HIF och lokalmedia

Det har blåst upp till storm (nåja) rörande Helsingborgs Dagblads bevakning av HIF vilken de flesta HIF supportrar anser vara urusel.

Låt oss först slå fast att HD inte är en fotbollstidning, det finns alltså andra sporter i nordväst skåne som förtjänar mediabevakning av HD utöver fotbollen och HIF. Hur obegripligt det än låter i en HIF supporters öron så måste man även bevaka Landskrona BoIS och Ängelholms FF.

Kvalet till EL har ju inte täckts så utförligt som man kanske skulle önskat men det finns en del förklaringar till det. Semestertider till exempel. Lite tid att förbereda sig mellan lottningen och match är en annan  förklaring.

Jag fick själv i uppgift att för en svensk kvällstidning räkna på vad det skulle kosta att åka till Jerevan för att täcka returmötret mot FC Mika. Bara omkostnaderna, flyg, lokala transporter och hotell landade på nära 20 000 kronor. Sedan skulle jag ha betalt för jobbet också. Ifall HD hade skickat någon dit hade det förmodligen varit 1 reporter och 1 fotograf och då hade det tillkommit ytterligare en flygbiljett på nästan 10 papp.

Samtidigt som det pågick en internationell ATP tennisturnering inom HD´s spridningsområde så skulle redaktören ha skickat iväg två av sina medarbetare under semesterperioden på en 4 dagars tripp till Armenien. Jag förstår varför man valde att avstå.

HIF chartrade ett eget flyg för mötet med FC Zestaphoni i Georgien och tydligen fanns det 70 tomma platser på detta plan där HD kunde haft sina 2 reportrar.

Nu är jag inte säker på att HIF ens erbjöd HD att följa med på planet? Varför erbjöds inte några sponsorer plats i kärran? Sjuttio man hade ju blivit en hyfsad klack.

Ifall HIF erbjudit HD att följa med i det chartrade planet så är jag inte säker på att HD accepterat det på grund av de pressetisk regler som iallafall i teorin ska styra pressens arbete.

Det står bland annat så här om journalisters integritet.

2. Acceptera inte uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån – och ingå inte avtal eller andra förbindelser – som kan misstänkliggöra Din ställning som fri och självständig journalist.

En “gratis” resa till Georgien med HIF hade nog ganska klart stridit mot den punkten. HD ska inte vara en megafon för HIF där deras syn på saker och ting ska få stå oemotsagd.

Jag har själv sett hur en i staden ganska välkänd bilhandlare stått och förklarat för HD´s Marjan Svab i pressrummet vad och framförallt hur han skulle skriva om HIF och styrelsen. Det är givetvis helt oacceptabelt att HIF eller deras sponsorer ska styra över journalistiken. Det är faran med att acceptera “gratis” resor och liknande, den som bjuder i förstaläget vill oftast har tillbaka något i ett senare skede.

Nanne Bergstrand sa väl att det i princip var HD´s krönikör Knutte Knutsson som drev honom ur staden? Tror inte Knutte fick några blommor av Nanne vid sin pensionering…

Det är av yttersta vikt att HD står fri och obunden gentemot HIF.

HIF har alltid varit lite bökiga att ha och göra med som journalist, AOH får till exempel inte ackreditering till Olympia. Själv har jag bara varit ackrediterad på en match i år, har i och för sig inte sökt på flera matcher då jag har fått delvis andra arbetsuppgifter.

Supportrar har också hängt upp sig på HD´s kvalseriebuss när Rögle spelade för sitt Elitserie kontrakt. Fattar inte varför det är ett sådant horn i sidan på HIF supportrar?

Hur otroligt det än låter är ishockey en oerhört populär sport i Sverige. Rögle spelade i vad som motsvarar allsvenskan i fotboll och fick spela i en nedflyttningsserie för att klara kontraktet.

Kritiken har i princip gått ut på att “Varför lägga så mycket pengar och tid på att följa ett bottenlag i en sport som jag skiter i?”

Det kanske finns andra av HD´s läsare som bryr sig om Rögle?

Ska man sedan överföra det till fotboll, skulle inte HD bevakat HIF ifall de hamnade på kvalplats och fick spela mot låt oss säga GIF Sundsvall för det allsvenska kontraktet med motiveringen, varför följa ett bottenlag?

Nä, tänkte väl det.

Vad jag personligen tror skulle utveckla relationerna mellan HD och HIF är att man utser en reporter som huvudansvarig för HIF. Man sätter sig ner med HIF och går igenom spelreglerna, det att HIF inte kan styra vad som reportern skriver och liknande.

Det känns nämligen som det inte finns det förtroende som det ska och borde finnas mellan HD och HIF idag, så ett möte där man kan rensa luften hade kanske varit på sin plats?

Av: Stefan Christensen

16 kommentarer

 1. Väldigt klokt och välbalanserat!
  (Även om jag gärna läser minst en sida HIF-nyheter varje dag.)

 2. Tycker att du blandar och ger lite väl mycket i denna artikel. Det framstår tex som att det är HIF som poängterat den omtalade kvalbussen… Därför blir det lite osakligt i sammanhanget.

 3. Håller med Cooper om att det blandas och ges för mycket i blogginlägget.

  Det är väl inte en överraskning för någon att det kostar att skicka journalister på uppdrag utomlands? Det har det alltid gjort och gör än idag. Men det här handlar om prioriteringar. Tidigare har HD valt att skicka såväl fotograf som reportrar till andra sidan jordklotet för att följa HIF på träningsläger till exempel. Nu väljer man att inte bemöda sig alls när det är Europa League. Det är svagt och en helt felaktig prioritering av HD tycker jag som prenumerant. Jag KRÄVER en komplett bevakning av Helsingborgs största lag av stans morgontidning. Varför ska jag annars prenumerera?

