Markus Bergdahl “Under 80- och 90-tal var det Södra Stå som gällde för min del”

Inom rättsväsendet är han, sedan länge, ett etablerat namn och för några veckor sedan blev han invald i HIFs styrelse. AOH gick på djupet med Markus Bergdahl om förväntningar, kommande säsongen och förfäderna som vunnit dubbeln med HIF.

För de supportrar som inte vet vem Markus Bergdahl är, Vad kan du säga om dig själv till dem?

Jag är 43 år och uppvuxen i Åstorp, är gift och har två barn. Jag bor numera i Helsingborg efter ha gjort utflykter till Lund, Malmö och Stockholm under sent 90- och tidigt 2000-tal. Jag arbetar som advokat i Helsingborg och arbetar endast med brottmål i egenskap av försvarsadvokat. Jag har en egen advokatbyrå i centrala Helsingborg.  Fritiden går främst till barnens fritidsaktiviteter (ridning, handboll och innebandy) och tiden går även till Åstorp/Kvidinge IBS (innebandy) där jag fram till nästa årsmöte i juni är ordförande. Så mitt liv består kort och gott av arbete och idrottsligt engagemang.

Jag har följt HIF sedan 1983. Jag gick då och såg HIF – IFK Malmö och är sedan dess en hängiven supporter till di röe. Under 80- och 90-tal var det Södra Stå som gällde för min del. Jag är uppvuxen i en mycket idrottsintresserad familj och fotbollen har för mig alltid varit nummer ett. Det bästa HIF-minnet är nog fortfarande Knutpunkten 1992 och det värsta är Ruddalen 1991 i stark konkurrens med Halmstad 2016.

Jag kommer ihåg från årsmötet att du är en stor HIF supporter och att du hade en viss koppling till HIF. Hade du kunnat utvecka det?

Den historiska kopplingen till Helsingborgsidrotten och HIF i min familj är stark. Mina föräldrar är båda uppvuxna i Helsingborg (Stattena och Högaborg) och min pappa spelade handboll i elitserien för både Vikingarna och Göta under 1960- och 70-tal. Min biologiska farfar Bertil Thompson – som jag tyvärr aldrig träffade eftersom han avled redan 1949 – spelade i HIF på 1940-talet och vann dubbeln med HIF 1941. Jag spelade själv i främst J- och U-lag i HIF under tidigt 90-tal. Jag var tyvärr inte tillräckligt bra och satsade på studierna i stället. Jag slutade 1993 och det är nog tur det för Erik Edman kom året efter och var – för att uttrycka det milt – något mer talangfull än vad jag var.

Vid årsmötet blev du invald i styrelsen. Vad är din tilltänkta roll?

Jag kommer att axla Fredrik Widjers mantel som sekreterare.

Hur kommer det sig att du hamnade i rollen som klubbens sekreterare? Kan du ta oss igenom den processen?

Jag blev kontaktad av Annelie Johansson som är ordförande i valberedningen. Mitt namn hade kommit på tal och jag fick en förfrågan om jag var intresserad. För min del går det inte att få ett finare uppdrag så jag meddelade att jag var intresserad, träffade valberedningen och fick därefter besked att jag var valberedningens förslag inför årsmötet den 13 mars.

Vad tror du är de viktigaste egenskaperna för att sitta i HIFs styrelse?

Först och främst tror jag att det måste finnas ett genuint intresse av att arbeta för klubbens bästa på lång sikt och att ha ett strategiskt tänkande för HIF:s framtid – var vill vi att klubben skall befinna sig om fem – tio års sikt och att ha kunskaperna om hur klubben ska kunna ta sig dit. Sedan är det viktigt att det finns en mix av personer som kan det strategiska, det marknadsmässiga, det juridiska samt den fotbollsmässiga.

Vad tror du att denna styrelsen/ledningen kan genomföra som inte den andra kunde?

Det är väldigt svårt att svara på efter så här kort tid. Den styrelse som nu är vald är i stora delar samma som 2018. Vi kommer att arbeta hårt för att se till att ekonomin är i balans och arbeta hårt för att nordvästskåningarna känner ett förtroende för HIF:s ledning.

Vad tycker du är HIFs största utmaning?

Vi behöver arbeta brett med att tillse att alla känner ett förtroende för HIF som förening. Det gäller förtroende i förhållande till sponsorer, spelare och staden såvitt avser den ekonomiska situationen. Vi behöver arbeta med förtroende i förhållande till vår publik vad gäller säkerheten på matcherna. Det arbetet bör göras tillsammans med alla som brinner för HIF (sponsorer, supportrar, staden). HIF har varit ett mycket starkt varumärke tidigare och där har vi en del att leva upp till efter de senaste årens motgångar.

 

” Jag tycker att Södra Stå är en i huvudsak mycket stark positiv kraft för HIF. Supportrarna gör i huvudsak ett fantastiskt arbete med att skapa stämning på läktarna och sedan Olympias ombyggnad är det en grym ljudkuliss” Foto: Johan Lilja

 

Vad tror och hoppas du att HIF är någonstans under/efter din mandatperiod? Och vart ser du HIF om tio år?

Min förhoppning är naturligtvis att HIF under en kommande tioårsperiod på alla plan utvecklas i positiv riktning. Jag tycker att Olympia är en fantastisk arena. Jag tycker att Södra Stå är en i huvudsak mycket stark positiv kraft för HIF. Supportrarna gör i huvudsak ett fantastiskt arbete med att skapa stämning på läktarna och sedan Olympias ombyggnad är det en grym ljudkuliss. Jag hoppas bara att supportrarna på de övriga läktarna följer de många goda exempel som finns på Södra Stå. Däremot hoppas jag – för klubbens bästa – att vi gemensamt kan få bort pyrotekniken eftersom dels det är olagligt, dels skapar negativa rubriker för klubben. Det behöver vi inte fler. Så jag hoppas att HELA Olympia om tio år sjunger sångerna som vi nu hör på Södra Stå och att snittet varje år inte understiger 10 000 åskådare. Jag har varit med om den tiden när HIF var det lag i Sverige som lockade mest – dit vill jag igen.

Vad gäller det ekonomiska så är det min förhoppning att vi har klarat ett ekonomiskt stålbad och har en sund ekonomi. Det är ett svårt läge som är framför oss men vi skall klara det eftersom det inte finns något alternativ. På kort sikt är det väldigt viktigt att hålla oss kvar i allsvenskan 2020.

På lång sikt vad gäller det sportsliga så är det min förhoppning att HIF skall tillbaka där vi var under en mycket lång tid,  d v s en stabil storklubb resultatmässigt med chans att ibland ta SM-guld och som varje säsong bör satsa på att spela i Europa.

Och sist men inte minst, Vad är dina förhoppningar på HIFs säsong 2019?

Min förhoppning är först och främst att HIF skall spela allsvenskt 2020. Jag tycker att truppen ser väldigt intressant ut med en mix av rutinerade spelare med stor erfarenhet av spel på andra planer än allsvenska och unga talanger. Det är svårt att säga något om placeringar men jag tror starten är viktig för att klubben skall få en positiv kick över att vara tillbaka där vi verkligen hör hemma. Min förhoppning är också att vi skall vara många på matcherna som uppvisar ett stort positivt engagemang för vår älskade klubb.

Har du inte redan säkrat din biljett till säsongspremiären, mot Norrköping, så kan du göra det via denna länken

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*