Kris är Kris

200817 Helsingborgs Alhaji Gero och Mohammed Abubakari deppar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 17 augusti 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0041

“HIFs Tjernobyl-start på säsongen har lett till att man satt sig en sits där man helt plötsligt inte längre kan kryssa sig fram, utan måste börja vinna också. Faktum är att HIF har en trupp som är betydligt bättre än sina bottenkonkurrenter och då måste man också bevisa det ibland genom att vinna. Det har man helt enkelt inte gjort. 2 vinster på 16 matcher talar lika tydligt som det är bedrövligt”

När klockorna på Olympias storbildsskärmar stoppades efter att Bojan Pandzic tagit visslan till munnen och blåst för full tid började en annan klocka ticka. Olof Mellbergs. För tiden kallar för att supportrarna, spelarna, tränare och styrelse säger som det är nu. Det är kris. K-R-I-S. Det är faktiskt bara så man kan börja åtgärda situationen. Att kalla en spade för en spade. Det är mycket möjligt att HIF klarar ut detta till slut. Att man börjar vinna. Tar mer poäng än bottenkonkurrenterna. Men det känns faktiskt inte som en sådan förändring är på väg. Det känns inte som att spelarna och tränarna förstår allvaret. Spelet ser bara okej ut. Match in. Och Match ut. På ett sätt har jag nästan nöjt mig med det ibland. Men tiden kräver att staden, invånarna, supportrarna och föreningen inser hur läget ser ut. HIF är en storklubb. Då måste man också ha en storklubbsmentalitet. För det som speglas på planen och kanske främst tabellen är inte okej. HIF ska ligga högre och spela bättre. Då måste desperations-nivån upp. Intensiteten måste upp. Och Aggressiviteten måste upp. Flera nivåer. HIF:s resa till sin Great Escape börjar nu.

Olof Mellberg har tur att fler bottenlag inte vann denna omgången annars kunde hästarna man har framför sig redan varit flera längder framför. Man måste helt enkelt börja räkna räddningsplankor nu. AIK har redan beslutat sig för att värva sig ur sin kris. Bojan Radulovic, Sotirios Papagiannopoulos och antagligen Filip Rogic. Sådana krisvärvningar skojar man inte bort. HIF har inte råd med sådana värvningar. Det du såg vara planen igår var det vi hade att erbjuda. Antagligen kommer det vara dessa spelare som är på planen i December också. Den meningen kan efter gårdagens insats antingen ge ett litet ljus eller skrämma livet på dig. HIF:s nästan egenbestämda förpliktigande till att bara nästan vinna matcher vare sig motståndet heter Hammarby eller Falkenberg kan du antingen välja att se ur ett optimistiskt eller pessimistiskt perspektiv. Problemet är bara att lagets Tjernobyl-start på säsongen har lett till att man satt sig en sits där man helt plötsligt inte längre kan kryssa sig fram, utan måste börja vinna också. Faktum är att HIF har en trupp som är betydligt bättre än sina bottenkonkurrenter och då måste man också bevisa det ibland genom att vinna. Det har man helt enkelt inte gjort. 2 vinster på 16 matcher talar lika tydligt som det är bedrövligt.

200817 Helsingborgs tränare Olof Mellberg inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 17 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0041

Det finns en fullt rimlig och och befogad diskussion om Mellbergs vara eller icke vara i denna förening. Resultaten och tabelläget gör att en sådan diskussion måste finnas. Men jag tycker inte att den diskussionen bör hållas nu. Det är helt enkelt inte rätt läge att låta honom gå. Att låta honom gå nu, i detta tillfälle inför ett möte med seriens andra stora krislag AIK skulle bara innebära en stor omställning och ett famlande i mörkret och sådant har man helt enkelt inte tid med. Man har inte tid med att leta tränare, låta denne sätta ett nytt spel och ny taktik inför en så här viktig period som kommer nu. Det är mycket möjligt att Olof Mellberg hade fått gå under en normal säsong, men nu är nästa match bara ett par dagar bort och då är tid helt enkelt en alltför betydande faktor. Dessutom är det faktiskt så att HIF inte mött ett lag som just nu ligger under topp 7 på nästan en hel månad. Sånt måste man också lägga till i ekvationen. De tre nästkommande omgångarna möter man två bottenkonkurrenter i både Kalmar och AIK. HIF har helt klart möjligheten att lyfta i tabellen och det snabbt. Men då kan inte se ut som igår. Det kan inte bara se Okej ut längre. Man måste se betydligt mer desperat ut, Inse hur prekärt läget är och faktiskt spela en fotboll som speglar tabelläget och i förlängningen också storleken av krisen. HIF:s ekonomiska situation innebär att inkomstbortfallet som sker vid en eventuell degradering mycket väl kan innebära konkurs. Med andra ord: Olof Mellberg tränar inte längre bara HIF för bibehålla sin egna existens som tränare, utan också för hela föreningens bibehållna existens som fotbollsklubb.

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*