– MFF har agenterna att tacka för en del av sina storförsäljningar

Under samtalen med Bosse har en del av tiden ägnats åt att diskutera eventuella nyförvärv och försäljningar. Osökt kommer man då också in på MFF:s, åtminstone tidigare, osvikliga förmåga att få bra betalt för sina spelare.

– Det handlar inte sällan om vilken agent man har. En del är rena föredömen och har förmågan att se till allas behov. En del verkar bara se till sin egen plånbok menar Bosse. Det är naturligtvis olyckligt och i en del fall vet man inte om man kan lita på personen överhuvdtaget, fortsätter han.

Utan att vidare gå in på agenters namn så verkar det som om HIF:s spelare mer har kontakt med de som vill ha affär direkt när Bosmandelen är aktuell, dvs mindre än sex månader kvar på spelarens kontrakt. I Malmös fall har det funnits ett par agenter som skyndar långsamt och värnar en relation med såväl spelare som förening.

Troligtvis hade inte MFF fått de summor de fått ut av Toivonen, Rosenberg etc om inte agenten haft en så sund inställning till hela problematiken.

– Tyvärr kan vi ju inte begära att spelarna vänder sig till de agenter vi ser som mer seriösa och det är väl så att de representerar ju en spelare och ska ge honom bästa möjliga och det är ju där problemet finns helt enkelt, menar Bosse.

Enligt uppgift ska ett par av spelarna som lämnat på senare tid dessutom omgivits av ett antal “rådgivare” och “agenter””. Enligt vad vi tidigare erfarit hade tex en av spelarna uppemot fem olika agenter och att som spelare förstå vilket som är det bästa för honom när så många vill ge honom en ny klubbadress är inte lätt. Det snurrar gärna till då.

Något jag reflekterat över är hur spelare på väg bort verkar ha problem med fokus. Tänker då framför allt på Dahl, Landgren och Mariga. Mariga gick ju från allsvenskans topp tre bland mittfältarna till att knappt platsa på bänken tre månader senare. Dahl och Landgren hade liknande utveckling under sina respektive “vårfunderingar” men när väl beslutet var officiellt så infann sig formen igen. Allra mest fantastiskt var det i Dahls fall som hade en ruggigt stark höst UEFA-cupnhösten 2007.

Frapperande är det dock om uppgifterna stämmer (Bosse ville inte kommentera detta) att BosmanHIF:are och samma agent förekommit ofta. Hoppas att HIF-spelarna undviker den personen i så fall.

På kontraktsfronten klagas det ofta på HIF att de är sent ute och i villervallan med ekonomi mm så har det väl kanske stämt. Därför är det glädjande att man redan nu jobbar på att förlänga Pär Hanssons kontrakt ytterligare, trots att det i nuläget inte går ut förrän 2011!

9 kommentarer

 1. Jag vet inte varför Bosse hymlar med att det är Patrick Mörk som de tycker är oseriös?

 2. Hymlar? Det är i så fall JAG som hymlar för jag fick namn på både onda och goda men valde, för HIF:s intresse, att inte rangordna några.

 3. Mörk var väl involverad med Mariga, Razak, Shelton och inte att förglömma Landgren.

  Alla känns som övergångar där HIF dragit det kortaste strået.

 4. Lätt att bara se det ena sidan av myntet – man ska ju oxå vara medveten att det är en agent som varit involverad i att få tre spelare TILL klubben som alla kostat en spottstyver men sen presterat på extremt hög nivå.

  Då blir det lite väl enögt att gnälla när samma spelare även LÄMNAR för en låg peng.

  Kanske även HIF bör få sig en slev kritik? Det är ju trots allt HIF som inte velat skriva långa penagivande kontrakt med spelarna från första början av den enkla anledningen att det är ett vågspel om spelaren ska lyckas eller inte. Lyckas sen spelaren får klubben faktiskt stå där med skägget i brevlådan och ångra att man inte skrev ett femårskontrakt från början.

  Ovanstående till trots – Vem kan påstå att Mariga, Shelton och Razak varit dåliga HIF-affärer? Det är ju snarare precis tvärt om. Suveräna affärer allihopa! Låg insats+hög sportslig utdelning+helt okej ekonomisk avkastning.

 5. COOPER
  Rätt av dig – fel av mig. Karakezi och Sserumagga var däremot Mörk-spelare. Karakeziaffären går inte heller att gnälla på. Tyvärr hade ju inte Sserumagga det i sig.

 6. man ska inte glömma att vissa mffspelare haft dahlin som agent som nog inte är helt främmande för att fixa fram en slant till sin gamla klubb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*