Markus Holgersson efter IFK Göteborg och inför Syrianska

“- Vi i laget visar återigen en enorm lagmoral och vinnarmentalitet”. Så sammanfattar Markus Holgersson HIF:s makalösa insats mot IFK Göteborg i måndags då HIF vann med 2-1, efter att Alexander Gerndt avgjort matchen i den 90:e minuten. Holgersson fick hoppa in i matchen då hela tre ytterbackar gick sönder. På Långfredagen möter HIF nykomlingarna Syrianska hemma på Olympia kl. 15.00 och Holgersson delar med sig av sina tankar inför mötet.

Holgersson tycker att matchen mot IFK Göteborg i måndags var en bra och välspelad match mellan två lag som bör vara med i toppskiktet av Allsvenskan.

– Första halvlek är jämn med litet plus åt IFK Göteborg för deras mål och en jättechans där Pär (Hansson) räddar oss fenomenalt bra.

HIF låg i underläge med 1-0 i paus sedan den förre TFF:aren Andreas Drugge, gett IFK Göteborg ledningen i den 23:e minuten. Strax före målet skadade sig Christoffer Andersson sedan denne blivit tacklad av IFK Göteborgs, Elmar Bjarnasson. Christoffer byttes ut och in kom Markus Holgersson.

–  Det är aldrig roligt att komma in när vi ligger under eller att få spela på grund av att någon annan skadats. Bättre att komma in i matchen för att försvara en ledning isåfall och att bytet gjorts med taktisk bakgrund, säger Holgersson.

I andra halvlek ändrar HIF matchbilden och tar över spelet från IFK Göteborg.

– Vi blir vi tvungna att satsa mer framåt, vilket gör att det blir lite mer öppet spel åt båda håll där vi springer dem trötta och kan, ju längre matcher lider, ta över mer och mer.

Som Holgersson berättade, började HIF ta över mer och mer i matchen och pressade IFK Göteborg. En press som skulle visa sig ge resultat i den 72:a matchminuten då Peter Larsson nådde högst på Alexander Gerndts hörna och nickade in bollen i mål bakom IFK Göteborgs målvakt, Niklas Sandberg. I slutminuterna hade IFK Göteborg bra lägen att ta ledningen men Pär Hansson gjorde en fenomenal match och räddade HIF i svåra lägen. Till slut avgjorde HIF matchen i den 90:e minuten genom ett direktskott i bortre hörnet signerat Alexander Gerndts vänsterfot.

– Vi i laget visar återigen en enorm lagmoral och vinnarmentalitet. Förra året vände vi en hel del underlägen och i år har vi kvar samma mentalitet, motståndarna ska vara livrädda och aldrig räkna ut oss. Sen är det en styrka att kunna vinna utan att skapa så himla många klara målchanser, säger Holgersson.

– Stort plus till Pär (Hansson) som gör minst tre kanonräddningar.

Så här beskriver Holgersson sin egen insats.

– Min egen insats tycker jag var helt ok, kom snabbt in i matchen. Defensivt höll vi kanten ren, offensivt blev det en hel del bra uppspel och kom fram mycket på kanten ända tills inspelen där det tog stopp.

Domarna har i början av årets Allsvenska stått i fokus och blivit kritiserade. Men Holgersson är positiv till domare Stefan Johanessons nivå i matchen.

– Stefan Johannesson tycker jag gjorde en bra match. Han lät det vara hårda schyssta närkamper och lät spelet flyta på samt delade inte ut några billiga varningar som lätt kan förstöra en tuff match.   

Segern mot IFK Göteborg innebar att HIF hänger på i toppen av Allsvenskan. Inför matchen mot Södertäljelaget Syrianska, ligger HIF på en tredjeplats med full pott efter de tre tidigare matcherna. Och Holgersson ser fram emot att möta Syrianska på Olympia.

– En kul match med förhoppningsvis mycket folk, bra väder och där vi kan få igång vår offensiv och spela en underhållande fotboll.

Syrianska har inlett sin första sejour någonsin i Allsvenskan genom att ha spelat 1-1 mot Gefle, förlorat med 0-1 mot Örebro och åkt på en brakförlust mot Häcken, 1-5. Dock ska man inte räkna ut en nykomling, menar Holgersson.

– Nykomlingar kan vara lite luriga att möta. Dels så här tidigt på en säsong där de inte är lika bra scoutade och dels så brukar de backa hem mot oss och spela på chans med fasta situationer och kontringar. Minns BP (Brommapojkarna) i premiären förra året där vi hade förtvivlat svårt att få hål på dem.

Dock finns det en Skånebekanting i Syrianska i form av Peter Ijeh. Peter Ijeh som spelade i Malmö FF mellan säsongerna 2001-2003, har inlett årets Allsvenska genom att göra 2 mål. Men Holgersson menar att det inte blir något extra att möta Syrianskas starkaste vapen. 

– Det är en stark anfallare med ett bra målsinne. Dock möter vi bra forwards hela tiden i Allsvenskan så blir inget extra att möta just Ijeh.

Vi får hoppas på att HIF leder med mer än ett mål på fredag i slutminuterna mot Syrianska, annars kommer HIF göra det nervöst genom att backa hem och spela på resultatet. Så har HIF gjort i matcherna mot Mjällby och Elfsborg. Det är något som Holgersson tycker är helt rätt att göra.

– Däremot får det inte bli för tidigt så att motståndarna får tryck på oss, då stjälper det ofta sig själv. Det är en balansgång att fortsätta våga trycka upp backlinjen, ha laget tajt och våga spela de svåra passningarna utan att vara dumdristig, säger Holgersson och berättar om en egenskap som ett lag behöver ha för att nå långt: 

Att kunna försvara en ledning är oerhört viktigt för att kunna gå långt i en serie.

Holgersson var ordinarie hela förra säsongen,  förutom de två sista tävlingsmatcherna på grund av skada. Han spelade först som ytterback och sen som ersättare till Joel Ekstrand i mitten. Det innebar att Christoffer Andersson tvingades ta klivet ned på högerbacken. Så ser det ut än idag vilket har gjort att Holgersson fått agera avbytare.

– Det är självklart jättetråkigt att inte få spela, man börjar ifråga sätta sig själv och får kämpa med att visa framförallt för sig själv att man duger till ändå, säger Holgersson och fortsätter: 

– Det är små marginaler och hård konkurrens. Tränaren gör sitt val, vilka han tror på. Sen är det jättteviktigt att hålla formen uppe hela tiden, för att kunna hjälpa laget när det så behövs, avslutar Holgersson.

4 kommentarer

  1. Nu minns du nog fjolåret lite fel. Holgersson var ordinarie HELA säsongen, först som ytterback och sen som ersättare till Joel Ekstrand centralt. Först då tvingades Christoffer Andersson ta klivet ned på högerbacken. Däremot missade Holgersson de två sista tävlingsmatcherna på grund av skada, men det hade ingenting med Gerndts ankomst till klubben att göra.

  2. Trots “Whalens” superba inhopp senast så ser jag Holgersson som ett bättre alternativ (löper mer & bättre samt inte bara lyfter på chans) för Edman lär inte spela och man såg att Baffo inte gör sig lika bra på en ytterbackplats som han gör som mittback – så mot Syrianska lär Chrisse ta vänsterbacken och Holgersson högerbacken, om nu inte Chrisse kan lira så lär “Whalen” också få lira…

  3. Boriero: Ja, nu när du säger det så kommer jag ihåg det. Det var en miss av mig. Jag tar på mig det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*