Jonas Ohlander om Akademins vår

Foto: Bjarki Tordarson
Kommer Akademilaget få spela inne på Olympia i år också? Foto: Bjarki Tordarson

Sent in på försäsongen stod det klart att Akademi HIF skulle grundas och överta Ramlösas licens i division 2, nu efter att halva säsongen är spelad tog vi en dialog med huvudtränare Ohlander om lagets vår.

Hur skulle du beskriva lagets vårsäsong?

Det blev en väldigt turbulent vår eftersom vi på tre veckor var tvungna att “spika” en trupp, kontraktera alla spelare samt göra alla övergångar till Akademin. Ovanpå det skulle vi “få ihop gruppen”, både socialt och spelmässigt. Vi hann endast med en träningsmatch innan seriestart så självklart fanns där en hel del osäkerhet kring hur vi skulle klara av allt.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Tre inledande förluster och en sistaplats i tabellen gjorde inte saken bättre precis, men inom gruppen kände vi dock att vi gjort bra prestationer (med vissa undantag) under de tre första matcherna och vi hade individuella samtal med alla spelare för att känna av läget. Alla var positiva och vi hade en känsla av att det var väldigt lite som skulle till för att vi skulle kunna vända trenden. Vi visste innan vi startade att vi har bra fotbollsspelare som kan spela bra fotboll, samtidigt som vi också var medvetna om att det skulle bli tuffare både fysiskt och mentalt. Vi skulle också vara tvungna att bli bättre i båda “boxarna” och att vi ibland skulle få spela lite mer cyniskt. Inget av det lyckades vi få ordning på under de tre inledande matcherna men när vi sedan vann vår första match mot Tvååker var det både lättnad och glädje som infann sig. Därefter spelade vi sex raka matcher utan att förlora och sakta men säkert började vi växa in i kostymen.

Om man ska summera vårsäsongen är vi väldigt nöjda med mycket. Att vi som grupp lyckades vända den inledande negativa trenden tycker vi är oerhört starkt, fotbollen vi spelat har vi fått enormt mycket beröm för och den individuella utvecklingen på våra spelare har varit väldigt positiv och tydlig. Fortfarande har vi självklart mycket kvar att förbättra och vi är bara i början av vår resa, men vi är väldigt positiva till det beslut som är taget och ser stora möjligheter med denna resa.

Majoriteten av spelarna har gått från att spela ungdomsfotboll till att spela seniorfotboll den här säsongen, hur stor har omställningen varit för dem?

Generellt sätt har omställningen varit stor, men det har också varit väldigt individuellt hur spelarna har anpassat sig. En del förstod direkt vad som var skillnaden och vad som krävs medan andra har tagit lite längre tid på sig. Det är också kopplat till ålder och erfarenhet.

Hur lång tid tog det för dem innan de verkligen kom in i det?

Jag skulle säga att det har varit en process under hela våren, där vi kommit in i det mer och mer för varje match. Sedan går det ju inte att utesluta att det blev lite mer på riktigt efter tre inledande förluster, så vinsten i den fjärde matchen var väldigt viktig och en av flera vändpunkter.

Vad var ert säsongsmål när ni drog igång säsongen?

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Det var väldigt svårt för oss att sätta några mål innan säsongen eftersom vi varken som lag eller de flesta av spelarna inte spelat fotboll på seniornivå tidigare. När vi diskuterade våra mål innan säsongen, handlade det tråkigt nog om att ”ta en match i taget” och sätta nya mål efterhand, dock var vi alla överens om att målsättning nummer ett var att hålla oss kvar i division två.

Med tanke på tabelläget, har ni eventuellt justerat ert mål en aning?

Vi kommer självklart att sätta nya mål inför hösten, men eftersom vi i dagsläget inte vet vilken trupp vi kommer att förfoga över måste vi vänta lite med att sätta nya mål

Du kom in som tränare (igen) för akademilaget när det drogs igång, vad är det du i din roll som tränare vill föra vidare till de unga? 

Jag, tillsammans med mina kollegor, vill få killarna att förstå och inse vad som krävs för att bli elitspelare. Det innebär bland annat att få killarna att förstå att fotboll handlar om att vinna matcher och ta poäng samt att det är varje dag på träning som man utveckla, inte någon enstaka match då och då! Något som vi inte tycker blir tillräckligt tydligt i ungdomsserierna.

Utmaningen för oss tränare är ju att kombinera individuell utveckling, spela den offensiva fotboll vi vill och samtidigt ha fokus på att ta poäng, det är lätt att det överväger åt ena eller andra hållet och då missar man viktiga delar! En annan sak som vi jobbat mycket med är att få våra unga spelare att förstå att även om varje spelare gör allt för att själv bli elitspelare så är laget en viktig del för att lyckas. En bra prestation innebär både att man själv är bra samtidigt som man gör sina medspelare bra, gör man sina medspelare bra så blir man själv bättre. För att laget ska prestera behöver hela gruppen respektera varandra och trivas, det har vi jobbat hårt med för att killarna ska förstå och ta till sig, vilket kan vara nog så svårt när många unga spelare balanserar på en knivsegg mellan individualism och egoism.

Foto: Bjarki Tordarson
Akademi HIF
Foto: Bjarki Tordarson

Vilka spelare tycker du har lyft sig själva och vuxit inom laget under våren?

Jag skulle säga att i stort sett alla spelare har tagit kliv under våren och börjat förstå vad seniorfotboll handlar om. En del spelare tog till sig detta direkt medan några har haft lite längre startsträcka. Vill också passa på att lyfta fram de spelare som inte spelat så mycket under våren, de har hela tiden gjort sitt bästa och bidragit mycket till gruppen och när de fått chansen har dem visat att de håller på denna nivån.

Är det aktuellt med förändringar i truppen under sommaren?

Det kommer säkerligen att bli förändringar i truppen, dock avvaktar vi om det blir några förändringar i HIF:s A-trupp, det är det som styr och det som vi förhåller oss till hela tiden. Det kan bli akademispelare som kliver upp i A-truppen, men även spelare som går andra hållet får att få lite annan matchning. Det handlar om att hitta individuella lösningar som gynnar den enskilde spelarens utveckling. Eftersom det är några veckor kvar innan transferfönstret stänger kan mycket hända fortfarande.

Det vi kan säga med säkerhet redan nu är att vår franske mittfältare Eliott Sorin lämnar truppen och flyttar hem till Frankrike. Även Jonas Mahmoud lämnar för att få mer speltid i någon annan klubb.

bbl_jimmy_fors

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*