Pär är rätt man att ta över Rio-Kalles roll i nästa VM-lag!

Eftersom jag drar upp medelåldern en aning bland skribenterna här tänkte jag dela med mig av ett VM-minne av lite äldre datum, men självklart med HIF-anknytning.
 
 Alla Olympiabesökare har under senare år sett mannen som står staty på arenan – den klassiske målvakten Karl Oskar Svensson, som av en märklig slump fick smeknamnet ”Rio-Kalle” efter att ha gjort en fantastisk match i Sao Paolo, Brasilien.Kalle gjorde succé redan i VM 1950 men var med och förde Sverige till vår största fotbollsframgång genom tiderna när VM avgjordes på hemmaplan 1958, vilket var samma år som fantastiske Pelé fick sitt genombrott hos ”mesta mästarna” Brasilien.

Nu spelade förvisso inte Sverige någon av sina matcher på Olympia men eftersom TVn gjort sitt intåg på allvar i de svenska hemmen kunde vi följa HIF-målvakten och hans landslagskompisar hela vägen fram till den fantastiska finalen mot brassarna. Att Kalle fick släppa in fem mål var kanske inte så kul, men det förtog inte den fantastiska prestation laget gjorde genom att ta sig hela vägen till finalen.

Jag var förvisso bara nio år när VM avgjordes och i början av mitt fotbollsintresse men mina föräldrar kände Kalle så jag fick till och med äran att träffa honom ett par gånger, även om det dröjde några år innan jag insåg hur stort det var.

Som vuxen fick jag också nöjet att intervjua honom ett par gånger och eftersom han var lika ödmjuk som trevlig så var det ett rent nöje.

En gång fick jag till och med spela mot honom! Jag fick vara med på en HIF-träning, men hade oturen att slå upp en knäskada som jag fått tidigare när jag stupat av cykeln, så det blev inte så mycket med den träningen. Minns inte exakt hur gammal jag var men det bör ha varit i mitten av tonåren, när Kalles karriär var på väg mot sitt slut. För min egen del blev det aldrig någon karriär som fotbollsspelare eftersom jag tidigt kom in på journalistiken.

Lite märkligt kan det synas att trots att Sverige gjorde sitt bästa VM genom tiderna och var bara 90 minuter från att bli världsmästare så var det våra övermän som vann folkets kärlek.

Jag är övertygad om att många, inte bara i min ålder, fortfarande håller på Brasilien och följer laget med förtjusning i årets VM. Lika övertygad är jag att Kalle skulle ha gjort samma sak trots att han fick vara med om några rejäla nederlag mot brassarna. Han var en fantastiskt fin sportsman, vill jag minnas.

Jag fick aldrig se honom spela någon VM-match på Olympia, men jag fick se honom några gånger i HIF-tröjan och det är minne som jag fortfarande bär med mig med glädje.

Nu väntar jag mig bara att Pär Hansson tar över och vaktar Sveriges mål i nästa VM. Och dit ska vi – eller hur Erik Hamrén!

www.rolandnordqvist.com

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*