Inför Östersund-HIF “Två imponerande inhopp visar att fler är redo att ta chansen”

190425 Helsingborgs David Boysen jublar med Kundai Benyu efter sitt 1-1 mål under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och GIF Sundsvall den 25 april 2019 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92291

På Olympia känner sig HIF tryggare än i en kyrka. På bortaplan är det precis tvärtom – två matcher – två tveksamma insatser och noll poäng i bagaget. Kommer vändningen när HIF reser upp till Jämtland för mötet med klubben som skapat mer rubriker vid sidan om planen än på – Östersunds SK

Trots 60-70 minuters total dominans, mot Sundsvall, så lyckades HIF bara få med sig en poäng. Bollinnehavet jämnades dock sakta ut och tillslut noterades HIF bara för 51% mot Sundsvalls 49%. Men man vinner ju tyvärr inga matcher sett till statistiken. Sett till målchanser så var lagen betydligt jämnare och hade det inte varit för en storspelande Kalle Joelsson så kunde HIF faktiskt kammat noll på Olympia i torsdags. Därmed får ändå en poäng ses som godkänt även om det alltid smakar goare med tre poäng. Framförallt på Olympia!

I intervjun, efter matchen, var ju Peo Ljung rätt tydlig i sin analys vad avser HIFs bortafacit så här långt. Man inledde uselt mot Häcken men spelade upp sig rejält sista halvtimmen. Matchen mot IFK Göteborg lägger vi däremot till handlingarna rätt snabbt då där inte fanns något positivt att plocka med sig hem i bussen. När man nu beger sig upp till Jämtkraft Arena så är det ändå med vissheten att man, omgående, kunde skaka av sig debaclet, i Göteborg, och prestera en av de bättre insatserna, sett till spelet, som jag sett HIF leverera på många år.

Allsvenskans nordligaste hade, minst sagt, ett turbulent 2018. Sportsligt lyckades dem inte nå samma resultat som under 2017 och klubbens dåvarande ordförande, Daniel Kindberg, blev påkommen att fiffla med sponsring och bokföring, vilket resulterade i att Kindberg fick gå från sin roll i Östersund. Han har dock fortfarande en roll i klubben som ”bollplank”. Man blev dessutom av med Graham Potter till Swansea och man tog in den spännande tränaren Ian Burchnall som står för en rolig och spelande fotboll.

I år är målsättningen Europaspel och man har verkligen förstärkt i vinter. Östersund har satt sprätt på pengarna som man fick från Saman Ghoddos och Ken Sema affärerna och tagit in spelare som Thomas Isherwood (Bayern Munchen), Charlie Colkett (Chelsea), Ravel Morison (SS Lazio), Isak Ssewankankambo (Molde), Alhaji Gero (Esteghlal FC), Eirik Haugan (IL Hödd) och Marco Weymans (AFC Tubize). Man har dock tappat den duktige backen Dennis Widgren till Hammarby. Vi finner även HIF bekanta Henrik Bellman i truppen.

Att det blir tufft imorgon är det inget snack om. Östersund har inlett serien enligt förväntningarna och ligger, i dagsläget, på en femteplats efter endast en förlust (borta mot Malmö) på de inledande omgångarna. Men programmet har kanske inte varit av det tuffaste slaget och Östersunds två segrar har kommit mot de båda nykomlingarna Falkenberg och AFC. Det är främst målskyttet som varit lagets problem. Fem ynka mål framåt – att jämföras med HIFs åtta – innebär att pressen ökar på anfallstrion (Jo, Östersund spelar 4-3-3) Islamovic/Hopcutt/Sellars. Å andra sidan har man ju en fin fin inhoppare i Alhaji Gero så visst finns där mer att kräma ur jämtlänningarna på anfallsfronten.

Får David Boysen chansen från start mot Östersund? Foto: Johan Lilja

Vad talar då för HIF? Ja, tar vid med oss den inledande halvleken, mot Sundsvall, och bygger vidare på det så har vi en rätt rejäl chans att plocka poäng på måndag. Startelvan, i torsdags, kan man inte han några synpunkter på. PeO hade gjort de ändringar som många “krävde” efter förlusten mot Göteborg och man såg att spelarna kände sig betydligt trygga på de positioner som man nu placerats på. Två imponerande inhopp, av David Boysen och Benyu Kundai, visar att där finns fler spelare som står redo att ta chansen när det ges. En varningens finger bör dock lyftas för att man får klara sig utan Andreas Granqvist som nu tvingas vila efter att han spelat med en skada som han ådrog sig på försäsongen. Men här vet vi att Markus Holgersson är en fullgod ersättare och med det spel som Charlie Weberg visade, mot Sundsvall, så känner jag ingen större oro för hur ett ev mittbackspar skall kunna hantera Östersunds anfallare.

En viss osäkerhet finns istället för hur anfallet skall formeras. I Andri Bjarnasons frånvaro så har HIF haft tufft att luckra upp motståndarförsvaret och att islänningen saknas blev än tydligare mot Sundsvall. Wanderson får inte riktigt till det i dagsläget och här bör kanske Boysen få chansen från start? Att Rasmus Jönsson har känsla för målet det vet vi men när samspelet inte riktigt fungerar blir HIF väldigt tunna i straffområdet. Stänger man dessutom HIFs kantspel, som Sundsvall lyckades rätt bra med i andra halvlek, så blir det väldigt lamt framåt.

Matchen spelas på Jämtkraft Arena med start klockan 19.00

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*