När sekunderna är avgörande….

De som var på matchen i torsdags fick se någonting obehagligt bara minuter före avspark. En man föll ner från södra stås läktare och låg livlös på marken. En kvinna från publiken sprang snabbt ner och visade starkt civilkurage när hon inledde hjärt och lungräddning.

Martina i HIF-TV, så som vi är vana vid att se henne

Den stora hjälten den kvällen var, en för HIF:are välkänd kvinna, programledaren Martina Simberg från HIF-TV. Martina som nyligen har avslutat sin specialistutbildning som ambulanssjuksköterska tvekade inte en sekund ifall hon skulle ingripa eller inte. Istället gjorde hon allt för att ta sig ner så snabbt som möjligt till den livlösa mannen.

”Jag såg inte när han föll från läktaren, utan bara att han låg raklång på marken. Jag reste mig upp och kastade mitt kaffe, sprang ner över alla stolarna och tappade min HIF halsduk i farten.”

Vi på AlltomHIF tycker att civilkurage och vardagshjältar ska uppmuntras så vi bestämde oss för att ta en pratstund med Martina om hennes insats som kan ha varit livräddande.

*****

När du kom fram till mannen, hur upplevde du hans tillstånd då?

Han var okontaktbar/medvetslös. Jag kunde inte känna någon puls och uppfattade det som att han inte andades själv.

Gav du hjärt och lungräddning under en lång tid innan han fick egen puls och andning igen?

Innan ambulans och röda korset kom fram till mannen så kom där även ner en läkare från södra läktaren. När han kom ner så hade jag gjort en del kompressioner och mannen hade fått egen puls och andning.

Med facit i hand så hade mannen puls när läkaren kom fram, kanske hade jag känt den om jag letat mer när jag först kom fram till honom, men om man inte hade känt någon puls då så hade vi förlorat värdefull tid.

Sen tog räddningspersonalen över och ambulansen tog honom till sjukhuset, upplevde du att det tog lång tid innan de väl kom fram till mannen?

Nej, jag hann nog med att köra tre set om trettio kompressioner, och andra sidan så tog jag mig ner dit också, så de kom säkert så fort de bara kunde. Det tog kanske lite tid för publikvärdarna att komma i kontakt med ambulansen.

Det var en riktig hjälteinsats du gjorde för mannen, civilkurage är viktigt för samhället, varför vågar inte fler kliva fram när det behövs?

Det kan nog bero mycket på osäkerhet och okunskap tror jag, folk vet inte hur viktigt det är med tiden och att få snabb hjälp vid ett eventuellt hjärtstopp.

Även om mannen blev medvetslös pga. fallet från läktaren så behövde han ändå hjälp och tillsyn, om det hade varit jag eller någon anhörig till mig så hoppas jag att någon velat agera och hade gjort det snabbt.

*****

Det är otroligt viktigt med tiden när människor får hjärtstillestånd, om inte hjärt och lungräddning har inletts innan ambulansen kommer så är oddsen otroligt dåliga för personen att överleva. Utan blod som cirkulerar i kroppen och framförallt till hjärnan som är väldigt känslig för syrebrist så får man snabbt hjärnskador.

”Om man väljer att avstå för att man inte vill blåsa ska man veta att man inte behöver känna att man måste blåsa, det viktigaste är att köra igång med kompressionerna. Så om du tvekar för att du inte vill blåsa en annan i munnen, sluta tveka och kör kompressioner!” – Martina Simberg

Det finns en intressant statistik som säger att dödligheten ökar med 10 % per minut om ingen behandling inleds (Källa: http://hlr.nu/hjartstopp). Ser man till den siffran så får man ett litet grepp om hur viktigt det är med tiden. Med de orden sagt förstår man ännu mer hur viktig Martinas insats var i torsdags. Därför lyfter vi på hatten för henne och hoppas att fler människor än vi har inspirerats av hennes hjältemod och tar efter.

Dessvärre vet vi fortfarande inte hur hälsotillståndet för mannen i fråga ser ut. Men om någon av hans närmaste läser detta skulle det vara uppskattat att få information. Skicka isåfall den gärna till jimmy.fors@alltomhif.se

1 kommentar

  1. Jobbar på en skola där vi regelbundet har genomgångar i HLR och utan det hade man kännt sig “lost” i ett sådant här läge, så jätteviktigt att företag, skolor & organisationer har sådana här genomgångar. Samt som HIF gjort installerat hjärtstartare runt om Olympia som är lätta att sköta även för en utan HLR-träning…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*