Inför IK Brage-HIF

Superettan 2018 blir den nittonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. Förra säsongen vara HIFs första i serien och i år hoppas vi självklart även att det skall bli den sista. Imorgon går ett revanschsuget HIF in i femte omgången vilket innebär att laget beger sig upp till Borlänge och mötet med klassiska IK Brage

IK Brage, egentligen Idrottsklubben Brage är en idrottsklubb i Borlänge som bildades 1925. Klubben har sedan start haft fotboll på programmet men hade också en ishockeysektion 1946-1963. Brage spelade senast i Allsvenskan 1993 och har sedan dess tillhört division 1 (som senare ombildades till Superettan) och division 2.

Under 80-talet kvalificerade Brage sig för spel i Europa och många anser att klubbens absoluta höjdpunkt kom 1988 då man höll italienska Inter stången på ett bra sätt i Uefa-cupen. Men den typen av framgångar har man inte varit i närheten av sedan dess – och efter det att laget trillade ur Allsvenskan 1993 har man fört en verksamhet lite vid sidan av strålkastarljuset.

2013 kom Brage sist i Superettan och, i sanningens namn, var man inte ens i närheten av att klara kontraktet. Degraderingen innebar dock att den anrika klubben fick chansen att börja bygga upp en stabil grund igen efter att svaga resultat och interna stridigheter präglat klubben mellan 2013-2015. Eller som den legendariske Brage-tränaren Rolf Zetterlund skulle ha sagt: ”Vi har varit inne i en dålig cirkel”.

2016 stakade ledningen ut vägen och målsättningen vara att man skulle vara tillbaka i Superettan senast 2019. Man tog in den Helsingborgsbördige Bengt Ottosson, från IFK Mora, och hans uppdrag var inte bara att skapa sportslig framgång utan att också tillse att klubben kunde hitta tillbaka till sin identitet – och det skulle visa sig vara en bra rekrytering. Med två omgångar kvar av säsongen 2017 så var man klara seriesegrare i Norrettan och därmed hade man uppfyllt det målet. Tyvärr ansåg klubben att Ottosson inte hade de rätta förutsättningarna för att leda laget på Superettan-nivå utan han ersattes av, den förre elitspelaren, Klebér Saarenpää. 42-åringen är nu tillbaka på elit- och seniornivå efter att ha spenderat 2017 i Hammarbys U-verksamhet.

När Brage ska formera styrkorna på planen 2018 får man dock göra det utan förra årets skyttekung respektive assistkung. Tidigare Brage-spelaren Johan Eklund, som återvände från GIF Sundsvall inför säsongen 2017, gjorde 15 mål under förra året men har därefter valt att lägga skorna på hyllan. Dessutom har kvicke framspelaren Stefan Ilic lämnat för GAIS samt man har haft ytterligare lite rotation i truppen, där t ex Ardian Rexhepi, Viktor Adebahr och Linus Zetterström lämnat.

Men Saarenpää kommer ändå att kunna ställa ett starkt lag på benen när det är dags för seriepremiär. Det stora nyförvärvet är nyttige mittfältaren Robbin Sellin har återvänt till klubben efter sex säsonger i först GIF Sundsvall och sedan IFK Mariehamn. Klubben har också lyckats knyta till sig Marcus Astvald från Levanger, Simon Alexandersson från AFC Eskilstuna, Mihlali Mayambela på lån från Djurgården och mittbacken Mattias Liljestrand från Syrianska FC. Dessutom har Jalid Kerkich och Oscar Lundin lockats över från Dalkurds FF.

Under försäsongen spelade man fem matcher och visat prov på både stabil defensiv och målfarlig offensiv. I årets första match blev det en 2-1-förlust mot Degerfors på Stora Valla men därefter tog man tagit tre raka segrar på hemmaplan. Seriekollegorna Gefle IF och AFC Eskilstuna avfärdades med 4-0 respektive 4-1 och däremellan besegrades Nyköping BIS med 3-1. Och den som, likt AOH, trodde att Brage skulle bli slagpåsar i årets serie får kanske tänka om? Efter fyra spelade omgångar är nämligen klubben fortfarande obesegrade. Två oavgjorda ( Eskilstuna och Gais) samt två segrar (Öster och Gefle) antyder att lördagens motståndare kan bli en rejäl nöt att knäcka.

I Onsdagens krönika, efter Eskilstuna-matchen, skrev jag om att bryta en svit. Det senaste besöket, på Domnarvsvallen, slutade ju i en 0-5 förlust. Dock inte mot Brage utan mot Dalkurd. Vad gäller morgondagens motståndare så ser jag hellre att vi behåller sviten från de senaste bortamötena med Brage. Tio segrar, fyra oavgjorda och bara en ynka förlust. Där har ni HIFs facit från bortamötena med Brage

HIF fortsatte ju tyvärr inte sin fina svit då det blev förlust i  tisdagens hemmamöte med AFC Eskilstuna. Det fina spel, som laget visat upp under hela året, var som bortblåst så räkna med ett taggat HIF som kliver in på klassiska Domnarvsvallen. Tyvärr har truppen drabbats av sjukdomar vilket bla innebär att Kalle Joelsson och Andreas Landgren tvingast kasta in handduken. Förhoppningsvis håller de övriga sig friska då följande spelare sitter med på bussen upp till Borlänge:

1. Alex Wejdrup (MV)

2. Carl Johansson

3. Fredrik Liverstam

7. Anders Randrup

8. Mamudu Moro

9. Alex Timossi

10. Darijan Bojanic

11. Adam Eriksson

14. Mohammed Abubakari

15. Max Svensson

16. Mikael Dahlberg

18. Rasmus Rosenqvist

21. Charlie Weberg

23. Jonathan Larsson

30. Pär Hansson (MV)

37. Carl Thulin

40. Mattias Almeida

99. Andri Bjarnason

Som vanligt har AOH, i samarbete med NordicBet, plockat fram ett riktigt bra spel inför morgondagens match. Denna gången ställer vi lagens båda skyttekungar mot varandra. Vem av Andri Runar Bjarnason och Simon Alexandersson gör flest poäng imorgon? Skulle båda spelarna hamna på samma poäng så får du dessutom pengarna tillbaka. Spelet når du via länken ovan

Matchstart är satt till klockan 15.00 och om du inte kan vara på plats så kan du följa matchen på CMore

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*