Med HIF-ögon…Norrby

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.

Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

Nykomlingarna Norrby må vara nya i Superettan, och andralaget i Borås, men visst finns där en del historia i laget som bildades 1927 i stadsdelen Norrby. 1955/56 var man uppe och vände i Allsvenskan och årets säsong blir den 26:e i den näst högsta divisionen. Även om man fått spela andrafiol i staden, efter IF Plast, så tillhör klubben topp 50 i Sverige. Så sent som 1995 spelade Norrby IF derbymatch mot lokalkonkurrenten IF Elfsborg på gamla Ryavallen i dåvarande Division 1 södra. Lagen delar fortfarande arena men matcherna spelas numera på en plastmatta (Borås Arena) med en publikkapacitet på strax under 17000 åskådare.

Förra säsongen hakade man på Öster i toppen på Division 1 södra och nådde en kvalplats. Där slog man tillbaka Assyriska med sammanlagt 4-2 och klubben var tillbaka i Superettan igen. Stor matchhjälte var Richard Yarsuvat som även blev seriens skyttekung. Numera återfinns dock anfallaren i seriekonkurrenten Dalkurd.

 

https://youtu.be/Y2dMWE1_AOU

 

Reino Börjesson som deltog i Sveriges VM-lag 1958 kom från klubben. Han spelade 10 A-landskamper för Sverige och är därmed klubbens främste spelare genom tiderna. Norrby IF har dock fostrat många duktiga fotbollsspelare, varav de mesta namnkunniga är Vito Knezevic som gjorde sig en karriär i Djurgården. Förvararen gick tom under smeknamnet “Skruvdobbsmördaren från Norrby” när han gjorde succé på Stockholms Stadium. Numera lystrar spelare till namn som Krasniqi, Alushaj, Faraj, Rotting och, den kanske mest rutinerade i truppen, Marcus Översjö. Med rutin från spel med såväl Elfsborg, Falkenberg och Gais så är den 28-årige lagkaptenen numera ovärderlig i klubben.

Ska vi försöka ge oss på att hitta en koppling, mellan HIF och Norrby, så behöver vi knappast gå så långt tillbaka utan bara till vår nuvarande trupp och Adam Eriksson.


Erikssons moderklubb är Sparsörs AIK och det blev även en vända i Elfsborg under ungdomsåren. Däremot  började han sin seniorkarriär i Norrby IF, där han spelade i tre år. I december 2011 värvades Eriksson av Falkenbergs FF innan han, 2015, kritade på för HIF.

 Visste du att…

• Norrby IF har även haft en ishockeysektion som från säsongen 1961/62 spelade i näst högsta divisionen, division 2, men som 1969 bröt sig ur som Borås HC.

• Så sent som sommaren 2015 var klubben överlägset sist i Division 1 Södra innan man , på två säsonger, gjort en makalös uppryckning. Senast laget spelade ett snäpp under allsvenskan var 1998 då division 1 var landets näst högsta serie.

             

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*