Ordförande Krister Azelius svarade på frågor på HIF:s Svenska Fans forum

Krister Azelius Foto: Johan Lilja

Det var under kvällen som HIF:s ordförande svarade från HIF E-zines användare. Totalt blev det 78 frågor som Azelius svarade på under 90 minuter


Jag har plockat ut de 15 frågor och svar som jag tyckte var mest intressanta. Nedan har ni även en länk till hemsidan där ni kan läsa alla frågor och svar. Det var en rad intressanta frågor som ställdes.

Idoit: 
Hur jobbar vi med scouting? Vi har fått läsa att Peter Swärdh scoutade Andri för oss på Island innan han värvades. Är detta något vi använder oss av vid fler tillfällen och finns det planer på scout/scouter i vår organisation?

Krister Azelius:
Vår organisation är så bantad att scouting sker ad hoc. Vi måste bygga upp detta snarast så att vi får riktiga förutsättningar.

NV SKÅNE:
Hej Krister!
Var försäljningarna av Andri och Rasmus nödvändiga för att vi skulle klara ekonomin?

Krister Azelius:
Nej – inte uteslutande. Andri hade sex månader kvar och vi fick ett bra bud. Rasmus hade kommit till oss med förutsättningen att komma ut igen så den kändes rimlig. I båda fallen olyckligt att vi inte kunde hålla dem till fönstret öppnar

Erkka Petäjä:
Fick Andreas Granqvist en Sign-On? Om så 1 krona. Fick han pengar av Timossi-försäljningen eller är summan 0 kronor?

Krister Azelius:
Inte en enda krona!

HIF-GRANEN:
Tjena Krister jag har en fråga ang förlängningen med Peo. Varför tar ni beslutet att förlänga med Peo? Var det ett tydligt krav ifrån Peo eller tänkte ni bara på långsiktighet? Ifall ni tänkte rent långsiktigt varför väntade ni inte då ca 12-15 matcher för att se vart säsongen verkligen var påväg? Ni gör ju det bara svårare för er att skapa förtroende hos oss supportrar när ni förlänger med huvudtränare och kickat han någon månad senare? Som pengar i sjön ju då vi fortfarande måste betala Peos lön i 2,5 år till?

Krister Azelius:
Svåra men berättigade frågor. Långsiktighet är viktigt, men samtidigt måste man våga agera när man bedömer att det krävs. Det vore fegt att inte agera för att skydda beslutet om förlängning. Vi trodde på det då, men hade fel vilket vi inrättade oss efter. Mycket dåligt beslut så här med facit i hand.

Idoit:
När intäkter från centrala avtal via SEF ökar nästa år. Är det troligt att pengar kommer gå till spelarbudget eller finns det andra planer för en del av pengar? Tex scouting, marknad eller hur man vill utveckla organisationen?

Krister Azelius:
Vi måste balansera medlen och använda dem på alla de områden du pekar på. Kanske är det så att satsningarna på marknad och restaurang i år gör att vi kan allokera det mesta av pengarna till fotboll och då menar jag trupp, scouting och ungdom. Allt måste förbättras.

Håglös:
Är vi på rätt väg känner ni som är inom klubben? Har ni nån tidsplan när vi ska vara en välmående harmoniskt klubb. Eller är det i HIFs dna att det alltid är lite oreda?

Krister Azelius:
Vi måste komma på rätt väg. Satsningarna på den nya kansliorganisationen med kontroll på ekonomin (alltså kunskap om den även om den är svag) gör att vi är på rätt väg. Hårt arbete kvar innan vi är framme – och det gäller på alla plan.

Roy_Keane:
Stämmer det att finns en så kallad omplaceringsklausul i Peos kontrakt? Som skulle innebära att ni kan omplacera honom och samtidigt sänka hans lön.

Krister Azelius:
Det finns en omplaceringsklausul i kontraktet, men den kommer bara att användas om vi hittar en roll som är viktig för oss samtidigt som den ska vara tillräckligt attraktiv för P-O. Det är ingen idé med halvmesyrer när man ska försöka bygga upp något.

