Inför Värnamo: ”Tabellfyran kommer på besök”

210413 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 13 april 2021 i Uppsala. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0161

Efter den härliga 4-0 segern borta i söndags mot Västerås SK ställs HIF mot vad som kan förväntas vara tuffare motstånd på torsdag när nuvarande tabellfyran Värnamo kommer på besök på Olympia.

Å andra sidan kan man räkna med att HIF-spelarnas självförtroende fick sig en rejäl boost av söndagens storseger. Och att Anthony van den Hurk fått tillbaka sin målaptit lovar gott.

Kanske får vi även se nyförvärvet Rasmus Karjalainen i startelvan? Man kan väl förmoda att HIF inte värvat honom för att sitta på bänken, men det är också möjligt att Jörgen Lennartsson väljer att matcha in honom försiktigt?

IFK Värnamo är nykomlingar i superettan i år, och tippades av AoH att hamna på 15:e och näst sista plats i årets serie, och alltså bli degraderade direkt. Fram till nu har Smålandsklubben satt de tipsen på skam och överraskat många. 

Resultatraden så här långt är.  6-3-2 vilket gett 20 poäng och man ligger på fjärde .plats. Bl a har man besegrat seriefavoriten GIF Sundsvall. Nykomlingar brukar i och för sig alltid skrälla rejält på vårsäsongen för att sen tappa fart och sjunka i tabellerna, men inget lag börunderskatta Värnamo. De siktar på att etablera sig i Superettan och det är fullt möjligt att det blir så.

När IFK vann div 1 södra ganska komfortabelt i fjol före Landskrona BOIS, tränades laget av bronshjälten från USA-VM 1994, Jonas Thern, som själv är fostrad i klubben. Han har emellertid inte rätt licens för att vara huvudtränare i superettan, så i år tränas laget av Robin Asterhed, med bakgrund i Malmö FF:s U-sektion.  Thern finns dock med i ledarstaben runt A-laget. 

210517 Värnamos tränare Robin Asterhed under fotbollsmatchen i Superettan mellan Västerås SK och Värnamo den 17 maj 2021 i Västerås.
Foto: Anders Forngren / BILDBYRÅN / COP 244 / AO0019

Det finns en stark fotbollskultur i kommunen, där många unga talanger har kommit fram i ett fotbollsakademin som är ett samarbete mellan IFK och fotbollsgymnasiet på Finnvedens gymnasieskola. Spelare som fostrats i klubben är bl a Jonas Thern, Patrik Ingelsten, Ulrik Jansson och Michael Svensson. På 1990-talet blommade nästa kull unga talanger som Joseph Baffo, Viktor Claesson, Loret Sadiku, Niklas Hult, Simon Thern, Mohammed Bangura och Jonathan Ring upp i Värnamo, som med rätta har ett rykte som en talangfabrik.

Inför årets återkomst i superettan, efter två år i div 1, värvade IFK Värnamo försvararen Victor Larsson (Torn), mittfältarna brassen Wendersson, Pontus Kindberg (Östersund), Oscar Johansson (Trelleborg), Albin Sundgren ( Malmö FF U 19) och William Kenndal (Lindome) och anfallarna Pedro Matos (UD Villafranquense, Portugal) och Alhassan Kamara (Halmstad BK). Man blandade och gav på försäsongen med matcher mot Halmstad BK 1-3, Mjällby 2-0, Öster 3-0 och 0-5, Trelleborg 0-1, IF Sylvia 0-0, J-södra 0-1, Assyriska 3-0, Varberg 0-2, HIF 0-0 och IFK Göteborg 3-3.

Det är flera spelare och tränare som representerat både HIF och Värnamo, bl a Simon Thern, Joseph Baffo, Loret Sadiku, Ulrik Jansson, Alexander Achionnioti Jönsson, Mattias Almeida Sundell, Christian Järdler och Roar Hansen. HIF och Värnamo möttes i en träningsmatch som slutade 0-0 på Olympiafältet innan seriepremiären.

I den matchen var så gott som halva HIF-läget borta på olika landslagsuppdrag, så det är helt andra förutsättningar vid torsdagens hemmamatch. Men HIF måste ha fullt fokus, och optimal laddning och vinnarattityd när de går in på Olympias fina matta på torsdag, så man inte åker på en negativ överraskning. 

Efter segern mot Västerås ligger HIF på en sjundeplats med 18 inspelade poäng, men med en match mindre än Värnamo som har 20 och två matcher färre än de tre topplagen.

Skulle HIF ta full pott i de uppskjutna matcherna ligger laget bara en poäng bakom nuvarande serieledaren Landskrona BoIS. Vilken fantastisk höst det blir att se fram emot.

Matchtrupp
1. Anders Lindegaard (mv)
2. Ravy Tsouka
5. Brandur Hendriksson
6. Andreas Landgren
7. Viktor Lundberg
8. Vladislav Kreida
10. Rasmus Jönsson
11. Rasmus Karjalainen
13. Wilhelm Loeper
14. Casper Widell
15. Assad Al Hamlawi
19. Bödvar Bödvarsson
21. Charlie Weberg
24. Emil Hellman
25. Kalle Joelsson (mv)
27. Benjamin Acquah
31. Adam Kaied
39. Anthony van den Hurk

Vill du Bli Prenumerant på AOH? Klicka här!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*