Nu lämnar de – en efter en!

Monday Samuel - bäst på försäsongen men spårlöst förvsunnen när serien drog igång Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Säsongen går mot sitt slut och det gör även en del kontrakt. Ordningen är dessutom återställd efter segern mot Örgryte. Sen följer vi med spänning våra framtidsmän i U19 – med stormsteg mot Allsvenskan

Att Martin Christensen är den första, av HIFarna, som lämnar klubben är kanske inte så konstigt. Sitter man på ett utgående kontrakt och inte spelat, i Superettan, sen Augusti så är det en rätt tydlig signal att klubben inte är jätteintresserad av en fortsättning. Där med är det färdigspelat för ”Superettans med förutsägbara överstegsfintande”, i den röda tröjan, efter drygt 40 matcher. Detta trots att det fanns en option för kommande säsong.

********

När det gäller just kontrakt så är det följande spelare som sitter på utgående:

Monday Samuel, Jesper Lange, Martin Christensen, Kalle Joelsson, Matt Pyzdrowski, Viktor Ljung, Peter Larsson och Bradley Ralani.

Efter matchen mot Örgryte så hintade väl även Monday Samuel att tiden i den röda tröjan är över. Som jag skrivit tidigare så ser jag faktiskt inte att någon i ovanstående gäng finns kvar när försäsongen 2018 drar igång…

Monday Samuel är en av åtta HIFare med utgående kontrakt
Foto: Bildbyrån

********

Inte bara spelartruppen ses över utan ordförande Azelius hintade ju även att man höll på att se över ledarkonstellationen. Att Jonas Eidevall nu lämnar var väl inte direkt någon högoddsare. Eidevall kom till HIF inför säsongen 2016 och har sedan dess arbetat i flera olika roller, bland annat som assisterande tränare, U21-tränare och scout. Nu säger Eidevall själv att det är huvudtränarrollen som lockar igen. Han har ju bla kopplats samman med Ängelholm

********

”Timossi-gate” är äntligen slutförd och för HIFs del blir det en riktig jackpot! Man kränger iväg en grym talang, till storlaget FC Bayern, får pengar på kontot och kan fortsätta använda klubbens, kanske främsta spelare, ytterligare två säsonger! Sen är det givetvis en chansning att man går ut och säger att man släpper Timossi när han är redo för A-lagspel nere i Tyskland. Det kan ju handla om allt från ett halvår till 2-3 år! FC Bayern var lite tydligare och basunerade ut att superlöftet ansluter sommaren 2019 och kontraktet sträcker sig över tre år. Där lär ju givetvis trilla in ytterligare pengar på HIFs konto men förhoppningsvis inte för snabbt då vi behöver vårt affischnamn för att ta klivet tillbaka till Allsvenskan.

*******

Vårt U19 har klivit in i kvalet till Allsvenskan. Frej Täby och Degerfors ingår i samma grupp och i lördags drog spelet igång när HIF och Frej drabbade samman på Olympiafältet. Seger med 3-2 ger HIFarna ett perfekt utgångsläge inför kommande helgs bortamatch mot Degerfors. Målskyttar för vårt U19-lag blev Pelle Rosenlind, Mattias Almeida och Dragos Farcas-Lohan.

*******

Trelleborg vann alltså en av sina senaste fem matcher och nådde ändå en Allsvensk kvalplats. Det säger ju mer om nivån på Superettan än om TFFs insats. Oavsett så är HIF numera ”bara” Skånes tredjelag och det känns vill inte så upplyftande när vi snart ska summera 2017. Dessutom kan vi alltså sällskap av BoIS nästa säsong och bara tanken på ett kommande derby, på Landskrona IP, får mig osökt att tänka på en försmädlig 6-2 premiär…

Chrisse och Lindström hade inte mycket att sätta emot den där April-dagen 2002 Foto: Bildbyrån

********

Calle Thulin (född 1999) heter alltså vår senaste debutant i A-laget. Nu spelade dock Calle i Svenska Cupen, på försäsongen, men inhoppet ( i den 70:e minuten) mot Örgryte innebar debut i Superettan. Imponerande med tanke på att försvararen spelat 90 minuter, dagen innan, med U19-laget. Hade kanske hoppats på ytterligare någon debutant men Casper Seger, Niklas Svensson och Alexander Engholm (som samtliga satt på bänken mot ÖIS) får hoppas på några minuter mot Öster istället…

********

Förra veckan kom beskedet att Albert Ejupi sagt upp sitt kontrakt med Kristianstad FC. Genast kopplades den 25-årige innermittfältaren ihop med bla HIF. Ejupi, med ett förflutet i Mjällby, har tillhört Kristianstads främste denna säsongen och bla noterats för fyra mål. Även Trelleborg, Gais, Mjällby och BoIS sägs ha ögonen på Ejupi.

När vi ändå är inne på Kristianstad så minns ni kanske den unge Mohammed Kweder som lämnade HIF, för Kristianstad, tidigare i år. I förra omgången fick 16-årige Kweder debutera från start i division 1.

– Mohammed gör det riktigt bra. Han kämpar och krigar i 90 minuter och jag är mycket nöjd med hans insats. Han visar att han kan bli en riktigt bra spelare om han förbättrar sin fysik ytterligare, säger KFC-tränaren Atli Edvaldsson.

Annars har ju Kristianstad blivit ett riktigt fd HIFare-tillhåll med Niklas Jönsson, Kweder, Emil Åberg och Fredrik Wiklund i truppen.

2 kommentarer

  1. Martin; tack för genomgående fina analyser. Av de kontrakt som löper ut i år måste konstateras att vi måste han minst en reservmålvakt; varför inte Joelsson. HIF bör nog behålla Peter Larsson (mycket rutinerad och bör hålla bra i Superettan nästa år, då vi förhoppningsvis även får tillbaka Granen), Surprice, som varit bland de bästa spelarna i år, Jesper Lange efter en medicinsk bedömning och möjligen även Monday Samuel. Sedan hoppas jag mycket på isländske skyttekungen Bjarnason (HIF har ju goda erfarenheter av isländska spelare; t ex Skulason, Finnbogason, Smarason (som vi inte skulle ha släppt till Hammarby) och Pálson).

  2. Hej Kaj! Tack för dina värmande ord! Ska man vara realistisk så tror jag att Kalle J ligger närmast en förlängning även om han inte imponerade i sin debut. Larsson hade sin topp för 10 år sedan och, ur ett ekonomiskt och sportsligt perspektiv, ser jag hellre Calle och Charlie på hans position – där har vi framtiden! Av samma anledning dvs ekonomin så tror jag inte klubben vågar chansa på Lange som vi inte vet i vilket skick och form han återkommer. Surprise får gärna stanna och så även Monday men i det sistnämnda fallet har väl PeO tydligt markerat på hur han ser på nigerianens framtid dvs bäst på försäsongen men sen utanför en startplats under stora delar av säsongen. Framtiden får utvisa vem som stannar och vem som lämnar men du håller säkert med mig om jag säger att ingen av spelarna direkt stärkt sina aktier under 2017!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*