  Och varför skulle HD:s reporter INTE ha fölt med HIF-planet? Det har man gjort förr utan att den journalistiska integriteten har ifrågasatts. HD hade kunnat betala för sig till HIF om det hade känts bättre och om viljan funnits. Att det är semestertider är inte heller någon ursäkt. HD måste ha vetet om spelschemat sen länge – annars är man dåligt pålästa och det vore en katastrof i sig.

  Du nämner oxå kvalbussen och tycker inte att den var ett problem. Det tycker jag. Den var sponsrad av Rögles huvdsponsorer. DET om något borde få dig att börja undra över den journalistiska integriteten.
  Hade HD skickat X antal journalister riket runt under en månad i en buss om man inte fått in stora sponsorsummor på satsningen? Jag tror det inte – särskilt inte när man ett par månader senare inte har ett par 10.000 över för att bevaka HIF i en av de största europeiska cupperna. Vad tror du Bangkok?

 4. Annat land och andra regler, men det är ju ganska vanligt att de journalister som bevakar Barcelona flyger med Barcas flygplan på bortamatcher…

 5. Är HD billigare under semestertider? 😉

  Sedan handlar inte diskussionen om enbart de här händelserna utan om lång tid av svag bevakning och upplevelsen(?) av att det endast skrivs när det är något negativt.

  Rögle ska givetvis bevakas men jämför man bevakningen av vårt hockeylag och fotbollslag i högsta serien så är skillnaden markant.

  När följdes HIF:s sommarsilly upp senast i HD? Kolla Barometern och Gefle Dagblad så ser du hur ett allsvenskt fotbollslag kan bevakas.

 6. För det första, HD har som alla andra etablissemang ansvar för att kalla in semestervikarier för att täcka det som är relevant för tidningens läsare. Kan man inte det får man se till att medarbetarna förlägger sin semester till tidpunkter som passar tidningen bättre.

  För det andra, det borde vara tillgång och efterfrågan som styr även rapporteringen av nyheter. I nordvästra skåne finns INGENTING som drar så mycket åskådare eller får så mycket utrymme i riksmedia som HIF. Ingenting. HIF är nummer ett bland tidningens läsare, då skall det också vara det som prioriteras överlägset högst av tidningen. Detta ska innebära grundläggande bevakning på träningsmatcher och träningsläger, självklart fullständig bevakning av tävlingsmatcher på bortaplan (fuck om det är i Jerevan, det SKA bevakas). Man kan inte prioritera bort det för en tennisturnering som kanske var 25:e nordvästskåning bryr sig om när var 4:e nordvästskåning bryr sig om HIF.

  Det är tillgång och efterfrågan. Förstår man inte det på tidningarna så tidningsdöden bli ett lika stort problem i Sverige som i USA.

 7. Oldtimers inlägg kan vara den mest klockrena kommentaren som skrivits i AOH:s korta historia. Lysande.

 8. Cooper-har gjort ett förtydligande i texten.

  Nu är det så att tidningsbranschen i Sverige redan går på knäna och de redaktioner som inte drabbas av sparkrav tror jag inte existerar idag. Men man får skylla sig själv då många tidningar under lång tid levererat en undermålig produkt till sina läsare. Detta gäller inte bara HD.

  Ingen vet ju ens om HD erbjöds att följa med i planet, eller hur?

  Jag vet inte om jag vill ha hejarklacksjournalistik ala Rune Smith i HD. Tänk om inte HD hade grävt i de ekonomiska affärerna efter CL äventyret, vad jag vill minnas så nekade Claes Johansson till en början att det fanns en ekonomisk kris. Hade HD nöjt sig med det hade vi inte haft en klubb som heter HIF idag.

 9. Det är väl ingen som inte vill att man gräver i oegentligheter. Det gjorde man ju även i Rögle. Det jag saknar är ju den som också levererar annat. Det saknar man idag på HD enligt mitt tycke. Man har det för Rögle (vilket jag tycker är helt rätt). Tänk att ha en för HIF också! Men på något sätt så har HIF blivit lite tabu inom HD-sfären, i alla fall känns det så.

  För övrigt verkar HD nu också vilja slå ner på bevakning av småklubbsfotbollen och inte minst Ramlösa och Högaborg. Det är förödande dels för HD men inte minst för fotbollen. Det blev till exempel ingen fotbollsbilaga i år. För dåliga sponsorintäkter tydligen. Däremot lutar det väl åt en välfinansierad hockeybilaga. Och då kommer man till frågan, är det de med pengar som får utrymme i HD? Tycker det är skamligt att än en gång försöka sig på att ta bort småklubbsbevakningen. Skit hellre i att skicka folk till friidrotts-VM och annat glassigt som OS mm.

  Dags för HD att bli lokaltidning igen.

 10. Cooper,

  är det inte just det jag föreslår i slutet av krönikan? En dedikerad reporter som följer HIF?

  Backe,

  HIF är tyvärr inte lika stora i fotbollsvärlden som Barcelona, i Spanien finns det väl fortfarande ett antal dagstidningar som bara skriver om fotboll?

  Sen att Rögles sponsorer sponsrade kvalseriebussen det var ju snällt av dem, varför är inte HIF´s sponsorer intresserade av att göra något liknande för HIF?

 11. Bangkok

  Frågan är väl inte varför inte HD lyckas ragga HIF-sponsorer till att skicka journalisterna för att bevaka HIF? Frågan är väl “är det lämpligt?”. Oavsett om det är hockey eller fotboll det gäller.

 12. “Oldtimers inlägg kan vara den mest klockrena kommentaren som skrivits i AOH:s korta historia. Lysande.”

  Tack Mariga. Jag vet, jag är fantastisk. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*