Leif minns

Inför kvällens derby mellan HIF och MFF startar vi upp en ny programpunkt “Leif minns”. Inför varje omgång kommer jag att delge minnen kring matcher mot kommande motståndare och kanske även möten med andra lag, som idag då ämnet förutom MFF är DERBY. I åtskilliga olika medier har fenomenet Skånederby mot MFF avhandlats, men har vi haft andra derbyn att minnas?

Till att börja med ser jag inte TFF som något “riktigt” derby. Vi har närmare till Halmstad tex, än till Trelleborg.

Under de 42 år som jag följt HIF har jag sett lokalderbyn mot Stattena, Råå, Hittarp och Ramlösa. Nordvästskånska derbyn mot Höganäs, Borstahusen/Atleten, Landskrona BoIS och Skånederbyn mot Nike, Olympic, Croatia, MFF, IFK Malmö, Ystad, TFF, IFK Trelleborg,  Osby, Hässleholms IF, IFK Hässleholm, IFK Kristianstad, IFÖ Bromölla IF, Lunds BK, Kirseberg, Limhamn, Arlövs BI, Anderslöv och säkert något lag jag ändå glömt (kom gärna med fler lag i Skåne som vi mött sedan 1968). Många minnen dröjer sig kvar. Pinsamma förluster och stora segrar genom åren. Men jag hade tänkt plocka ut matcher som haft udda inslag.

5) Den enskilt viktigaste matchen 1999 var derbyt mot MFF. Inte 4-0-vinsten som man kanske kan tro utan hemmaderbyt som besöktes av drygt 11.000 åskådare. Vi var avhängda och någon vecka innan hade Robert Perlskog, efter HIF:s förlust mot AIK med 2-0, redan utlyst AIK till allsvenska segrare. Det stod 0-0 till slutminuten, då drog en viss Arild Stavrum till och gav HIF segern. Detta var en match som jag fick följa via radion och inget är så jobbigt som att vara utlämnad till en radioreporter. Men det kunde man ju ta vid ett sådant tillfälle.

4) 1994 spelades en bedrövlig match på Olympia. Patrik “Trelle” Andersson hade missat allt under säsongen så långt men när han från vänsterkanten kom fri med Carsten Olausson i MFF-målet och fick bollen förbi honom och hade riktningen att gå åtminstone stolpe in så hände det ofattbara. Bollen träffade Olaussons vattenflaska som stod invid stolpen och bollen gick ut igen i stället för in i mål. Det höll på att ge MFF guldet och skicka HIF ur allsvenskan men HIF löste sitt kontrakt, inte minst genom att en viss Mike Obiku klev in och började leverera, samtidigt som Bosse fick sparken i augusti och ersattes av, precis som nu, Reine Almqvist. Olausson fick varning av Anders Frisk.

3) 1977 på hösten låg Råå illa till och behövde en seger mot HIF. Råå, som hade ett fantastiskt lag med bla Icke Jakobsson, Bengt och Kenneth Månsson, Roger Karlsson, ledde med 2-1. Detta efter att man någon vecka tidigare sparkat sin tränare, Bill Baxter (Stuarts pappa). I slutminuten tog sig Ole Skouboe in i straffområdet från vänsterkanten och blev fälld. En revanschsugen Stuart Baxter tog hand om straffen och slog bollen i mål. Råå missade att klara sig kvar. En poäng skiljde. Detta har sedan dess blivit en “sanning” att Stuart sänkte Råå och Rååsupporters tyckte att HIF skulle ha förlorat matchen (som i övrigt inte betydde något för HIF). Att Råå förlorade i sista omgången i en direkt avgörande match har man förträngt.

2) 1969 spelade HIF inför 25000 i division II ett derby mot IFK Malmö. Sällan har HIF varit så utspelat men vi hade fått en spelare som snubblade in bollar på löpande band, i ett lag med spelare som Pär Bjärbo, Anders Linderoth och Inge Danielsson fanns också en spelare vid namn Tom Johansson. Mer känd som Lappen. Han fick en chans och den förvaltade han. 1-0 till HIF och HIF tog kvalplatsen till allsvenskan (där vi mötte Hammarby, Örgryte och skulle mött Sandåkern men efter att Hammarby och Örgryte vunnit i de två första omgångarna av kvalet ställdes sista omgången in).

1) Sista raden av udda matcher är derbyt mot BoIS 1992 nere i Landskrona. HIF hade börjat höstettan sisådär och förlorat hemma mot Mjällby med 4-3 (efter att ha legat under med 4-1). HIF varvade målvakter detta år. Hela tre olika målvakter stod denna säsong. Magnus Nilsson, Stefan Karlsson och Janne Möller (som gjorde ett gästspel hemma mot Halmstad i seriefinalen om vilket lag som skulle gå till Kvalsvenskan). Men även en utespelare fick ta på sig målvaktshandskarna och det var vid denna oerhört viktiga match i augusti 1992. Magnus Nilsson skadade sig i samband med att han drog ner en BoIS:are i straffområdet. (Om jag minns rätt var det hälsenan som gick av). Urban Stoltz fick hoppa in i mål och det första han fick göra var alltså att stå på en straff som om den resulterade skulle ge BoIS 3-3.

Straffen slogs och Urban blev matchhjälte då han räddade straffen. En oerhört avgörande räddning och den enskilt viktigaste händelsen det året. Som kuriosa kan nämnas att det under denna säsong var så att HIF inte förlorade en enda match där Stefan Karlsson var målvakt!

Men nu börjar det närma sig matchstart. Det är pirrigt värre. Ska det bli en match där både Rasmus och Sundin gör mål? Kan det bli en ännu bättre match än de två stora derbyna (1993, 3-3 och 2008, 4-2)? Matchen 2008 tillhör en av de tio bästa matcherna någonsin i allsvenskan. Kanske även 3-3-derbyt hamnar där…

Det unika med 4-2-matchen var att Razak Omotoyossi, förutom att göra 1-0 med hjälp av den nya offsidetolkningen, fick två assist i matchen. Nästan så att det kvalificerar matchen in på min lista…

5 kommentarer

  1. Leif, vi har en del gemensamma minnen – tack för några påminnelser.
    Här är mina: Perstorps SK, Gunnarstorps IF. Har vi inte mött Eslöv också – eller var det cupmatch?

  2. Tack Paul. Hur fan jag kan missa Gunnarstorp… Tänkte ju på den matchen när jag skrev Inge Danielsson (en klassisk bild där han kastar skon för att han blev utbytt på Tornevallen).

  3. Ubbes straffräddning & sedan vändningen för jag tror HIF låg under vid den tidpunkten i matchen (firma Henrik & Masse fixade vändningen förstås) var nästan det årets höjdpunkt – kommer fortfarande ihåg hur mycket man skrek ut sin glädje efter den straffräddningen bakom målet på läktaren – bara San-Siro-Svennes straffräddning som smäller högre!!

  4. Leif, jag kan få hang-ups på sånt här… var till slut tvungen att kolla. Från div 3 Skåne (bara derbyn!) – 73 hittade jag ytterligare 2 motståndare: Kävlinge och obskyra malmölaget Allians. Såg faktiskt hemmamatchen på hösten mot de senare. Förlust 0-1, Ett av de smärtsammare HIF-minnena.

  5. Paul: Det är bra! Ja Kävlinge borde jag också haft koll på. Vi vann borta mot dem med 7-1. Likaså borde ju Allians finnas med i minnet. Var också på 0-1-matchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*