Randrup ”Det känns som jag har kommit hem”

Anders Degn Randrup, med bakgrund i bla Bröndby och Elfsborg, kom till HIF inför säsongen för att förstärka försvaret. AOH fick ett samtal, med den danske högerbacken, om klubben, konkurrensen, fansen och framtiden.

Anders Randrup inledde sin professionella fotbollskarriär i danska Bröndby IF. Via AC Horsens och Vestsjælland hamnade han inför säsongen 2016 i allsvenska IF Elfsborg där han, under förra säsongen stod för 19 framträdanden och tre assist i seriespelet. Något han redan överträffat under innevarande säsong

Till Skånes Stolthet anlände han så sent som vid årskiftet och dansken har växt ut till en av lagets viktigaste kuggar de senaste månaderna. Randrup är nämligen en, av fyra*, som startat i HIFs samtliga seriematcher under 2018.

Först och främst, hur trivs du i klubben?

Jättebra, tycker det er en välfungerande och professionell förening och jag känner mig jättetrygg som person och spelare. Det är verkligen trevliga människor som jobbar här, även om det har vart jobbigt de senaste åren.

Ni har sju raka seriesegrar och toppar tabellen, vad tycker du är den största anledningen till er framgång?

Vi är fortfarande ett ganska nytt lag och i gång med en process. Från första match tycker jag vi jobbar utifrån våra egna principer och det jobbet slutar i princip aldrig. Jag tycker att det är lite väl hårt att påstå att vi enbart spelat bra fotboll sen i somras sett till poäng och tabellplacering. Men självklart har nyförvärven bidragit till att vi nu har ett ännu starkare lag.

Många har sett dig spela men hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

Jag är en spelare som spelar med hjärtat och är ganska verbal på planen. Tycker också jag är hyfsat bra på at läsa spelet och vet vad som behövs krävs under en match dvs om vi skall spela säkert eller om det är full fart framåt som gäller.

Känslan är att du har varit mer delaktig i offensiven de senaste matcherna, vad beror det på?

Jag ser det inte riktigt så, tycker att under de första matcherna fick jag bara inte bollen. Jag försöker ofta att berätta hur mycket plats jag har på högerkanten. Men allt beror på medspelarna, hur matchen är och mitt eget spel. Men det är att klart mine lagkompisar vet hur nöjd jag blir om jag får bollen lite mer.

Hur skiljer sig HIF från tidigare klubbar du vart i?

HIF är en storklubb i storlek och agerande tycker jag, allt er klart för att spela Allsvenskan. Det er en stor familj, men också en verksamhet som måste drivas professionelt så vi hela tiden är på rätt spår.

“Det var längesedan jag fick gåshud, men ”Granens” första match med en fullsatt arena var fantastisk” Foto: Bildbyrån

Du har spelat i både Danmark och Sverige, hur skiljer sig fansen, inramningen men även spelet mellan de två länderna?

I Danmark går publiksifforna generellt ned, medan i Sverige finns det ganska ofta bra stämning och mycket publik på de flesta arenor vilket jag tydligare har kunnat se. Det är ganska likt på de stora klubbarna i förhållande till tryck och stämning under match.

Nivån på klubbarnas högstanivå är nog lita högre på de danska klubbarna som FCK, Midtjylland och Bröndby och mer fysisk, men i Sverige tycker jag det finns större utrymme för teknisk och mer sevärd fotboll.

Under säsongen har känslan varit att du varit relativt ohotad på din position men nu har Markus Holgersson kommit in, hur hanterar du konkurrenssituationen som finns nu?

Båda Andreas Langren och Markus Holgersson och Carl Thulin är bra spelare på högerbackpositionen så det finns konstant konkurrens. Det måste finnas en konkurrenssituation för så att laget kan utvecklas och spela med de bäste spelarna. Det gör att jag måste leverera varenda vecka. Jag trivs när det finns konkurrens. Just nu funderar jag inte så mycket på det, jag tycker det är härligt och roligt attt spela fotboll, och så får ”Peo” göra det svåra valet vem som ska spela.

Är det skillnad i klubben sedan nyförvärven under sommaren har kommit in?

Det er klart med de kvaliteter alla nyförvärven har så flyttas ribban höjts. Vi tränar bra och målsättningarna är höga.

Det sägs att Udinese var intresserade av dig för några år sedan, stämmer det?

Just Udinese vet jag inte, men det var en fin artikel i de danske medierna och vem vet?

Vilka spelare har du fått bäst kontakt med i laget? Vilka umgås du med på fritiden?

Tycker de flesta i laget är ganska trevliga! Och vi är ett ganska homogent lag.

Vilka spelare tar mest plats i omklädningsrummet, både som ledare men även vilka är lagets ”clowner”?

Det finns en härlig ”buzz” i omklädningsrummet men också i ”Linos Cafe” där det finns kaffe och gott humör. ”Moro” är en spelare som alltid är på gott humör och skojar. Det är ganska högt i tak så vi skämtar mycket med varandra. Det er klart att Anderas Granqvist och Pär Hansson som kaptener har mycket auktoritet och det måste finns hierarki, men som sagt igen det är verkligen ett homogent lag.

”Moro” är en spelare som alltid är på gott humör och skojar Foto:Bildbyrån

Hur ser du på framtiden och din fortsatta fotbollskarriär? Finns det en längtan att komma tillbaka till Danmark? Har för mig att du har sagt i en intervju att du bor i Köpenhamn.

Det känns som jag har kommit hem. Jag tycker att det är jätteroligt att spela fotboll precis nu och det er det enda jag funderar på. Det är klart att min ålder och kropp inte är 20 år längre men jag har aldrig känt mig bättre mentalt. Mitt enda mål är att spela allsvenskan med HIF och längre funderar jag inte. Jag bor i Köpenhamn med min fru som jobbar där och min son som går på dagis så det passer perfekt!

Förhoppningen och målet är att HIF ska gå upp i år och det ser onekligen bra ut. Om ni skulle gå upp, vad talar då för att ni skulle klara er kvar?

Jag tycker vi skall fortsätta denna resa och spelmässiga process. Det är en känsla at vi alltid kommer tilbaka i varenda match.  Vi har kanske inte haft en motgång där det visas precis vilket lag vi är,  så jag ser på något sett fram emot den dynamik som kan skapas efter seriös motgång.

Har du något du själv skulle vilja lyfta fram?

Abubakari sade att vi har Sveriges bäste lag. Det verkar som att många inte är helt överens med det uttalandet. Jag tycker det är ett fantastisk uttalande av honom och det hade kunnat bli en ny slogan, om vi tror nog på det kommer det kanske bli en sanning.

Till sist, har du någon hälsning till fansen?

Verkligen tak för ert stöd, både på hemma och på bortamatcher. Det var längesedan jag fick gåshud, men ”Granens” första match med en fullsatt arena var fantastisk. Ser fram emot den resa vi  tillsammans är på.

* Förutom Randrup så har Pär Hansson, Andri Bjarnason och Adam Eriksson startat i HIFs samtliga seriematcher så här långt

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*