Inför HIF-Västerås med Kalle Karlsson: “HIF känns som en motståndare som är besvikna över sin säsong”

210906 Västerås tränare Kalle Karlsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Öster och Västerås SK den 6 september 2021 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0061

Inför seriespelets sista match behöver HIF en poäng för att säkra sin plats i kvalet till Allsvenskan. Västerås SK, som har det kämpigt i andra änden av tabellen, står för motståndet på Olympia. Det blir en intensiv avslutning på vad som hittills varit en ganska misslyckad säsong, men det finns fortfarande tid och möjlighet att göra saker och ting bättre. Vi på AOH tog kontakt med Kalle Karlsson, som är huvudtränare i Västerås, inför lördagens match.

I din karriär inom fotbollen har du arbetat som både tränare och journalist. Hur skulle du beskriva din resa inom sporten till var du är idag?

Det har säkert varit oväntat för många och när jag började hade jag väl ingen tanke om att jag skulle sträva hit, men sedan har det utkristalliserat sig mer och mer under resans gång. Jag började som spelande tränare i division fyra redan när jag var 19 år gammal, men sedan var jag borta från det i många år. Jag jobbade kvällstider som journalist vilket gjorde att jag inte kunde involvera mig i fotbollen på det sättet, men sedan när jag började jobba dagtid 2012 öppnades möjligheten upp igen. Via tränarroller i Karlbergs BK och Vasalund gick tränarresan vidare, och så småningom hamnade jag i Västerås där jag är idag.

Hur gick det till när du tog över VSK som huvudtränare?

Det var snabba ryck och inget jag hade räknat med. Jag fick indikationer från klubben att jag sågs som nästa huvudtränare att efterträda Thomas Askebrand, men det fanns ingen tanke om att det skulle vara redan nu utan först efter denna eller nästa säsong. Sedan valde klubben att göra den förändringen redan nu, och då kastades man in i det på kort varsel. Det var ett svårt läge att komma in i med tanke på att vi hade sålt en massa spelare och samtidigt hade mycket skador i truppen.

Som du säger kom du in i ett utsatt läge, men är du nöjd med vad ni har åstadkommit så här långt sedan du tog över?

Första fyra matcherna hade vi det riktigt kämpigt att få ihop spelare och tog bara en poäng av 12 möjliga poäng, så då visste man att vi aldrig kommer kunna ta oss ur bottenstriden helt. Utifrån det så är jag väldigt nöjd med vad vi presterat, även om jag tycker vi tagit för få poäng sett till hur vi presterat. Det känns lite bittert, men det är nog samtidigt många tränare som resonerar så kring sitt lag.

Hur har du bedömt HIF:s säsong?

Jag hade inte järnkoll på Helsingborg innan säsongen började för att vara helt ärlig, men utifrån klubbens plats i hierarkin, budget, historia och så vidare så utgick jag ifrån att de skulle jogga hem serien. Sedan kommer man in i säsongen och ser att det kanske inte blir så enkelt som man hade trott, så jag har fått revidera. Jag skulle säga att HIF har haft en ganska trevande säsong, även om man har en höjd som andra lag inte har om exempelvis van den Hurk är på topp vilket han bland annat var när han gjorde tre mål på oss i juli.

Totalt sett känns det som en motståndare som är lite besvikna över att vara i en situation där man bara går för kval. Det utgår jag ifrån att man är i Helsingborg.

Lördagens match blir viktig för båda lagen som fajtas kring var sitt streck i tabellen. Hur går ni in i den matchen?

Vi känner att vi har spelat väldigt bra de senaste tio matcherna och är trygga i vårt grundspel, och det känner vi oavsett vem vi möter. Vi har spelat bra mot Värnamo, Sundsvall och Trelleborg till exempel så ingen motståndare är omöjlig på något sätt. Sedan är det såklart en tuff uppgift att komma till Olympia, men utifrån hur vi har spelat de senaste två månaderna känner vi ändå att vi kan matcha alla lag och det är det vi ska försöka göra på lördag.

Hur ser du på framtiden, både för Västerås del men även för din egen karriär?

Just nu är det bara fullt fokus på att klara den här säsongen. Jag har inte mandat eller utrymme att tänka på framtiden så, utan sedan jag kom in i det här som huvudtränare i augusti har det varit ett läge med kniven mot strupen för oss. Det handlar bara om att reda upp den här hösten, klara kontraktet och sedan får vi börja bygga. I VSK har det varit en situation där man inte byggt långsiktigt genom åren, så att för oss kommer det bli jätteviktigt att klara oss kvar och sedan verkligen försöka bygga på ett sätt med långsiktighet i fokus.

Mer än så kan jag inte säga om framtiden för varken Västerås SK eller min egen karriär just nu, utan nu är det bara fullt fokus på lördag. Klarar vi det så klarar vi det, annars får vi ta det i ett kval och sedan börja blicka framåt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*