Jakob Voelkerling Persson “Någon gång under säsongen kommer chansen och då kommer jag vara redo och ta den”

190821 Jakob Voelkerling Persson under en fotbollsträning med Helsingborg den 21 augusti 2019 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35639

A-lagsdebuten, i tävlingssammanhang, kom i samband med HIFs cupsorti mot Oskarshamn. I somras fick dessutom den 19-årige försvararen, Jakob Voelkerling Persson, ett lärlingskontrakt. AOH satte sig ner med den unge mittbacken för att prata om tiden i HIF och vilka utmaningar han står inför…

Mittbacken, som ursprungligen kommer från Trelleborgs FF, har tillhört HIF sedan 2016. Med andra ord var han bara 16 år när flyttlasset gick från föräldrarhemmet i Gylle (utanför Trelleborg) till Sundets Pärla. I somras tecknade han ett lärlingskontrakt vilket innebar att han kunde följa A-lagets träningsupplägg men även fortsätta spela matcher med U19. Inför 2020 är dock Jakob överårig vilket innebär att dörren är stängd till U19. Numera ligger därmed fokus på spel med U21 och, inte minst, försöka ta en plats i A-laget

Du tillhör några av de yngsta i årets trupp. För de som inte har koll på vem Jakob Voelkerling Persson är – kan du berätta lite om din bakgrund?

– Jag kommer från Trelleborg. Började i Trelleborgs FF som 5 åring. När jag var 11 år bytte jag till FC Trelleborg. Främst för att den ålderskullen i FCT var bland de bästa i Sverige. Sedan när jag var 16 så provträna jag med HIF och började spela i U17. Jag åkte fram och tillbaka 5 gånger i veckan i ett halvår sedan flyttade jag hit. Efter det har man krigat på i ungdomslagen och gått från forward till mittfältet och sedan mittback på tre år.

Hur var det att lämna hemmet i så ung ålder och plötsligt flytta själv till Helsingborg?

– Klart det var tufft. Man saknade allt det där hemma men samtidigt så måste man börja ta ansvar för sig själv. Allt från att laga mat, städa och sånt, det är inte självklart när du är 16 år. Det gick ändå lite enklare då jag delade lägenhet med en annan kille, Max Löfvall, som också tillhörde HIF under ungdomsåren. Jag är dock väldigt glad att jag har gjort det, man utvecklas och mognas mycket fortare under de åren.

Du fick känna på A-lagsfotboll redan för något år sedan och i somras skrev du på ett sk lärlingskontrakt med möjlighet att spela till dig ett ordinarie A-kontrakt. Hur ser du på det?

– Kändes fantastiskt när jag fick kontraktet. Det var ändå det som var målet när jag flyttade hit för snart fyra år sedan. Det känns bra med det kontraktet jag har nu. Det är upp till mig och hur jag spelar. Jag känner mig lugn, jag vet vad jag kan.

Fanns där andra klubbar som visat intresse av dina tjänster?

– Där fanns 2-3 stycken, men det var aldrig aktuellt eftersom jag ville ta denna möjligheten med HIF.

Hur har diskussionen gått mellan dig och Olof Mellberg?

– Olof är bra. Vi pratade lite efter förra säsongen. Han gillar mig och vet vad han får ut av mig. Samtidigt så vet jag också hur konkurrensen är men någon gång under säsongen kommer chansen och då kommer jag vara redo och ta den.

Du har en yngre bror som tagit klivet över till Italien och Romas U17-lag. Hur mycket pushar ni varandra?

– Väldigt mycket. Det är honom jag står närmast. Vi har samma inställning till fotbollen. Vi har alltid tränat extra tillsammans och gör det fortfarande när han är hemma.

Hur har din ledighet varit och hur har det fungerat med träningen under denna perioden?

– Det har varit skönt, längre ledighet än vad jag är van vid. Jag och Fille (Sjöberg) har kört på tillsammans. Många pass och några dubbelpass – allt från gym, löp och fotboll. Jag känner mig starkare och bra förbered till kommande säsong.

Vilken roll ser du dig själv under den kommande säsongen?

– Mitt mål är att vara tredje mittback. Då kommer jag spela en hel del eftersom avstängningar, skador, etc är en del av fotbollen.

Inför årets säsong har HIF redan fyllt på med två försvarare och man sägs även vara på jakt efter ytterligare en mittback. Hur ser du på den ökade konkurrensen och dina chanser till spel?

– Värvningar och sånt kan jag inte påverka så jag lägger ingen energi på det. Det är klart det är en inspirerande konkurrenssituation men den är verkligen inte omöjlig. Jag kommer göra allt för att ta upp kampen om speltiden. Det viktigaste är att jag går till Olympia varje dag och ger 110%, då kommer jag utvecklas oavsett.

 Jakob Voelkerling Persson och Helsingörs Nicolas Hand Willumsen under Träningsmatchen i fotboll mellan och Helsingborg mot Helsingör den 26 januari 2019 i Viken. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / Cop115.

Den personliga målsättningen för 2020?

– Som jag nämnde så vill jag kliva in i rollen som tredje mittback. Starta så många matcher som möjligt och spela till mig ett nytt kontrakt.

Vad tror du om HIFs chanser kommande säsong?

– Vi har ett spännande och hungrigt lag samtidigt så blir Allsvenskan mer segregerad för varje år. Men vi ska  i alla fall nå en högre placering än förra året.

Var är Jakob Voelkerling Persson om fem år?

– Ute i Europa och lirar boll

Fem snabba frågor:

Gräs eller Plast?

– Gräs

VAR eller inte VAR?

– Inte VAR

Allsvenskan – Vår/Höst eller Höst/Vår?

– Vår/höst

VM-final eller CL-final?

– VM-final

Italien eller England?

– England

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 trackback/pingback

  1. HIF förlänger med Jakob Voelkerling Persson – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*