Östersunds framtid kan få konsekvenser för den Allsvenska utgången – så påverkas HIF

sin Allsvenska plats Foto: Mathilda Ahlberg

Östersunds FK är i ekonomisk kris och kan gå i konkurs. Om ÖFK inte kan spela klart säsongen kommer det, troligtvis, få konsekvenser för den Allsvenska tabellen då samtliga av Östersunds matcher annulleras. För HIFs del innebär det att hemmasegern, i samband med Pär Hanssons avtackning, blir verkningslös…

Östersunds FK är i akut ekonomisk kris. ÖFK meddelade under tisdagskvällens medlemsmöte att föreningen har gått back med 20 miljoner kronor per 31 augusti i år och att föreningen behöver få in tio miljoner kronor på tio dagar för att reda ut föreningens likviditetsproblem. Samtidigt är föreningen fortsatt skyldig förre ordföranden Daniel Kindberg fyra miljoner kronor efter ett lån på sex miljoner kronor tidigare i sommar. Om det inte kommer in tio miljoner kronor på tio dagar riskerar nämligen klubben att gå i konkurs.

Vad händer då om Östersund går i konkurs mitt under den här allsvenska säsongen och inte kan spela klart lagets resterande seriematcher?

Fotbollskanalen har, tillsammans med förbundsjuristen Tobias Tibell, försökt reda ut vad konsekvenserna kan bli om så skulle bli fallet.

– Om det blir en konkurs under innevarande säsong och man inte har möjlighet att fullfölja återstående matcher spelas allsvenskan klart med de 15 återstående lagen. Östersunds samtliga matcher annulleras och de blir nedflyttade till distriktsserierna, från division 4 och nedåt. Då tar distriktsförbundet sedan beslut om vilken serie det blir, säger Tibell till Fotbollskanalen.

– I det scenariot där man inte spelar klart serien flyttas ett lag ner från allsvenskan, det vill säga lag 15 och i övrigt är det som vanligt, om man säger så, fortsätter han

Vid en ev konkurs skulle alltså HIF seger, mot Östersund, annuleras och tabellen ritas om
Foto: Johan Lilja

För HIFs del skulle en ev annullering av Östersunds resultat innebära att man tappar de tre poängen som man tog i hemmamötet med ÖFK. Sett till dagens tabell skulle därmed HIF kliva upp på en 11:e plats i tabellen mot nuvarande 13:e placering. Men då man tappar de tre poängen, mot Östersund, krymper bla avståndet till Falkenberg från dagens fem poäng till bara två. Å andra sidan så behöver man “bara” hålla två lag bakom sig för att helt undvika degradering eller kvalspel. I dagsläget är det Sundsvall och AFC som innehar dessa placeringar och även de tappar poäng på en ev konkurs. Oavsett så blir det än viktigare att man plockar poäng i söndagens möte med just AFC för att kunna behålla avståndet till Eskilstunaklubben.

Det andra scenariot är att ÖFK går i konkurs under säsongen, men kan spela klart matcherna i allsvenskan. Då tas i stället beslut om framtida seriesammansättning på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte den 19 november i år och i det fallet är huvudregeln att ÖFK ramlar ner en division, det vill säga till superettan. I det fallet ramlar ett allsvenskt lag ner till superettan, medan förloraren i det negativa kvalet också går upp till allsvenskan, precis som de två överst placerade lagen i superettan.

– Då spelas allsvenskan klart som vanligt och tabellen räknas precis som vanligt. Därefter är det en seriesammansättningsprocess som ska äga rum och den äger rum på representantskapsmötet. Då får man fatta ett beslut om eventuella konsekvenser av konkursen. Tidigare har vi haft ett ärende med Örgryte 2011 som flyttades ner en serie, så det får anses vara huvudregeln, säger Tibell.

Källa: Fotbollskanalen

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

2 kommentarer

  1. Självklart! Men du kan ju inte få avdrag för en förlust. Däremot ger de oss en minimalt bättre målskillnad då vi släppte in tre bollar på bortaplan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*