Inför HIF-Trelleborg ”Det måste vara ok att bänka spelare som inte verka vilja ge allt för laget”

210731 Helsingborgs Rasmus Karjalainen och Trelleborgs Mouhammed Ali Dhaini under fotbollsmatchen i Superettan mellan Trelleborg och Helsingborg den 31 juli 2021 i Trelleborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / CO0092

Ett snöpligt övertidsmål, mot AFC, senast borde vara tändvätska. Dessutom revansch att kräva, mot Trelleborg, efter förlusten på Vångavallen

När HIF mötte Trelleborg borta i slutet på juli, gjorde man en mycket blek insats. Första halvlek var jämn spelmässigt, dock utan några vassa avslut. I den andra föll HIF mer eller mindre ihop och TFF:s 2-0-seger kunde blivit större, då hemmalaget dominerade matchbilden totalt. Mönstret med att bara spela fotboll i den ena halvleken, att lämna över initiativet till motståndarna, och att tappa tempo, spel och vilja, har ju dessvärre varit en genomgående trend hos HIF under stora delar av säsongen.

Sakta men säkert har den negativa trenden vänt i de senare omgångarna, och HIF har visat upp ett bättre spel, under stora delar av matcherna. Det vände i derbyna mot Landskrona BOIS, då HIF stog upp under merparten av matcherna, och hittade rätt i en trygg spelide, med starkt försvarsspel, snabba omställningar, säkert passningsspel, och mer fantasirikt anfallsspel med flera målchanser.

I den senaste matchen borta mot AFC återföll HIF i en ineffektiv lunkfotboll i den första halvleken där man blev utspelade. Det blev något bättre i den andra efter ett trippelbyte, då  man vände matchen, men tappade till 2-2 i slutminuten. Därför måste HIF än en gång inse att fotbollsmatcher spelas i två halvlekar. Om TFF bara är lite mer effektiva än AFC så gör de ett par mål på HIF i första halvlek, om di röe är lika svaga som i Eskilstuna.

210911 Helsingborgs Assad Al Hamlawi jublar efter 1-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan AFC Eskilstuna och Helsingborg den 11 september 2021 i Eskilstuna.
Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0023

Trelleborg är verkligen med i toppstriden där det ligger två direkta uppflyttningsplatser och en kvalmatch till allsvenskan i potten. Det är oväntat, även om TFF är svårspelat lag som kan vinna mot samtliga motståndare när allt stämmer. Laget tränas av Trelleborgsikonen Kristian Haynes, som har spelat med laget många år, bl a under ett par allsvenska säsonger. Det finns flera välmeriterade spelare med mycket rutin i truppen. Bl a håller den f d HIF-spelaren Fredrik Liverstam ihop det stabila försvaret. Vidare spelar mittfältarna Måns Söderqvist (tidigare Kalmar och Hammarby), Johan Blomberg (tidigare Halmstad, AIK och Sundsvall), mittfältaren Mohammed Saeid (tidigare Örebro, Sirius och USA) och Dzenis Kozica (tidigare Djurgården och J-södra) i laget. Lägg därtill den vindsnabbe yttermittfältaren från Öster, Petar Petrovic, och den notoriske målskytten och anfallaren Henry Offia från Sirius, så förstår alla att TFF är ett lag som tillhör toppen i superettan i år. I de senaste omgångarna har man vunnit mot Öster, Brage och GAIS, och förlorat mot Falkenberg.

HIF och TFF ligger på samma poäng en poäng efter Värnamo. Så detta är en extremt viktig sexpoängsmatch där vinnaren får lite distans till motståndarna. Skadeläget i HIF-truppen är bra så man kan ställa upp med helt ordinarie lag, med frågetecken för Anders Lindegaard. Som vanligt måste di röe ha maximalt fokus i matchen mot TFF. Det är nu det gäller som mest, en vinst gör att man förstärker sin position i toppen och skaffar sig försprång till Trelleborgarna, och en förlust gör att man tappar mark i kampen om de allsvenska platserna.

Jörgen Lennartsson måste hitta rätt i laguttagning, uppladdning, mentala förberedelser, spelide och förmåga att hitta nya lösningar om spelet går i stå. Han bör förstå att det är ok att bänka spelare som inte visar att de vill  ge allt för laget, utan mest joggar runt på planen lite halvhjärtat och desorienterat, som t ex Karjalainen och Lundberg. Sen är en av Lennartssons viktigaste uppgifter är att servera den där berömda taggtråden till lunch åt spelarna fram till och med tisdag.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*