Nils Arvidsson: “Förhoppningsvis får jag uppleva ett SM-Guld med HIF”

200927 Helsingborgs målvakt Nils Arvidsson under uppvärmningen inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Östersund den 27 september 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0075

Plötsligt hörs en röst inifrån Olympias Korridorer. Den är lekfull och levande. 17-åringen Nils Arvidsson avslutar sin diskussion om Milans omtalade mål med HIFs informationsansvarig, Midhat Kuduzović, för att sedan artigt hälsa och sätta sig ner vid bordet mellan oss.

Nils Arvidsson var endast 16 år när han lämnade tryggheten i den lilla Småländska byn Grimslöv med blott 610 invånare utanför Alvesta för att Spela för HIF. Nuförtiden tränar Nils regelbundet med A-laget men när jag frågar varför det blev just HIF svarar Nils utförligt om resan till HIF.

” – Det började egentligen med Eskilscupen 2018. Då spelade vi här med Grimslöv och då fick man ett bra intryck av klubben och staden. Framför allt anläggningarna, vi spelade någon match här vid Olympia. Man fick en känsla av det då. Sen hade man väl i bakhuvudet, för jag hade bestämt mig. Min pappa undrade varför jag inte ville välja Öster, för det var egentligen det naturliga valet och jag hade tränat en del med dem under 4-5 år, men aldrig spelat med dem.”

” – Jag kände att jag kunde sikta högre än på andra ställen och jag ville testa var jag kunde hamna. Då hade jag det i bakhuvudet från Eskilscupen, då ordnade jag provspel och var nere här 7-8 gånger och tränade. Jag var hos en del andra klubbar såsom Kalmar och Norrköping men kände alltid att HIF var förstavalet för mig, på grund av anläggningarna och Målvaktsidan. Sen fick jag reda på att jag kom in, så det var det ingen tvekan om att det var här nere jag ville vara.” Svarar Nils och avslutar sitt svar med en säkerhet på rösten.

Gör din bakgrund, som inte är från området, det svårare att skapa ett band med klubben?

” – Man märker ju att de som har varit i klubben i länge har koll på spelarna som har varit här och hur det var när HIF vann SM-guld. De intrycken sitter ju i väggarna men jag har aldrig upplevt dem på samma sätt som många andra kanske i klubben på ungdomssidan och här i A-laget har gjort. Men förhoppningsvis får jag uppleva det själv istället. Det är väl så jag ser på det.” Svarar Nils samtidigt som hans bestämda ord målar drömmar.

210213 Helsingborgs målvakt Nils Arvidsson och målvakt Anders Lindegaard under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och IFK Göteborg den 13 februari 2021 i Helsingborg.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0017

17-åringen Nils Arvidsson spås redan nu bli en av HIF:s riktigt stora målvakter i framtiden. Han är regelbundet med i Landslaget på Ungdomsnivå, imponerar i lagets akademi och tränar sedan ett par veckor tillbaka konsekvent med A-laget. Men när jag frågar Nils om hur det är att spela under beskrivningen som Stortalang slås jag inte bara av hans mogna svar utan också att han gillar och omfamnar kravbilden och pressen som kommer därefter.

” – Jag har väl egentligen inte tänkt mig som så. Utan jag försöker bara jobba på mitt spel. Sen hur andra ser på mig det är sekundärt. I första hand tänker jag inte på det, sen är det alltid kul att folk sätter höga förhoppningar och krav på en. Jag gillar att spela under press. Det är ingenting som jag har någonting emot. Det finns där från mitt håll framför allt, jag har högst krav på mig själv. Möjligtvis min pappa (skratt). Vi kan vara oense där om vissa situationer ibland. Men jag tror att jag har minst lika höga krav på mig själv som ungdomstränarna här och de jag har i A-laget.”

HIF har under de senaste åren fostrat en rad unga målvakter såsom Kalle Joelsson, Ian Pettersson som nyss lämnade klubben och tittar man lite längre bak hittar man även Andreas Linde som är i ropet efter sina bravader i Europa League med Molde. När jag frågar Nils vad det är som gör att HIF är så duktiga på att få fram målvakter är svaret tydligt och utförligt.

” – Det intrycket jag fick när vi var här, då hade HIF två målvaktstränare bara på Ungdomssidan och det var ganska unikt jämfört med de andra klubbarna jag var i. Både Kalmar och Norrköping, de hade knappt någon helt dedikerad målvaktstränare på ungdomssidan. De hade någon som var där ibland och sedan någon A-lags tränare som hade något pass någon gång i veckan. Här i HIF var det Christian “Carla” Carlström” i U19 och Patrik Abrahamsson i U17.”

” – Det blir mycket mer målvaktsträning än de andra klubbarna hade erbjudit. Det tycker jag är väldigt viktigt för mig, när jag valde att få den målvaktsträningen, för det kanske är det som jag har saknat innan i Grimslöv, där det var kanske en gång i veckan, Max. Jag behövde det för att utveckla de områdena som jag fallerar lite på. Sen är kanske Sven (Andersson, Målvaktstränare) en utav de bästa i hela landet på att ta fram målvakter och slipa till det på seniornivå”

När jag frågar vidare om Sven, blir det tydligt vilken inverkan A-lags träningarna har på den unga målvakten.

