När den tredje statsmakten går över gränsen…

Ibland häpnar man över vilken makt och inflytande den tredje statsmakten (media) har. Och när denna får för sig att, i mina ögon, gå över gränsen och kontrollera (och reglera) det skrivna på fristående landstäckande nätsidor, då börjar man fundera på om inte media har för mycket makt för folkets bästa?

Med stora rubriker på Sydsvenskan.se skanderas det “Kränkande inlägg mot MFF“!

sydsvenskan
Skärmdump från Sydsvenskan.se

Upprinnelsen till rubriken, samt det förfarandet som sedan Sydsvenskan.se gör sig skyldig till, är den under gårdagen så uppmärksammade tårtan.
Någon spelare i MFF lägger alltså upp en bild på en tårta på Instagram. Inga konstigheter i det. Dock hade de inte valt en bild med en tårta med den konventionella gröna marsipanen ovanpå utan smyckat ut tårtan med en naken tjej (i marsipan).

Det kan tyckas lika harmlöst som det är smaklöst, om man kopplar det till den domen som en MFF-spelare fick härförleden.

“Stor”-Media (både Aftonbladet och Expressen) kopplade uppenbarligen ihop denna tårta med det som spelaren gjort sig skyldig till, och smällde upp det tämligen stort i gårdagens nyhetsflöde.

Personligen ryckte jag på axlarna, och skulle inte inbilla mig att dessa spelare hade en sådan baktanke med sin tårta…

***

På Sydsvenskan.se kan vi idag läsa; “Efter gårdagens tårtskandal hos Malmö FF gick Helsingborgsfans på Svenskafans.com lös i en limericktävling där många av inläggen var kränkande mot flera MFF-spelare. Inläggen låg kvar tills Sydsvenskan ringde upp Svenska Fans.”

Kränkande?

Har inte själv läst vad som skrevs på HIF-forumet på Svenska Fans. Men kränkande?

Att tonen, och jargongen är hård, många gånger balanserande på gränsen till vad som bör vara tillåtet, på diverse forum, det är ju ingen nyhet. Men det bör på seriösa sidor, och finns oftast egna moderatorer vars uppgift är att stävja sådant. Det är definitivt inte något som seriös(?) nyhetsmedia ska syssla med – att dammsuga nätet på “kräkningar“!

Nu redogör dessutom inte Sydsvenskan.se om vad det var som var så “kränkande“, förutom att det var limerickar som förmodligen anspelade på kopplingen mellan den dömda fotbollsspelaren och den nakna tjejen på tårtan.

Men som exempel skulle aldrig undertecknad gå in på MFF:s Svenska Fans och påpeka att jag skulle bli kränkt varenda gång någon skriver och kallar laget i mitt hjärta för “HIV” istället för HIF, även om jag tycker det är lika respektlöst som om jag skulle skriva Maff, muppar eller något annat…
Och precis lika otroligt skulle det vara om den lokala median i Helsingborg, HD, skulle få för sig att ringa upp diverse sidor och påpeka om någon uttalat sig eller skrivet något negativt och kränkande om HIF?

Nej, hela grejen väcker något slags löje över redaktionen på Sydsvenskan, samtidigt som det naturligtvis ligger i tiden med alla kampanjer om näthat som pågår…

bbl_fredrik_ymer

4 kommentarer

  1. Jag får bekänna att jag knappt lyft ögonbrynet åt den storyn igår, därav min tro att det var någon av spelarna som gett tårtan till någon annan. Såg nu att det tydligen bara var en Instagram-bild som antänt lågan…

    Vilket gör hela tårt-grejen än mer löjeväckande.

  2. Klassiskt lillebrorskomplex och sådant är inte larv för HIF är som klubb 3 år äldre än MFF och därmed så klart mognare och mer fulländad till karaktären – som ett gott vin eller hellre ännu bättre en skotsk årgånswhisky -:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*