Örgryte-HIF 3-4

Med tanke på HIF:s aktuella resultatrad, lagets spel, och nyrekryteringen på spelarfronten, är det lätt att låta sig sugas med i en känsla av flow där vi tror att laget är oslagbart.

En sådan känsla kan alltid bli ett bakslag, eftersom man lätt kan tappa fokus från det hårda jobb som måste göras inför varje match, om segertåget ska kunna fortsätta mot Allsvenskan.

Varje match är en ny match som kräver 100%-ig uppladdning med fokuserad träning, scouting av motståndarlaget, och fingertoppskänsla när det gäller att komponera rätt laguppställning och rätt taktik för det egna laget. Ingen motståndare få underskattas.

Jag hoppas att P-O Ljung och Christoffer Andersson är helt införstådda med att detta är en av deras viktigaste uppgifter.

Kvällens motståndare Örgryte IS är ett mycket tufft motstånd. Föreningen är en av Sveriges mest anrika. Man har 56 säsonger i Allsvenskan, tolv svenska mästerskap, en cuptitel och man ligger på åttonde plats i den Allsvenska maratontabellen.

De mest kända spelare som representerat klubben under andra hälften av 1900-talet är Agne Simonsson, Gunnar Gren, Örjan Persson, Lennart Ottordahl och Thomas ”Poletten” Larsson. Under de senaste 25-30 åren är de mest namnkunniga Sven Andersson, Conny Karlsson, Sören Börjesson, Marcus Allbäck, Ola Toivonen och Johan Elmander.

Senast man spelade i Allsvenskan var säsongen 2009-2010. Sen föll man genom serierna för att ta steget upp i Superettan igen 2015.

Örgryte och HIF har många gemensamma nämnare. Det är två historiskt sett stora viktiga svenska elitlag som dansat upp och ner genom seriesystemen genom åren. Många spelare och tränare har representerat bägge dessa klubbar, såsom Sven Andersson, Alvaro Santos, Marcus Lantz, Åge Hareide, Fredrik Björk och Conny Karlsson.

Årets upplaga av ÖIS har blandat och gett. De lyckades precis  hänga kvar i Superettan i fjol via kval mot Mjällby, där de vände ett underläge i sista matchen i slutminuterna.

Man värvade friskt inför seriestarten i år och plockade bl a in Gustaf Ludvigsson, Aliber Aliev, Jesper Jörnvig, Diego Montiel och Jacob Lindström. Under sommaruppehållet har man fyllt på med Lars Fuhre, Dida Rashidi och Gabriel Altermark Vanneryr. Eftersom ekonomin är ansträngd får man rikta in sig på spelare från lägre divisioner, eller spelare utan kontrakt.

Resultaten har verkligen varierat. Man har en lång rad matcher utan vinster fram till nu. Men de matcher jag har sett ÖIS spela så bjuder de hela tiden upp till en snabb teknisk offensiv fotboll med mycket omställningar och många målchanser. Försvaret ser emellertid inte så säkert ut. Det gäller för HIF att vara maximalt fokuserade inför dagens match för ÖIS är verkligen på gång. De tog en pinne borta mot Falkenberg för en vecka sedan, i en match som Falkenberg dominerade i första halvlek, men som ÖIS helt tog över i andra där man skapade massor av målchanser och borde vunnit.

HIF hade chansen att rycka i toppen i kväll eftersom Falkenberg och Halmstad hade förlorat, och AFC hade tappat en pinne. Så förväntningarna var höga när matchen började.

Matchen inleddes med att spelet böljade hit och dit. ÖIS ägde lite mer boll och visade prov på ett snabbt rörligt passningsspel. Men HIF gick snabbt till anfall och fick en hörna som Bojanic lade och prickade skallen på Weberg. Lukic fick göra en fin räddning.

Så ur ingenting vann Moro boll på mitten och passade Abubukari som sköt ett skott som Bjarnason styrde i mål till 1-0 för HIF.

Efter målet var spelet jämnt. ÖIS ägde mest boll och visade återigen upp  ett fint snabbt rörligt passningsspel.

