Krister Azelius ”- Vi kommer inte överleva av egen kraft”

Foto: Johan Lilja

HIF slåss för sin överlevnad.
Klubben har uppvaktat kommunen för att få ekonomisk hjälp.
– Det är skarpt läge, säger ordföranden Krister Azelius till HD.

I slutet av mars berättade klubben, vid en presskonferens, om ett intäktstapp på 8,6 miljoner kronor på grund av coronapandemin. Då var prognosen en förlust i år på 17 miljoner kronor. Nu säger klubben att det är i bästa fall.

När allsvenskan drar i gång nästa helg blir det utan publik på arenorna. Om klubben tvingas spela fler än sju hemmamatcher utan publik blir förlusten ännu större.

– Vi har uttryckligen sagt till politikerna att vi behöver hjälp. Det är skarpt läge. Vi ser ingen annan räddning, säger ordföranden Krister Azelius till HD.

Krister Azelius Foto: Johan Lilja

Helsingborg gick in i året med knappt två miljoner i eget kapital och spår nu att det kommer att ta tre år att komma tillbaka till de siffrorna. I onsdags presenterade klubben läget för kommunens politiker.

– Vi förklarade att vi inte kommer överleva av egen kraft. Vi är extremt tydliga med att behovet är större än de 17 miljonerna. För oss hade det varit tryggt med en flerårig backup, säger Azelius.

Klubben var på väg mot konkurs 2003 och då ställde kommunen och banker upp och räddade föreningen. Därför är det känsligt läge när även andra klubbar i Helsingborg lider ekonomiskt av coronapandemin.

– Vi har sagt till kommunen att vi önskar ett brett politiskt förankrat beslut. Det andra är att vår förhoppning är att staden i sitt arbete tittar brett på Helsingborgsidrotten, säger Azelius.

Enligt HD kommer kommunfullmäktige att ta upp ärendet i augusti.

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*