Inför IS Halmia-HIF i svenska cupen

200921 Helsingborgs Alex Timossi (h) jublar med Armin Gigovic efter 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och Helsingborg den 21 september 2020 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0039

Kan HIF ta sig till Svenska cupens gruppspel i kvalmötet med IS Halmia på Örjans Vall i Halmstad

HIF:s insatser de senaste veckorna kan närmast liknas vid en berg och dalbana. Man har varvat toppinsatser med bra resultat borta mot Hammarby och Varberg, med halvhjärtade matcher hemma mot Kalmar och Östersund där man gav bort viktiga poäng.                                                                                                                                                                                 De senaste årens spel i svenska cupens kvalspel har varit en ännu häftigare berg och dalbana, där djupdykningarna de senaste två åren med förluster mot Eskilsminne och Oskarshamn är rejäla plumpar i protokollet. Det är sin sak att man ska låta de truppspelare som inte får chansen så ofta i allsvenskan, spela i de här cupmatcherna så att de får speltid, men det är också en balansgång, eftersom cupen är viktig. I slutändan ligger en kvalplats till Europaspel i potten vid en seger i svenska cupen. HIF har väldigt stolta anor när det gäller cupen. Klubben har fem cupguld, varav två på rad under klubbens senaste storhetstid 2010 och 2011.

170823 Oskarshamns Peiman Eliassi och Helsingborgs Alex Timossi Andersson under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Oskarshamn och Helsingborg den 23 augusti i Oskarshamn.
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

När man nu åker till Halmstad och Örjans vall för att möta IS Halmia i årets kvalspel på onsdag, är det nog många som inte vet mycket om Halmstadlaget. Klubben ligger visserligen i botten på division 2 Västra Götaland för tillfället, men IS Halmia är en klubb med stolta anor. Man har under hela 1900-talet varit ärkerival till Halmstad BK, och i perioder varit nummer 1 i Halmstad.

Halmia, vars mest kända supportrar är Per Gessle och Linnea Henriksson, har spelat totalt elva säsonger i allsvenskan, varav sju på 1940-talet, några tidigt på 1960-talet och den senaste 1979. Som bäst har man nått ett par sjundeplatser. Man har också spelat 44 säsonger i landets näst högsta serie, och ligger på 30:e plats i den allsvenska maratontabellen. Halmia var det första Hallandslaget i allsvenskan, och innehar fortfarande publikrekordet på Örjans vall med 20.381 personer från en kvalmatch till allsvenskan mot Landskrona BOIS 1962, som Halmstadlaget vann med 3-0.

En av HIF:s mest legendariska målskyttar genom tiderna, Kalle Stridh, värvades från just IS Halmia 1977. Stridh vann den interna skytteligan under alla sina år i HIF 1977-83. Han blev mest känd som en av de största kanonskyttarna i HIF:s historia. När han drog iväg sina projektiler duckade all publik på kortsidorna, med livet som insats. Om Kalle Stridh träffade trävirket på målramarna så stog de och darrade i ett par dygn efter matcherna.

Halmia tränas av Anders Wallin och spelar i samma serie som Ängelholm, där man med tre omgångar kvar kämpar för sitt kontrakt i bottenstriden. Därför är en framgång i svenska cupen en merit. Laget skrällde i förra omgången när man slog ut Lindome, som är topplag i division 1 södra, så man siktar på att ta en ännu större skalp mot HIF på onsdag.

200817 Helsingborgs tränare Olof Mellberg inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Sirius den 17 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0041

Det är viktigt att Olof Mellberg inte underskattar Halmia, eftersom fortsatt cupspel är betydelsefullt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*