Morgondagens män – möt Andreas Linde

Han är given i Sveriges P18/93-landslag. Lovorden haglar och experterna är överens: Andreas Linde är den naturliga ersättaren, den dag då Pär Hansson väljer att gå vidare till proffslivet utomlands.

Andreas Linde / Född: 1993-07-24 / Position: Målvakt

“Andreas har vuxit såväl kroppsligt som fotbollsmässigt under de senaste åren och är idag en av dem som har absolut högst potential att lyckas i framtiden.” (Lars Bakkerud)

Karriären började utomlands.

Han började spela fotboll redan som fyraåring i USA. Familjen lämnade Sverige när Andreas blott var två år gammal och stannade fram tills år 2001. Därefter bar det hemåt igen och karriären fortsatte i Rydebäcks IF, den klubb han idag betecknar som sin moderklubb och som han representerade fram till 14-års åldern, då övergången till HIF blev klar.

Att HIF har ett gott rykte om att attrahera och utveckla talanger är allmänt känt. Och enligt Andreas ligger nyckeln till framgång i att klubben har många engagerade och välutbildade ledare, som bidrar med stor kunskap och lång erfarenhet. 

Tillsammans med flera av sina lagkamrater studerar han på SPID, Samhäll- och Idrottsprogrammet, på Filbornaskolan. Där det förutom skolarbetet som också skall hinnas med, brukar bli en sex/sju träningspass i veckan, exklusive matcher. Kontraktet sträcker sig över en period på drygt 16 månader ytterligare, men vad händer ifall drömmen inte går i uppfyllelse?

Det är inget jag tänker på så mycket. Vill fokusera 100% på att bli fotbollsproffs, men också hinna med att säkra en utbildning utifall.

Vem eller vilka har betytt mest för din utveckling?

Jonas Ohlander har betytt mycket för mig och min fotboll. Jag hade honom redan som tränare i Rydebäck och sedermera även i HIF under ett antal år. För min målvaktsutbildning måste jag tacka min föredetta målvaktstränare Christian Ljung, som har tränat upp min teknik och lärt mig grunderna till att bli en bra målvakt. Men även Leif Troedsson, min nuvarande målvaktstränare, som bland annat har utvecklat Pär Hansson och som lägger stor fokus på snabbhet och explosivitet i målvaktsspelet. Så jag har fått en bra blandning av allt kan man säga.

Vad är dina styrkor som spelare, samt vad anser du behöva förbättra framöver?

– Är hyfsat bra på de mesta, tycker jag. Har bra räckvidd och känner mig trygg vid spel med fötterna. Kommer,trots min längd, snabbt ner vid skott utifrån.

När de gäller vad som ska förbättras så får jag ta till det tråkiga svaret: Allt 🙂

Vem eller vilka i dagens trupp tar du lärdom utav?

Både Pär och Danne kommer med tips regelbundet, samt Sven såklart. Men även Edman, som snackar och ger mig råd för att jag ska bli så bra som möjligt – och det är jag väldigt tacksam för.

Målvaktsansvarig inom tipselit Leif Troedsson kommenterar:

– Andreas är trots sin längd, en såväl smidig som rörlig målvakt. Har god karaktär och är ständigt villig att lära sig något nytt. Nyfikenhet och en inre drivkraft att hela tiden vilja utvecklas är en egenskap som han delar med Pär Hansson.

Han har fina tekniska kvaliteter och god spelförståelse. Vi poängterar ofta vikten för våra målvakter att ständigt vara aktiva i spelet, spelet blir allt snabbare. Just snabbhet i förflyttning är något som Andreas behöver vidareutveckla. Idag räcker det inte längre att vara bra med händerna. 

Vi återgår till Andreas och undrar hur anpassningen mellan senior- och ungdomslagsfotboll gått. 

Den största skillnaden är nog att kvalitén på allting är mycket bättre, men även att det går snabbare och allt är mer distinkt (passningar, tacklingar osv)

Någon direkt förebild har han inte, men priset för världens bästa målvakt skulle Iker Casillas få. I vart fall om Andreas själv hade fått välja. Han drömmer om att en dag få bli proffs i England, med anledning av att det är där de bästa målvakterna håller till, samt att det är en grym liga.

Men viktigast av allt måste ändå vara att man trivs och mår bra i klubben. Helt klart!

Vi avslutar med en handfull snabba:

– FC Barcelona  (favoritlag förutom HIF?)

– Olympia, Konstgräsplanen i Rydebäck, Cafeterian på Filbornaskolan. (tre favoritställen i Hbg?)

– Lyssnar på allt in princip , förutom dansbands- , hardstyle o sånt trams. (vilken musikstil lyssnar du på?)

– Inget att skämmas över när de gäller min musik:) (vad i mp3:an skäms du över?)

– Stämningen på Olympia är underbar. Fin arena med grymma fans! (vad tycker du om stämningen på Olympia?)

1 kommentar

  1. Sett honom några ggr i U21-laget och han hörs, syns & ser stabil ut redan för sin ålder, så kan nog bli något av den grabben en dag -:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*