Foto: Martin Klinteberg

Det har, trots sportsliga framgångar, inte varit en dans på rosor för den avgående ordföranden som, ända in i det sista, fick förklara sig vad avser det omdiskuterade avtalet med Sportfive.

Enligt CO fungerar företagets upplägg utomordentligt bra i Tyskland och för HIFs del var det ”säkerheten” i avtalet som var det avgörande för att man skulle teckna ett sådant. Här kan HIF få en stabilitet på marknadssidan som man, enligt CO, inte hade kunnat nå på egen hand. Dessutom framgick det tydligt igår att bollen ligger hos HIF som har ett antal möjligheter att säga upp avtalet under den 10 -år långa avtalsperioden.

Röster hade även höjts gällande att det var CO som drev igen om avtalet – trots att han avgår men igår kröp det fram att såväl klubbdirektören (David Brodetsky) som den nyvalda ordföranden (Sten-Åke Tjärnlund) fått ta del av detta innan affären genomfördes och Tjärnlund var dessutom den som undertecknade avtalet med Sportfive.

Sten- Åke Tjärnlund gjorde ett positivt intryck på årsmötet Foto: HD
Sten- Åke Tjärnlund gjorde ett positivt intryck på årsmötet
Foto: HD

Vad det gäller de båda ”nyförvärven” Brodetsky och Tjärnlund så fick båda en möjlighet att presentera sig och gjorde ett sympatiskt intryck på församlingen. Båda har lång erfarenhet från näringslivet och brinner för HIF så det känns verkligen positivt med att en förändring kommer till stånd.

När vi är inne på förändringar så valde man även in ytterligare en kvinna i HIFs styrelse, Anette Colin-Lövgren. Här har vi en person som har en tung ekonomisk bakgrund och lång erfarenhet av såväl näringsliv som föreningsliv. Även Colin- Lövgren kändes som en frisk fläkt och styrelsemedlemmar med ekonomisk kompetens känns alltid välkommet hos en förening som år efter år balanserar på gränsen.

Hernrik Larsson berättade om sin roll och statusen på truppen Foto: Martin Klinteberg
Hernrik Larsson berättade om sin roll och statusen på truppen
Foto: Martin Klinteberg

På tal om ekonomin så är det tyvärr ett sorgligt kapitel där man, med hjälp av spelarförsäljningar, ändå lyckades nå ett positivt utfall. Man tappade dock 11 Mkr på driften under 2014 vilket måste betecknas som väldigt oroväckande. Här var det främst premiärhändelserna som satte sina spår vilket gjorde att publikintresset föll i botten och med det även ev extra sponsorintäkter.

Trots det usla driftresultatet så uppgår nu HIFs egna kapital till ca 9,5 Mkr – något man hoppas kunna utöka ytterligare under 2015 (om än marginellt). Man anser att det är, sett till spelarmaterial och ekonomi, realistiskt att laget når sämst en 6:e plats och att det medför ökade publikintäkter med ca 3,2 Mkr. Spelarförsäljningar är ju numera ett måste för att klubbar skall överleva och här har man målsättningen att dra in ca 8 Mkr under innevarande säsong.

Givetvis är detta en budget som är högst osäker och när revisorerna fick frågan hur de såg på läget så var de tydliga med att det, precis som de senaste åren, är en budget med väldigt små marginaler men bedömde ändå upplägget som realistiskt.

Avslutningsvis valde man att dela ut ett antal merittecken och stipendier till spelare och ledare i klubben. Namn som David Accam och Loret Sadiku blandades med talanger som Nicklas Jönsson och Lowe Ohlander. Återväxten i klubben är god och Akademins, Berth Linden , redogjorde också för vikten av att HIF lyckas producera egna talanger ” Själen i klubben finns i Ungdomsverksamheten”

Martin Klinteberg BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*