Håglös:
Hur är det att skaffa nya sponsorer nu? Känner tyvärr att här i Helsingborg är det lite inne att ogilla HIF, får själv med näbbar och klor försvara klubben inför folk. Är ni själv medvetna om detta?

Krister Azelius:
Joel gör ett bra jobb, men du har alldeles rätt. Vi har ett trovärdighetsproblem som måste åtgärdas. Vi vet det och jobbar på det – tro mig!

 

ÖverstegsMArtin:
Är planen fortsatt att ta in etablerade, erfarna och äldre spelare trots den svaga ekonomin? Eller kommer större fokus nu ligga på att ta in yngre och utvecklingsbara spelare? Givetvis förstår jag att man inte bara kan välja ett alternativ rakt upp och ner, men var kommer största fokus ligga?

Krister Azelius:
Jag tror faktiskt att vi måste vara noga med att hitta balansen. Tillräckligt erfarna spelare för att hänga kvar och kliva vidare, men samtidigt att se till att få in lite framtidskapital. Helsy från egna led, men annars utifrån

NoelH:
Hej Krister,

Hur ser du på att vi har unga lovande spelare som lämnar klubben för andra svenska klubbar? Är det något som brister inom vår organisation som gör att vi inte ser den riktiga talangen? Eller drar dem nya klubbarna en riktigt chansning?

Diskuteras det något form av samarbete med andra klubbar som hade kunnat hjälpa oss att skicka iväg dem lovande spelarna så dem får spel tid på a-lags nivå? (Högre nivå än vårt u-21)

Krister Azelius:
Vi tänker lika – men orsaken till våra tillkortakommanden på den punkten är främst att vi inte har resurser. Vi har jätteduktiga egna ungdomslag, men vi måste också följa spelarna där ute – helst i närområdet. Vi jobbar på det, men ni måste ha tålamod (även om det är svårt i den här branschen)

Pricka:
Hur nära är det med nyförvärven? När kan vi vänta oss att ni gör det officiellt med första spelaren?

Krister Azelius:
Det ser spännande ut, men låt oss arbeta med alternativen fram till dess att fönstret öppnar. Jag känner mig dock övertygad om att något händer innan dess

Idoit:
Tack för svaren Krister!

Vi måste för att komma tillbaka till toppen minst dubblera vår omsättning. Detta utan att våra konkurrenter fortsätter öka samt utan ökade pengar från tv-avtal.

Finns det någon plan eller vision när vi kan vara där?

Krister Azelius:
Du har helt rätt – vi kan inte räkna med att vara konkurrenskraftiga om vi inte har samma förutsättningar. I dagsläget har vi typ 10:e dyraste truppen i AS. Vi måste kanske inte nå upp till de dyraste, men en bra bit på väg och samtidigt bli riktigt bra på ungdomssatsning och rekrytering av unga lokala förmågor. En dubblad omsättning låter inte orimligt, men det kräver tålamod

Armin Gigovic och IFK Göteborgs August Erlingmark under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och IFK Göteborg
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

ÖverstegsMArtin:
Så Armin Gigovic är aktuell för ett kontrakt?

Krister Azelius:
Klart han är aktuell!

andy91:
Gick det verkligen inte att ha kvar Rasmus under dom kommande 2 matcher mot Elfsborg och Sirius ? Vårt anfall känns väldigt svagt och ihåligt. Va det ett krav från den thailändska klubben att släppa Rasmus direkt?

Krister Azelius:
Vi sitter i en svår sits nu – men affären hade inte blivit av för Rasmus om den inte skedde nu. Vi – precis som ni – beklagar detta

Roy_Keane:
Krister.

Utgår det någon ersättning till er i styrelsen eller ni kör helt ideellt?

Krister Azelius:
Två platser på Olympia – i övrigt helt ideellt. Åker vi på bortamatcher betalar vi själva. Deltar vi på träningsläger betalar vi själva. Pengarna ska gå till verksamheten – inte oss!

 

https://www.svenskafans.com/fotboll/hif-ordforanden-krister-azelius-svarade-pa-forumanvandarnas-fragor-604403

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*