Parodin fortsätter

Det är bara att konstatera att det gått för långt i försvaret av domarnas bedömning. Grova missar sopas under mattan med motiveringen att domarna har sett och bedömt. Sänder det inte ut konstiga signaler?

Domaren Stefan Johannesson har haft en del att stå i. Förra hösten nådde han en formtopp som få domare når. Men i år är han tillbaka på kortgivaryrket, dvs blanda och ge. Det grövsta var agerandet kring händelsen häromdagen i matchen mellan Malmö och Halmstad. Att helt fria Jimmy Durmaz var naturligtvis så fel det bara kan bli. Men som domare ska man ha rätt att göra felbedömningar. Därför borde granskningsnämnden kunna kliva in och göra anmälningar där en domare gjort en uppenbar feltolkning. Men det gör inte granskningsnämnden utan hänvisar till att domaren tagit ett beslut i situationen och även om det är uppenbart för alla så väljer man att INTE anmäla Durmaz.

Hela den här parodin började 2005 då Granskningsnämnden var relativt ny och skulle ta ett av sina första beslut. Då kröp det fram att Granskningsgruppen bara hade att ta ställning till fall som domaren INTE sett och gjort en bedömning av. Ursäkta, men hur sjukt är inte det?

Ett stryptag som häromdagen ska givetvis ge ett rött kort och om domaren anser annorlunda ska självklart en granskningsgrupp ta upp ärendet och göra en anmälan. Här är hockeyn mil före fotbollen. Att motivera att inte ta upp fallet med att hänvisa till att Stefan Johannesson gjort en bedömning av situationen är att orättfärdiga granskningsgruppen. Lika bra att lägga ner den helt och hållet.

Jag nämnde inledningsvis att Johannesson gjort sig skyldig till ännu en grov missbedömning. Det var i matchen Mjällby- HIF där Mattias Asper i en närkontakt med Peter Larsson kopplade ett grepp runt Larsson och vräkte omkull honom bakom förlängda mållinjen. Utan åtgärd från Johannesson. Jo, ASPER fick frispark. Ett fegt val i en situation där Larsson inte gjorde sig skyldig till något regelbrott. Men tvärs emot Johannessons agerande i MFF-matchen så fick Asper alltså vräka omkull en spelare som han tyckte var ojuste utan åtgärd. Men Johannesson verkar ju tycka det är ok med att spelare vräks omkull eller utsätts för strypgrepp. Om nu inte granskningsgruppen gör sitt så kan man hoppas att Bosse Karlsson ser till att Johannesson och Stålhammar får vila ett par omgångar.

Det blir mycket gnäll på domare  och Svenska Fotbollförbundet, men det går liksom inte att undvika med de flagranta misstag som skett och där förbundet inte kan rätta till dessa fel för att domaren redan gjort en bedömning.

Nu vill vi se att fotbollssverige reser sig upp och tar ställning mot förbundet och kräver en granskningsgrupp som arbetar för rättvisa och till sist hoppas jag att Halmstad tar vara på sin möjlighet att anmäla Durmaz för hans tilltag och inte sitta lamt och blint acceptera detta justitiemord inom fotbollen.

(Diskutera gärna vidare i vårt forum)

14 kommentarer

 1. Detta är bara pinsamt, sluta gnäll! Ni har Sundin i laget, kolla hur han agerar på en fotbollsplan… skrattretande! Försöker hitta anledningar till varför ni inte kommer vinna guld.

 2. Snälla, detta är allmänt hållet och har definitivt inget med kampen om ett guld att göra. Det har bara att göra med att det av domarna gjorts sjuka misstag efter två omgångar.

 3. Sedan när spelar Durmaz i HIF? Det har jag missat totalt. Och det var ju den uteblivna avstängningen av honom som initierade ovanstående reflektioner. MFF-arens försvar är patetiskt. Och Djurgårdare går väl inte att ta på allvar?

