“Konstgräs är farligt för svensk fotboll!”

Av de hittills 15 gjorda målen i årets allsvenska har inte ett enda skett på naturgräs.
Det räcker dock inte för att övertyga skeptikerna.
– Fotbollen blir sämre med konstgräset, och på sikt är det farligt för svensk fotboll, säger Henrik Rydström.

Jag har fått mycket credd via e-post och kommentarsfältet efter mitt lilla inlägg i debatten om konstgräs som jag skrev igår; (Läs här), men det jag skrev det är egentligen inget nytt, och det kan tyckas som en viskning i rymden.

Däremot så kan det lyfta debatten ytterliggare en dimension när välkända profiler och allsvenska spelare såsom Henrik Rydström (Kalmar FF), går ut i media och tycker till!

***

Kalmars veteran tillhör den mest högljudda falangen av konstgräsmotståndare, men han betonar att det inte har med nostalgi och det-var-bättre-förr att göra. Illviljan handlar om rent fotbollsmässiga saker.

Det blir en annan typ av fotboll. De som gillar konstgräs brukar säga att de gillar att spela passningsspel. Men vem gör inte det? Men man tappar ju det raka djupledsspelet, det är helt omöjligt att slå en sådan boll. Och rent fotbollsmässigt så blir det mest “bollbyte”. Först anfaller det ena laget, sedan anfaller det andra laget, och så anfaller det första igen. Det blir ingen struktur, ingen finess

Rydström, vars Kalmar har naturgräs på sin Guldfågeln arena, håller inte heller med om att spelet blir snabbare och mer publikvänligt. Snarare tvärtom.

Nej, det är fel. Det kan verka så, men i själva verket går det långsammare. Bollen kommer så fort till dig att du måste använda fler tillslag för att få kontroll på den, och det bromsar upp spelet. Och det sägs ju att vi ska närma oss Europa, men hur många lag spelar på konstgräs i Europa?

En bra konstgräsplan är väl ändå bättre än en dålig naturgräsplan?
Nej. Jag kan till och med tänka mig att välja en dålig gräsplan framför konstgräs. Men jag tycker man ska vända på problemet, och i stället sätta högre krav på planskötarna. Hur svårt kan det vara att få ihop en tillräckligt bra gräsplan?

Något mer som är dåligt…?
Hmmm…. ja, det gör ont i hela kroppen att träna på det. Vissa löpövningar med snabba vändningar sliter rejält. Jag tycker det borde göras en utvärdering på hög nivå om det här verkligen är rätt väg att gå.

***

Så vad kan vi göra, vi som inte längre tycker att det är ok att degradera vår svenska fotboll till en lek som avgörs på balkongmattor?

Ska vi starta Facebook-grupper, och vad skulle det hjälpa?
Ska vi lämna in en skrivelse till SvFF, och vad skulle det hjälpa?
Ska vi fortsätta att sprida det skrivna ordet på sidor som AOH, och vad skulle det hjälpa?

Kom med förslag, tips, idéer, engagemang etc. etc!
Skicka dem till mig; fredrik.ymer@allltomhif.se,  så lovar jag att sammanställa och börja kampen för en sport, min sport, vår sport, som SKA spelas på gräsmattor av äkta vara!

 

5 kommentarer

 1. Starta en namn insamling, en för supportrar till olika lag och en för de allsvenska spelarna och skicka in till svff och se vad de säger

 2. Alltså det största felet med Rydström är att han lirar i Kalmar.
  I övrigt är han en tillgång för svensk fotboll. Och för sitt lag naturligtvis.
  En kille som vågar säga vad han tycker. Skönt med sådana. Respekt!
  Problemet är att de som bestämmer bara lyssnar på en sak: sedelprassel (bildlikt talat, givetvis).

 3. Ska ni lägga ut det på SF så se för guds skull till att göra det på alla lagforum! Det får inte bli bara en HIf-kampanj, då är den dömd att misslyckas. Bra initiativ i övrigt!

 4. Såg mitt KFF på Borås ryamatta blir bara förbannad fotboll spelas på gräs
  I Kalmar har vi en del skador på nya spelare nu som kan skyllas på träning på konstgräs. Ryamatta i vardagsrummet naturgräs på fotbollsplan
  Det var lite snack om konstgräs här vid arenabygget men bara lite
  Rätt kul vid bygget i kalmar var först en nysådd gräsmatta sen kom resten
  I Kalmar sköter golfklubben om gräsplan med den äran

 5. Angående detta igen, jag tycker att ni ska fortsätta kämpa för detta nu. Här på Bakgatan.se Forum (http://www.bakgatan.se/forum3/viewtopic.php?f=18&t=3300) så pratar dem om just konstgräs och vad man kan göra för att stoppa det.
  Det jag tycker att ni ska göra för att utveckla er grupp är:
  * Starta en riktig mejl-adress som man kan mejla förslag och frågor till (tog lång tid för mig att hitta hit)
  * Göra en hemsida
  * Ta kontakt med alla allsvenska/supperettan klubbar som inte använder sig av konstgräs
  * Försöka få igång en kampanj med tex banderoller på läktaren runt om i landet
  * Få fler spelare och tränade att träda fram och berätta om konstgräs
  * Prata med svff om konstgräs och vad dem ser på den frågan
  * Kanske trycka upp stickers som kan sättas upp runt om i landet

  Vill ni något så kan ni nog se min e-post men om inte så kommer jag att kolla här inne och på er facebook, tack för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*