I 11:e minuten fick de en hörna som skarvades vidare till David Engström som snyggt nickade in kvitteringen till 1-1 vid bortre stolpen.

Fr o m den 20:e minuten tog HIF över spelet. Nu började man pressa högt på ÖIS och etablerade tryck på deras planhalva. Rasmus Jönsson som varit osynlig till nu tråcklade sig nästan igenom i ett fint anfall med Adam Eriksson på vänsterkanten.

I 25:e minuten rivs Bjarnason ner när han på väg att bli helt ren. Filip Almström i ÖIS får gult kort. ÖIS hade några farliga kontringar men HIF lyfte upp spelet igen.

I 32:a minuten gjorde Abubukari ett fint instick till Moro som sköt utanför. Så i 38:e minuten vann Bojanic boll på mitten, drev framåt och frispelade Max Svensson som kyligt rullade in 2-1 till HIF. Sista halva av halvleken dominerade HIF rejält men ÖIS var aldrig ofarliga i sina kontringar.

Första halvan av andra halvlek spelade HIF propagandafotboll. Man hade ett jättefint rörligt passningsspel med högt bolltempo och många fina anfall. Max Svensson var nära att dribbla sig fri, Randrup sköt utanför och Rasmus Jönsson sköt över. HIF kom i våg efter våg och rullade ut ÖIS. Så i 61:a minuten höll Bojanic kyligt i bollen tills han passade ut till Adam Eriksson till vänster. Adam slog så en fin lång passning till Moro som stötte in 3-1 till HIF vid bortre stolpen.

Nu hade HIF en mycket stark period. I 64:e minuten kastade Adam Eriksson ett långt inkast till Bjarnason som med en snygg skarv frispelade Rasmus Jönsson som snyggt rullade in 4-1 till HIF. Bojanic var den store dirigenten med sitt underbara passningsspel.

Så gjorde HIF samma misstag som man gjort i många matcher tidigare. Man backade hem, blev bekväma och sjönk djupt. Det går inte, framförallt inte mot ett supervasst omställningslag som Örgryte. ÖIS tog över matchen fullständigt den sista kvarten, och HIF slog ifrån sig. Den ena vassa målchansen efter den andra avlöste varandra. Gustav Ludvigsson nickade strax utanför två gånger, och i 86:e minuten fick han sitt mål när han frispelad stänkte in 2-4, efter att ÖIS rullat upp HIF-försvaret. HIF:s backlinje gick bort sig gång efter gång nu, och i 91:a minuten slarvade Randrup och Granquist halkade, så att ÖIS kunde göra 3-4 på nick av Gabriel Altemark Vannemyr.

Så i sista sekunden var ÖIS en nick i ribban från att hämta in 1-4 till 4-4.

HIF kom undan med blotta förskräckelsen och ännu en gång kan jag konstatera att man måste fortsätta med anfallsfotboll tills slutsignalen går, även om man har en av världens bästa mittbackar i laget.

Matchfakta:

Örgryte-HIF 3-4  (1-2)

Målskyttar HIF: Andri Runar Bjarnason (3)

Max Svensson (38)

Mamado Moro (61)

Rasmus Jönsson (64)

Målskyttar ÖIS: David Engström (11)

Gustav Ludvigsson (86)

Gabriel Altemark Vanneryr  (91)

Varningar ÖIS: Filip Almström, Simon Nilsson

Byte HIF: Rasmus Jönsson ut, Mattias Almeida in (78)

Darijan Bojanic ut, Andreas Landgren in (78)

Muhammed Abubukari ut, Fredrik Liverstam in (88)

Byte ÖIS: Simon Nilsson ut, Dida Rashidi in (70)

Filip Almström ut, Danny Ervik in (83)

Spelarbetyg HIF: Pär Hansson 3

Anders Randrup 2

Andreas Granquist 4

Charlie Weberg 4

Adam Eriksson 3

Muhammed Abubukari 4

Darijan Bojanic 4

Mamado Moro 4

Max Svensson 3

Rasmus Jönsson 3

Andri Runar Bjarnason 4

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*