” – Framför allt träningarna och övningarna, det håller hög kvalité. Sen diskuterar man ju såklart situationer, det blir som att ha två målvaktstränare när Anders (Lindegaard) är med också. Man märker att Anders gillar de här diskussionerna om hur man kan göra tekniska utföranden och positionering och allting sådant. Man försöker ta åt sig av det och det blir ofta bra diskussioner om situationer.”

Observationen har även uppmärksammats av undertecknad. Den rutinerade danske målvakten spenderar mycket tid under träningarna med att ha små korta individuella samtal med Nils om saker som vinklar och positionering.

” – Båda två är väldigt bra på att säga till när de ser något tekniskt. Det kan vara att Anders påpekar något under en övning och att Sven tar det efteråt och förklarar lite mer i detalj. Det är väldigt skönt att ha det så och man får reda på väldigt mycket. De är väldigt rutinerade, både Anders och Sven både som målvakter själva och Sven som ju är Målvaktstränare nu.”

Den som har sett 17-årige Nils Arvidsson under match kommer ganska snabbt att inse att den unge målvakten just nu inte är den längsta av målvakter men att han samtidigt har en spänst som är enormt imponerande.

” – Det är något som jag la tid på när jag kom hit. Först var det att bygga upp grundtekniken inne i gymmet, jag hade fått ett pass med övningar som jag körde innan jag kom hit till Helsingborg. Sen så har jag varit mycket hos Anders Lindsjö och jobbat ganska mycket med honom och första tiden la vi väldigt mycket tid på Explosivitet och hur jag skulle träna det. Jag skulle säga att jag har lagt ett halvår på det gymmet och det gav resultat, definitivt.”

En annan sak som jag lägger märke till när jag ser Nils i match är hans oblyghet och auktoritära vokabulär. Något som inte förändras oavsett om hans mittback är Casper Widell eller Andreas Granqvist under träning. Jag är fundersam om det är en sak som hjälper Nils fokusera eller bara något annat.

” – Det är också en sån grej som jag har jobbat med. Jag skulle säga att det är de två grejerna jag har jobbat mest med sen jag har kommit hit. Möjligtvis med positionering också. Men defintivt kommunikation och den explosiva delen på fysiken. Men jag håller med om att det är delvis en sak som håller en inne i matchen och att man hamnar i den här “bubblan”, där man hela tiden är engagerad och fokuserad på vad som händer. Samtidigt så är det för att utstråla en viss pondus och visa att man är närvarande och inte kommer vara enkelt att komma förbi  både backlinje och sedan mig.”

” – Sen så är det så att det såklart hjälper laget definitivt. Om man inte har någon bakifrån som kan styra är det i princip omöjligt för fyra backar att ha koll på allting. De kan hjälpa varandra, ytterback snackar med mittback men vem snackar med mittbackarna? Det är väldigt hjälpsamt kan jag tänka mig som utespelare, att ha någon bakom som ser spelet annorlunda än vad dem gör. Se var ytorna kommer, var löpningarna kommer, så jag kan tänka mig att det är väldigt hjälpsamt. Jag får ofta höra det också, att det är bra.” Svarar Nils med ett leende.

Vad är målet i karriären?

” – Långsiktigt är det att komma ut till en topp 5-liga. Defintivt.” För första gången blir Nils kortfattad och väldigt bestämd under vår intervju.

” – Kortsiktigt detta året vill jag göra det bra i U19 och förhoppningsvis göra en del U-21 matcher. Sen efter säsongen så vill jag försöka ta en plats i A-truppen.”

Vad måste du förbättra för att ta dig dit?

” – De områdena som jag känner nu är mer rutin i A-laget. Det är lite skillnad från när vi spelar i U-19. Det är svårare beslut, det är mer kortpassningsspel på egen planhalva i U-19. När man kommer på seniornivå, det händer att man gör det men det blir lite mer längre bollar. Jag tycker jag är bra i position, men jag vill få en bättre längd och mer möjligheter i spelet och bli bättre i beslutsfattandet. Sen fysiken, det hade såklart varit bra att bygga på mig en del och bli redo att dominera mitt straffområde. Jag är inte liten som målvakt men jag är inte lika stor som Anders, men jag hoppas att kunna gottgöra det med andra egenskaper.”

 

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Det låter väldigt lovande med både Nils inställning samt den uppbackning han får från Sven & “Dansken” men problemet är att vi snart riskerar att få en liknande situation likt den Ian Pettersson hamnade i: överflödets förbannelse!

    Bästa hade varit om Nils varit back-up till Anders men kan vara stor press att lägga på en 17-årings axel – å andra sidan har man den målsättningen som Nils har och ska utvecklas, då krävs det att man också utsätts för situationer i match där man lär sig & tar sina steg i utvecklingen. Mot detta ska ställas 2 rutinerade målvakter som Kalle & Alexander samt ett krav internt såväl externt som HIF ska tillbaka till Allsvenskan, och satsar man då på Nils är risken större för bakslag i denna målsättning…

    Så det är inte lätt för firma Lennartsson & Lindström hur de ska formera målvaktsuppsättningen för att dels lyckas med den sportsliga biten för klubben, och dels den individuella sportsliga utvecklingen för målvakterna – men någon av de mer rutinerade måste lämna för att Nils utvecklingskurva säkert ska fortsätta uppåt & hos Di Röe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*