Markus Holgersson varnar för BK Häckens mittfält

Den allroundkunnige backspelaren Markus Holgersson varnar för BK Häcken och deras bollskickliga mittfält i matchen mot HIF på fredag. Det blir första matchen för BK Häcken utan den allsvenske skyttekungen Mathias Ranégie och teknikern John Chibuike, men den före detta HIF-tränaren är fortfarande kvar i klubben.

May Mahlangu bryter en boll på Olympias mittplan och passar ut på högerkanten. Där kommer Markus Holgersson framrusande från sin ytterbacksplats. Markus tittar upp och laddar för ett inlägg in i GAIS straffområde där Erik Sundin och Rasmus Jönsson gör sig beredda på att ta emot bollen. Det blir den sistnämnda som får bollen och Rasmus nickar bollen via GAIS-målvaktens högra stolpe in i mål. Datumet är den 13 juni 2011 och Markus, som kan spela både som ytterback eller mittback, har lyckats med att göra en assist från den backposition som han tycker allra mest om, som ytterback.

– Jag trivs bra på båda platserna med ett plus som ytterback. Positionerna är försvarsmässigt inställda, men som ytterback får du vara med mer i spelet och kommer upp en del i banan och det tycker jag är lite roligare. Sen har jag inga problem att spela på olika positioner, det är utvecklande. Som mittback i vårt lag får man tex. ta stort ansvar, styra försvarslinjen och en stor uppgift är att se till så att vi håller laget kort.

Markus Holgersson
Markus Holgersson

Under årets säsong har Markus för det mesta fått spela till höger på ytterbacksplatsen. Men i den senaste matchen mot Örebro SK, en match som HIF vann med 2-0, fick Markus spela mittback tillsammans med Hannu Patronen.

– Det gick väldigt bra att spela med Patronen. Han är lätt att samarbeta med och en riktigt stark duellspelare. Tror inte Örebro hade ett enda skott på mål, så mot dem gjorde hela laget en riktigt stabil defensiv insats.

Peter Larsson har åter lämnat för spel i FC Köpenhamn efter att hans lånetid hos HIF gått ut den 26 augusti. Som ersättare har HIF värvat norrmannen Erlend Hanstveit från belgiska Gent. Samtidigt så har Hannu Patronen kommit tillbaka igen efter den huvudskada som har hållit honom borta från spel sedan mitten av mars.

– Det är alltid lite bökigt, dels när så tongivande spelare lämnar samt när det blir så många nya som kommer in i truppen.

Markus tror dock att detta scenario kan fungera bra i det lag som HIF har idag.

– Med så många informella ledare och vinnarskallar som sätter standarden, vilket gör att de nya kan haka på och på ett snabbt sätt komma in i vår lagmodell och mentalitet.

Men han berättar att förlusterna av först Marcus Nilsson och sen Peter Larsson är ett avbräck för HIF defensivt sett.

– De har gjort det otroligt bra och stakat ut vinnarriktningen åt oss. Så nu ska vi försöka fortsätta att hålla skutan på den linjen!

På fredag kl. 19.00 möter HIF BK Häcken borta på Rambergsvallen. Häcken är ett lag som oftast spelar bra mot topplagen och framförallt mot HIF tidigare. Exempelvis spelade HIF och BK Häcken oavgjort 1-1 på Olympia i våras.

– Därför blir det en tuff match, säger Markus och fortsätter:  

 Från vår sida krävs en topprestation, att vi fortsätter hålla laget kort och vågar hålla i bollen så vi slipper jaga dem, eftersom de är ett spelande lag med ett bollskickligt mittfält.

– Det vi framförallt ska se upp med är deras instick och mellanrummet mellan vår backlinje och mittfält, så de inte får stå där och spela.

Men det ska bli kul. Vi är i förarsättet i guldstriden och kan ytterligare sätta press på Elfsborg. 

Det är inte bara HIF som har tappat tongivande spelare i sitt lag under sommarens transferfönster. BK Häcken har drabbats av samma “syndrom” sedan allsvenskans skyttekung Mathias Ranégie och teknikern John Chibuike lämnat Hisingeklubben för vidare spel i Malmö FF respektive Rosenborg.

– Klart att Ranégie och Chibuike har bidragit mycket, framförallt i Häckens offensiva spel. Däremot har de goda ersättare och tappar mest i bredd. Sen är det alltid tungt att tappa en målskytt som är inne i ett “stim”, så därför får vi hoppas att de inte har samma flyt med målskyttet.

Frågan är vad BK Häckens tränare Peter Gerhardsson har i bakfickan inför matchen mot HIF nu när två tongivande spelare har lämnat laget? Ett kort har han i alla fall ett svar på; Han vet- efter sina år som assisterande tränare i HIF mellan 2005-2008- en hel del om sina motståndare.

– Det är en taktiskt skicklig tränare, avslutar Markus.

1 kommentar

  1. Fast å andra sidan har det hänt en hel del med tränarstaben sen 2008 så inte övertygad om att Gerhardsson har så mycket bonus för sin röd-blåa bakgrund – men han är en slipad tränare å andra sidan så har säkert “kokat ihop” något taktiskt för att kunna för ställa till det för HIF…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*