Mission accomplished – vågar vi börja andas framtidstro nu HIF?

Målsättningen var tydlig – HIF skall vara ett Allsvenskt lag även 2020! Efter AIKs kross, av Falkenberg, stod det klart att målet är infriat. Det har varit en, långt ifrån, behaglig säsong men äntligen kan supportrarna kanske få lite lugn och ro och börja andas en positivare framtid för vårt HIF?

“Resan har bara börjat och nu är det dags att vi tillsammans tar det första steget mot större mål!”

Orden är inte mina utan HIFs klubbdirektör, Joel Sandborgs, uttalande som damp ner i min inbox när det stod klart att HIF kommer att vara en Allsvensk förening även 2020. Resan dit har varit oerhört skakig men att klubben nu levererar, på det sportsliga planet, känns oerhört tillfredsställande och förhoppningen är nu att de tuffa åren, som påbörjades i samband med degraderingen, nu är över. Att HIF nu menar att man “tar första steget mot större mål” kittlar ju onekligen alla oss som brinner för klubben.

Att Olof Mellbergs intåg andas framtidstro är en underdrift. Visst, resultaten har gått upp och ner, precis som under PeO och Henrik, men det känns ändå som att den förra landslagskaptenen är tydlig med vilka krav och förväntningar han har på truppen. Nu säger jag inte att inte hans företrädare hade det men känslan säger mig att Olof kanske inte anpassar sig lika mycket för klubben utan att det snarare är klubben som anpassar sig efter Mellberg. I annat fall så hade han antagligen inte valt att signera kontraktet med HIF i somras. Här känns det som att man har en tydlig målsättning och plan och nu handlar det bara om att identifiera de spelare som vill/får följa med på resan…

Hur ekonomin ser ut har jag faktiskt ingen koll på i dagsläget. Dock vet jag att klubben sliter rejält med att hitta intäktskällor för att frisera 2019 års resultat och det har ju antytts att det skulle kunna bli bättre än vad man kommunicera i samband med att budgeten presenterades. Detta borde ju tas emot oerhört positivt bland supportrarna där man självklart vill att klubben skall satsa – men satsa med förnuft. Jag tror inte att någon räknar med att HIF skall vara topp 5 redan nästa säsong men kan vi ta ytterligare några kliv i tabellen. Och dessutom göra det med en sund ekonomi i ryggen så lär HIFs ledning kunna räkna in många ryggdunkningar under 2020.

På pappret ser det även ut som att man bygger upp en organisation för framtiden och fyller de luckor som saknats. Man förstärker tränarstaben, anställer en scout och har även plockat in en person som skall fokusera på att utveckla HIFs sponsornätverk. Klockrent! För det är just på det sistnämnda planet som klubben går sin kanske tuffaste match i dagsläget. Redan när HIF drösade ur, 2016, antydde jag att det skulle komma att bli tufft på intäktsfronten med tanke på att man, till stora delar, slåss om samma sponsorer som tex FC Helsingborg, OV och, inte minst, Rögle! Ingen har ju missat framfarten hos hockeyklubben som, under förra säsongen, nådde upp till närmre 40 miljoner i sponsorintäkter. Att jämföra med HIF som ligger på ca 50% av den intäkten.

Det måste åter bli en självklarhet att bege sig till Olympia när HIF spelar fotboll Foto: Johan Lilja

Det handlar mycket om att åter vinna tillbaka, inte minst, helsingborgarnas hjärta och nyfikenhet för HIF. Att fylla klubben med värde, inte bara sportsligt, utan även vid sidan om planen. Att minimera riskerna för negativa rubriker om allt från ekonomi, tränarkaruseller och spelet bakom kulisserna. Att fokusera på hur man kan göra ett besök på Olympia mer attraktivt, inte minst för marginalsupportrarna som dyker upp 1-2 gg per år. För oavsett om det inte besöker varje match så är deras pengar, och inställning till klubben, minst lika viktig som alla vi som redan är frälsta. Om inte viktigare! För jag är rätt övertygad om att vi årskortsinnehavare lär troget dyka upp även om klubben omges med negativa rubriker. Men det är de övriga 5000 som man måste fokusera på och se till att det åter blir en självklarhet att besöka Olympia under en Allsvensk fotbollsmatch.

Oavsett vilka utmaningar som klubben står inför så är vi nog många som drog en lättnandes suck igår när det stod klart att det Allsvenska kontraktet var säkrat. Jag vet att jag sände ett tack till Mellberg, och hans gäng, i går men visst bör vi även skicka en tanke till de övriga inblandade i det faktum att vi nådde det utstakade målet. Jag tänker främst på PeO Ljung och Christoffer Andersson som, med rätt minimala resurser, både tog klubben upp i Allsvenskan och hade påbörjat arbetet mot att förmå oss att hänga kvar innan de fick lämna klubben. Men även alla de ideélla själar som lägger ner flera timmar i veckan på att försöka skapa en “bättre värld” för klubben i hjärtat. HIF-vännerna, Mjölkkossan, Kärnan, matchpersonal, alla ungdomstränare osv

Det är många som har ett finger med i spelet och vi är många som med nyfikenhet nu väntar på hur klubben skall tackla framtiden. För visst kittlar det lite extra när man inser att “resan bara har börjat” och vilken HIF-supporter skulle inte vilja se klubben “ta första steget mot större mål”? Detta är definitivt en resa som jag vill vara med på….

Vi ses på Olympia!

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*