Kvällens medlemsmöte…

Det var inte utan att det låg en viss nyfikenhet i luften när HIF bjöd in till medlemsmöte i Sportbaren. Inte helt oväntat så var det ekonomin som hamnade i fokus…

Valberedningen informerade bla om att där finns två styrelsemedlemmar som kommer att lämna sina poster. Det handlar om Rolf Holmgren och Fredrik Widjer. Med andra ord så söker klubben nu efter två nya personer till styrelseposterna. Man räknar med att kunna presentera två nya kandidater i god tid innan årsmötet. En av rollerna är med övervägande fokus på det ekonomiska arbetet.

Ordförande Krister Azelius fick en möjlighet att kommentera det faktum att den sportsliga målsättningen infriades dvs avancemanget till Allsvenskan. Men han var också tydlig med att man däremot inte var lika nöjd med att den prognos man lagt, för 2018, inte kunde infrias. Azelius redogjorde, i stora drag, för de ekonomiska turerna och hur man kunde hamna i den situation som innebar att man gick väldigt snett resultatmässigt. I Maj konstaterade man att det mest lutade åt att man skulle hamna på ett tapp på 6 miljoner. Något som visade sig, i Oktober, vara så illa som 13 miljoner back.

En del huvudaktörer föll bort under förra året vilket gjorde arbetet svårare men i samband med anställningen av Robin Lundgren och Joel Sandborg så fick båda information om situationen men kände ändå sig trygga med att kliva in i klubben. Azelius fortsatte att redogöra för förutsättningarna vad avser elitlicensen. Innan jul så hade man dock lösningar på plats och man kunde lösa de 6,9 miljoner som saknades för att rädda ekonomin.

Azelius talade även om truppstatusen och hur man bla rodde den sportsliga ekonomin i hamn under förra säsongen. Lönemässigt ligger tydligen HIFs trupp betydligt lägre om tex IFK Norrköping och hemvändarna var starkt bidragande till att hålla lönerna nere genom att acceptera väldigt låga löner under 2018.

Givetvis ställde åhörarna en del olika frågor om den uppkomna situationen mm. Dessa frågor besvarades av såväl Azelius som Robin Lundgren. Det handlade om värvningar, budgetering, elitlicens osv. Bla förklarade Robin att där finns en, mer eller mindre, färdig budget som han hoppas kunna få ihop med ett nollsummespel baserat på realistiska siffror

Robin gick även igenom hur man valt att bryta ner organisationen i åtta ben med en sk avdelningschef för varje del med bla eget budgetansvar mm. Allt för att kunna få stenkoll på samtliga delar i klubben. Han talade även om hur man ser på 2020 och de stora “pengaregn” som faller över svensk fotboll. Här har klubben en påbörjad plan för hur man skall agera. Det innebär ju bla att man ökar sina intäkter, från förbundet, från dagens 10 miljoner till 21 miljoner 2020.

Man är medvetna om att de ökade intäkterna säkerligen kommer att trissa upp de Allsvenska lönerna och det racet vill HIF gärna undvika och därmed siktar man på att försöka förlänga så många kontrakt som möjligt för att undvika att lönebilden drar iväg.

Joel Sandborg fortsatte att gå igenom hur han såg på föreningen, supportrar och övriga “världen” kring HIF. Vilka krav och förväntningar han har på sina medarbetare osv. Även den sportsliga delen av organisationen fick ge sin syn på 2019 i form av PeO Ljung och Andreas Granqvist. Bla redogjorde PeO för de provspelare som fanns med mot Helsingör. Troligtvis jobbar man inte vidare med någon av dem men den som ligger närmst tillhand är målvakten Ole Söderberg men där vill man avvakta hur Pär Hanssons rehab fortskrider. Skulle det bli aktuellt så handlar det, i så fall, om ett korttidskontrakt.

Det kan bli aktuellt med fler provspelare då PeO menar att våra nuvarande trupp inser att de lever i en konkurrenssituation och är förberedda på detta. Man har dock inte bråttom utan här måste det passa såväl sportsligt som ekonomiskt. Någon målsättning är inte uttalad men det handlar givetvis att klubben skall klara sig kvar i Allsvenskan den kommande säsongen.

Där ställdes även en del frågor om talanger och de spelare som man “missat” att slussa upp i A-truppen men där menar PeO att man gjort rätt bedömning vid de aktuella tillfällena. Mötet avslutades med att Chrisse intervjuade nyförvärvet Alexander Farnerud

Daniel Andersson återvänder till HIF men i en ny roll.   Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

I övrigt så hälsar klubben Daniel Andersson tillbaka till HIF. Denna gången anses spelarkarriären vara helt över och istället kommer den förre målvakten anställas på marknadsavdelningen samt även agera som ett komplement till HIFs SLO-funktion genom att vara spelarnas samlade röst i supporterfrågor.

 

Utöver kvällens möte så kan vi konstatera följande på HIF fronten:

  • Att Jesper Björkman, som lämnade HIF inför 2017, valt att lämna nedflyttade Gefle vet vi sedan tidigare. I går kom beskedet att det blir Allsvenskt spel för 25-åringen som skrivit på ett avtal med nykomlingen AFC Eskilstuna. Därmed återförenas han också med Gustav Jarl och anfallaren Oke Akpoveta
  • Samuel Aziz lämnade HIF redan 2011 och har därefter lyckats avverka 10-talet klubbar under sin karriär. Det var dock på Harlyckan, i Högaborg, som karriären började och nu ser det ut som att den 27-årige anfallaren återvänder hemåt. Enligt Helsingborgs Dagblad så handlar det dock inte om moderklubben Högaborg utan snarare den hårt satsande Division 1-klubben Eskilsminne som ser Aziz som en perfekt ersättare till Robin Hofsö som, i sin tur, skrivit på för Landskrona BoIS

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*