Med HIF-ögon…Gefle

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.

Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

Den 5 december 1882 bildades Gefle Sportklubb. På programmet stod skidor, skridsko, rodd och bollspel. En och en halv månad senare, den 24 januari 1883, ändrades namnet till Gefle Idrottsförening. Under åren 1899–1902 vann klubben Von Rosens pokal tre gånger men rönt sina största framgångar under 2000-talet. Andra halvan av säsongen 2006 avancerade Gefle till final i Svenska Cupen för första gången, klubbens främsta merit någonsin, som dock förlorades mot HIF. Precis som för vår del blev förra säsongen en rejäl missräkning och nu börjar man alltså om i Superettan.

Alexander Gerndt i HIF-tröjan
Foto: BILDBYRÅN
Kopplingarna mellan HIF och Gefle går tillbaka några år i tiden. Från Gävle har man plockat in spelare som Rene Makondele, Alexander Gerndt och, nu senast, Mikael Dahlberg. Den sistnämnde gjorde dock en utlandstripp till Grekland innan han tog sitt förnuft tillfånga och kritade på för HIF. Självklart har vi även spelare som gått ”andra vägen”. Inför den kommande säsongen återfinns tex Jesper Björkman hos Gävleborgarna. Dessutom har även ett annat nyförvärv, Christian Ljungberg, en bakgrund i Världens Vackraste Förening som han tillhörde under juniortiden.

Nämner man Gefle , som förresten har Gavlevallen (6500 åskådare) som hemmaplan, så är det svårt att undgå en spelare som Hasse Berggren. Anfallaren slog igenom i klubben innan resan gick vidare till Hammarby och proffsspel i Norge. 2002 återvände han till svensk fotboll (Elfsborg och Häcken) innan han avslutade karriären (2008-2011). Men med närmre 130 matcher (50 mål) för klubben så är det bara en handfull spelare som kan överträffa Berggren (som faktiskt även agerade Klubbdirektör för några år sedan)

Ser man till årets trupp så glider man osökt in på två andra ”legendarer”. Johan Oremo och Jonas Lantto. Båda notoriska målskyttar och tillsammans över 200 Allsvenska matcher för Gävle laget. Räkna med att det är dessa båda herrar som kommer att bli oerhört viktiga i klubbens jakt på en återkomst till högsta divisionen. Lägg därtill, tidigare nämnda, Makondele och Piotr Johansson, 21-årig mittfältare som sedan 2010 tillhört Malmö FF, så kan vi nog räkna med att Gefle kommer att slåss i toppen av Superettan den här säsongen.

Visste du att…

· Mikael Dahlberg ligger på fjärde plats över flest Allsvenska mål för Gefle (20 stycken på 109 matcher)

· Säsongen 2009, när Allsvenskan rankades högt i FairPlay-sammanhang, tilldelades Gefle en plats i kvalet till Europa League 2010. Samma sak hände säsongen 2012 då laget fick möta estländska Trans Narva.

· Föreningen är Sveriges äldsta ännu existerande flersektionsförening med bla fotboll, budo, friidrott och gång på programmet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*