Med HIF-ögon…Frej Täby

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.

Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

IK Frej är en idrottsförening från Täby kyrkby utanför Stockholm. Föreningen är relativt ny och bildades den 5 februari 1968 som en utveckling av kvarterslaget “Kyrkråttorna. Under säsongen 2014 kvalificerade sig IK Frejs fotbollssektion för första gången för spel i Superettan. Detta efter att man slagit ut Öster i kvalet med totalt 5-3. Trots att man var kraftigt nederlagstippade så lyckades klubben klara sig, via kvalspel, kvar under sitt första år i Superettan. Förra säsongen tog klubben ytterligare ett steg när man nådde en 10:e placering

Frej Täby har etablerat sig i Superettan och förra säsongen var det bla Oke Akpoveta som hjälpte laget
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn
Klubbens verksamhetsområden har genom åren varierat: fotboll, ishockey, bordtennis, bingo, hobbyverksamhet, handboll, gymnastik, petanque (=boule), volleyboll, badminton, eftermiddagsverksamhet för barn, förmiddagsverksamhet för föräldrar med småbarn, frimärkssamlande, basket, schack, jazzdans, foto, friidrott och innebandy har ingått. Ishockeysektionen lades ned 1995, sedan klubben 10 år tidigare fått avslag på en konstfryst isbana, vilket ledde till att spelare bytte klubb och nyrekryteringen avstannade. Boulesektionen lades ned 2009. I dag har IK Frej sektioner för herrfotboll, damfotboll, ungdomsfotboll och innebandy. Att klubben, överhuvudtaget, återfinns i Superettan är lite av ett mysterium men utbudet av spelare, i Stockholmsregionen, har ändå gjort att klubben satt samman en rätt hyfsat meriterad trupp även inför 2017. Man blandar ungt och gammalt och talanger vet att Freij kan vara ett bra stopp, med tanke på att de Allsvenska klubbarna ofta har folk på matcherna, för vidare resa ut i fotbollsvärlden.

Richard Spong, Joakim Runnemo och Nsima Peter (ny från Varberg) besitter samtliga mycket rutin och den sistnämnde lär säkerligen kunna bli en ny publikfavorit på Vikingavallen (2750 åskådare). I Serbien hittade man den 25-årige försvararen, Danilo Kuzmanovic, och i engelska Barnet hämtade man Alie Sesay. Båda är tänkta att fylla hålet efter Daniel Theorin som lagt skorna på hyllan. Sen, icke att förglömma, klubbens koppling till HIF…

Yonathan Getachew, med ett förflutet i HIF, återfinns numera i klubben.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN
Yonathan Getachew kom till HIF från Husqvarna när han gått ut nian. Under tre säsonger spelade han yttermittfältare i vårt Akademilag. Inför 2016 lockade dock spel högre upp och när Freij viftade med ett kontrakt så tvekade 20-åringen inte. När Getachew presenterades av klubben beskrev managern Bartosz Grzelak honom som den mest talangfulle spelaren som värvats till Freij. Skador höll honom dock borta under stora delar av säsongen och totalt blev det åtta superettanmatcher, varav fyra från start, och ett mål. Getachew är dock kvar i Freij och sliter på med målsättningen att nå ut till någon av de stora ligorna i Europa.

Visste du att…

• IK Frej Täby grundades för mer än 40 år sedan av Åke Berghagen och hans kompisar. I dag har klubben mer än 1 400 medlemmar, varav de flesta är verksamma inom fotbollen. Ca 50 % av Täby Kyrkbyns alla barn och ungdomar i åldern 7 – 17 år är medlemmar i föreningen.

• Vikingen, IK Frej och Täby har alltid funnits med i klubbmärket och under år 2011 ändrade man också officiellt klubbnamn från IK Frej till IK Frej Täby. Den främsta anledningen var för att belysa varifrån klubben hör hemma rent geografiskt

• Målvakten, Fernando Carrillo Iglesias, spelat nio år i Real Madrids fotbollsakademi och har huserat i spanska andraligan (Alcrocon). Även om målvakten ”bara” nådde Reals C-lag så har han spelat med bla Dani Carvajal, Nacho, Marcos Alonso och Alvaro Morata.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*