Inför Örgryte-HIF

211031 Helsingborgs Dennis Olsson jublar med lagkamrater efter att han gjort 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Brage den 31 oktober 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0128

HIF måste kämpa för att få kvala och helst vinna mot ÖIS i Göteborg på lördag

Eftersom HIF på egen hand spelade bort sina chanser till ett direktavancemang när man förlorade mot GAIS och Värnamo, så behöver man tre poäng på årets sista seriematcher mot Örgryte borta och mot Västerås hemma, för att få kvala till allsvenskan. För att Sundsvall skulle förlora sina sista två matcher mot Öster hemma och mot GAIS borta, samtidigt som HIF vinner sina två, är lika osannolikt som om diskuskastaren Daniel Ståhl skulle vinna VM i skridsko på 10.000 meter.

Norrby, Öster och Trelleborg ligger fyra pinnar bakom, och BOIS fem poäng bakom, så de har samtliga en teoretisk möjlighet att knipa kvalplatsen före HIF. Om HIF får kvala mot något av lagen från plats 8, där Häcken ligger i dagsläget, samt därefter Varberg, IFK Göteborg, Sirius, Mjällby, Halmstad och Degerfors som ligger på plats 14, så är det inte p g a att man har spelat starkt under året, utan snarare p g a att alla lag har slagit varandra, i en väldigt jämn serie.

210420 Helsingborgs Anthony van den Hurk och Viktor Lundberg jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Örgryte den 20 april 2021 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0176

En sammanlagd seger i kvalet är det enda som kan rädda årets säsong för HIF. Laget har agerat alldeles för mycket upp och ner i de flesta matcherna, för att kunna vara med i kampen om de två direktplatserna på allvar. Det finns inga undanflykter, man måste erkänna för sig själv att man under större delen av året har saknat rätt fokus i många matcher, att man har saknat en trygg spelide, en förmåga att ändra en matchplan som inte har fungerat, och att man har haft för få alternativ vad gäller anfallsideer. Men man får göra en ordentlig genomlysning och analys av årets säsong när seriespelet är avslutat. Den måste gälla alla nivåer i klubben från spelarna, tränarna, scoutingen, organisationen såsom sportchefens arbete.

Örgryte har gjort en stark spurt i superettan med två segrar och två oavgjorda matcher de senaste fyra omgångarna. Laget har  i praktiken räddat ett nytt kontrakt, även om Brage ligger fyra poäng bakom på den ena kvalplatsen. Så det är en tuff match som väntar HIF i Göteborg på lördag. Di röe spelar dock för att visa ryggrad inför sig själva, och framförallt inför sina trogna supporters, som har backat upp laget såväl borta som hemma, såväl i med som i motgång. En seger mot Örgryte innebär att man säkrar kvalplatsen, så det är ett lämpligt tillfälle att bjuda tillbaka till supportrarna.

2 kommentarer

  1. En bra sammanfattning av året hittills! Enbart ett avancemang via kval (även om det teoretiskt kan bli direktplats) kan rädda HIFs säsong från underkänt på alla nivåer i föreningen.

    De tuffaste frågan, enligt mig, är vem som ska utvärdera sportchefens arbete på ett ärligt och trovärdigt sätt.

  2. Om man bortser från det kortsiktigt ekonomiska så tror jag det är bättre för HIF med ett år till i Superettan så man kan sätta allt man börjat bygga på. Skulle man mot förmodan lyckas krångla sig till allsvenskan redan nu så blir det nog snabb sorti…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*