Inför Mjällby-HIF

200601 Mjällbys tränare Marcus Lantz under en träning med det allsvenska fotbollslaget Mjällby den 1 juni 2020 i Mjällby. Foto: Magnus Lejhall / BILDBYRÅN / Cop 214

HIF måste visa att de kan sätta sina målchanser, och helst vinna mot Mjällby för att få lite andrum i bottenstriden.

Mjällby-HIF är ett klassikermöte, även om HIF har spelat 67 säsonger i allsvenskan och ligger på sjätte plats i allsvenskans maratontabell, medan Mjällby har nio säsonger och ligger på 29:e plats. Lagen har mötts många gånger även i lägre divisioner under årens lopp, och haft många tuffa duster. Klubbarna har också många gemensamma beröringspunkter.

När Mjällby gick upp i allsvenskan för första gången 1979 tränades man av den f d HIF-tränaren Bosse Nilsson, och vann dåvarande division 2 precis före “di röe”. Mjällby AIF liknas ofta vid svensk fotbolls motsvarighet till Åshöjdens Bollklubb, från ungdomsböckerna skrivna av Max Lundgren. Likheterna är många. Laget har sin bas i ett litet samhälle, Hällevik med ca 1500 invånare, på Listerlandet i Blekinge. Klubben gjorde också en sagolik klättring genom seriesystemet när man gick från division 4 till allsvenskan på fyra år 1975-79. Ryggraden i det Mjällbylag som gick upp i högsta serien bestod av de tre fiskarbröderna  Sven-Bertil, Rolf-Inge och Bo Andersson samt den vindsnabbe danske målsprutan Flemming Pehrsson.

Under 80-talet studsade Mjällby som en jojo mellan allsvenskan och division 2, och kunde räkna in tre allsvenska säsonger på sitt konto. En annan HIF-ikon, Anders Linderoth, tränade Listerlandets stolthet under mitten av 80-talet. Anders Linderoths son Tobias Linderoth är tillsammans med Mattias Asper och Christian Wilhelmsson klubbens mest kända egna produkter.                   Mjällbys hemmaplan heter Strandvallen och kan ta in 7000 personer. Publikrekordet är på 8438 personer från den allsvenska premiären mot Kalmar FF 1980.

761024 Fotboll, Allsvenskan, Halmstad – Öster, 2-0: Anders Linderoth, Öster med guldbollen.
© Bildbyrån – 2303

Efter degraderingen 1988 tog det 25 år innan Mjällby kom tillbaka till allsvenskan 2010, och när man åkte ur igen, tog det ytterligare tio år till 2020 när man inledde sin tredje sejour. Laget skrällde rejält när man som nykomlingar i superettan 2019 gick rakt igenom serien och tog steget upp. Det som gör att många har starka känslor för Mjällby är att klubben ständigt återkommer till svensk elitfotboll, trots små resurser, och att man har sin hemvist på en liten ort. Det visar att klubbkänsla och lokalt engagemang kan nå stora framgångar, och att David kan utmana Goliat.

Helsingborgsanknytningen i Mjällby är stark även nu. Laget tränas av HIF-ikonen Marcus Lantz, med en annan f d HIF-are Christian Järdler som assisterande tränare. I truppen ingår också Mamudo Moro som spelade i HIF så sent som i fjol. Under sommaren har Mjällby värvat målvakten Max Rundqvist (Nosaby), försvararna Kadir Hodzic (Dalkurd), Jonathan Tamimi (GIF Sundsvall) och Viktor Agardius (Livorno, tidigare Kalmar) och mittfältaren dansken Martin Spelmann (Strömsgodset). Men man har också tappat målvakten Marko Johansson, som vände tillbaka från lån till Malmö FF, och försvararen Mohanad Jeahze till Hammarby.

190425 Sundsvalls Jonathan Tamimi Syberg och Helsingborgs Mamudu Moro under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och GIF Sundsvall den 25 april 2019 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92291

Mjällbys styrka är att man har många starka offensiva spelare, och att flera olika gör mål. HIF måste framförallt ha koll på Moses Ogbu, som har gjort åtta mål i serien. Men även Mamodu Moro, som gjorde segermålet mot HIF på Olympia i våras, Jacob Bergström och David Löfqvist är väldigt målfarliga. Mjällby har en vinst, två förluster och en oavgjord match på de senaste fyra omgångarna. Laget har gjort en stark säsong som nykomling och ligger på säker mark på nionde plats i serien med 28 poäng.

HIF åker till Blekinge på söndag med två starka bortamatcher och två halvhjärtade hemmamatcher i bagaget, och med sammanlagt fem poäng på fyra matcher. Man måste studsa tillbaka efter debaclet senast mot Östersund där man visade prov på en uppsjö av svaga avslut och missade målchanser, och föll tungt med 1-0. Ett resultat som innebar att man fastnat i nedflyttningsträsket. Det är upp till bevis för HIF som vet vad som gäller om man vill förnya det allsvenska kontraktet. Då måste man göra mål och spela för vinst i varenda match som återstår, så tre pinnar i Hällevik på söndag hade varit livsviktiga.

Matchen spelas, under morgondagen, på Strandvallen med start klockan 14.30

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*