 4. Okej, då förväntar jag mig en likadan krönika om två omgångar då? Domarna i Sverige är förmodligen dom sämsta som finns, så misstag kommer garanterat att göras… Bra där Roland, dra nått gammalt över dig!

 5. Och behövs det fler exempel så har vi Gitselovs karatespark på en AIK:are (i värsta Schumacherklass om ni minns den tyske keepern från VM82) som inte ens gav gult kort!!

  Så något snyftande handlar det absolut inte om. För det säger sig självt att Ruiz inte hade agerat så om han bara fått Durmaz över sig men får man ett strypgrepp är det klart man blir förbannad men det ursäktar inte Ruiz box som egentligen var mer av en markering men det märkte inte Durmaz utan valde att spela över med att ta sig åt huvudet när “smällen” tog i bröstet!!

  Därmed har Durmaz skramlat ihop til ett rött kort: minst 1 gult för strypgreppet (om inte rött) och gult för den urusla filmningen – nästan bättre än Rivaldos i VM2002 -:)

  Och avslutningsvis – om nu gubbarna i granskningsnämnden fortsätter att hänvisa till domaren tagit ett beslut i situationen: vad finns då nämnden till för??

 6. MFF:aren: Den utlösande faktorn till denna artikel var Granskningsnämndens bedömning att de inte kunde göra anmälan för att domaren påstås ha sett och gjort en bedömning. Det är ingången till artikeln, inte att det rör sig om en MFF:are.

  Dessutom riktar artikeln in sig på Stefan Johannesson som, oavsett klubb det drabbat, tagit några helt fantastiskt felaktiga beslut. Och då handlar det inte om rena bedömningssaker utan i dessa fall solklara övergrepp.

 7. Leif.
  Helt rätt att en domare har rätt till misstag men att Granskningsnämnden självklart skulle prövat ärendet, liksom man gjorde med Henke.
  Hur går det att motsätta sig den uppfattningen (oavsett om man är från Malmö eller ej)?
  En annan domarfråga.
  Jonas eriksson lär ha varit den ende på Olympia som missade PL:s hands. Han blåste faktiskt inte förrän en assisterande hade skrikit i örat.
  Men den avsiktliga hands som det var, borde det inte medfört rött eller gult kort?

 8. Nu när jag har läst det du skrev igen så förstår jag att det inte handlar om just MFF… Men i vilka situationer ska Granskningsnämnden kunna gå in och döma i efterhand? Händer mycket fula saker på planen hela tiden, så varje armbåge och eftersläng ska vara ett fall för granskningsnämnden? Jag tycker att linjemännen borde våga ta mer beslut, nu agerar dom till 99% som rörliga dockor…

 9. Resonemanget att det går att förstå Ruiz agerande som vissa menar är totalt korkat. Skulle varje spelare som blir orätt behandlad av en medspelare börja slå knytnävsslag i mage eller bröst på motståndaren. Nä, det Ruiz gjorde hör inte hemma på en fotbollsplan. Sedan håller jag med om att Durmaz också borde bestraffas. Angående domardebatten är det bara att vänja sig. Förhoppningsvis jämnar det ut sig. Om jag minns rätt fick Malmö flera domslut av stor betydelse mot sig i början av förra säsongen, men de vann ju SM-guld ändå.

 10. Jag tycker att Granskningsgruppen ska se över denna typ av överträdelser oavsett. Likt England där granskningsgruppen kan gå in och ge varningar i efterhand eller ta bort helt felaktiga kort. Det handlar om rättvisa så långt det går. Se bara igår. Durmaz avgör matchen, när han egentligen skulle ha varit avstängd vilket 100 % av fotbollspubliken anser vara riktigt.

  Ruiz agerande är förståeligt men verkligen inte acceptabelt. Hans röda kort är korrekt och förhoppningsvis får han åtminstone två matchers avstängning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*