Inför HIF-Östersund

190429 Östersunds Tesfaldet Tekie och Helsingborgs Rasmus Jönsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Östersund och Helsingborg den 29 April 2019 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Varje gång Östersund är på tapeten är det svårt att fokusera på det rent fotbollsmässiga, efter klubbens alla ytterst tveksamma ekonomiska transaktioner. Hoppet inför söndagens hemmamatch mot Jämtlandslaget står till att HIF tar tre tunga pinnar, och visar att det är resultaten på planen som är det viktiga.

Jag får alltid en fadd smak i munnen när jag behöver skriva om Östersunds FK. Laget har på ett par år gått från att ha varit en glädjekälla för alla oss fotbollsälskare, med sin uttalade integrationsprofil, och med sin fantastiska fotboll där de spelade som ett Sveriges eget Barcelona, och radade upp segrar nationellt och internationellt med sin snabba, rörliga tekniska fotboll, till att bli en klubb som misskött ekonomin och organisationen, så till den milda grad att många ville att de inte skulle få fortsätta spela elitfotboll.

Det är inte min primära uppgift att analysera hur man sköter eller missköter fotbollsklubbar, men jag var inte den enda som reagerade starkt i vintras när överklagandenämnden rev upp det beslut som licensnämnden hade fattat i november 2019, som innebar att klubbens elitlicens blev indragen. ÖFK fick alltså tillbaka sin elitlicens och tilläts att spela i allsvenskan i år. Skälen var verkligen diffusa och tveksamma, då klubben bl a hävdat att man räknade med att få in en en pott sponsorpengar på ca sex miljoner kronor, utan att specificera intäkten närmare. Det kändes nog extra bittert för Örebro SK, som inte fick igenom sin överklagan på liknande grunder 2004, och i stället blev tvångsdegraderade från allsvenskan. Alla dessa tveksamheter kombinerat med diverse gemensamma transaktioner med den f d ordföranden Daniel Kindberg, som är dömd till tre års fängelse för ekonomisk brottslighet, gör att känslorna för Östersunds FK är mycket svala, på gränsen till iskalla.


Foto: Mathilda Ahlberg

Vad gäller det rent fotbollsmässiga har ÖFK gått bättre än väntat i år. Laget tippades att vara en klar nedflyttningskandidat, av de flesta förståsigpåare inför säsongen. Man har värvat försvararna Adnan Catic (AFC Eskilstuna) och Kalpi Ouattara (Mimosas), mittfältarna Malcolm Stolt (IFK Östersund) och Frank Arhin (Dalkurd) samt anfallarna Ahmed Awad (Västerås), Francis Jno-Baptiste (AFC Eskilstuna), Brian Martin Pages (Teneriffa) och Bakr Abdellaoui (Linense) under året.

Man har också släppt iväg namnkunniga spelare som Tom Pettersson (FC Cincinnati, USA), Jamie Hopcutt (GIF Sundsvall) och Hosam Aiesh (IFK Göteborg).                                                                                                                                                                 Efter en usel inledning med fyra poäng på sex matcher i allsvenskan sparkade Östersund sin huvudtränare engelsmannen Ian Burchnall i somras. Han skulle ersättas av div 4-tränaren från FC Djursholm, Amir Azrafshan. Men det visade sig att ÖFK inte hade haft koll på att han saknade den licens som krävdes för att få vara huvudtränare i allsvenskan, så nu får han var assisterande tränare till den assisterande tränaren Pero Kapcevic, tills han har klart med sin licens. Cirkus Östersund har varit igång igen.

Resultatmässigt har det dock vänt för ÖFK som tagit flera tunga segrar, bl a mot AIK, Elfsborg, Falkenberg och Kalmar, och oavgjort mot Häcken, Varberg och Djurgården har man nu spelat in 27 poäng, och ligger på tämligen säker mark på nionde plats i serien. HIF har efter segern i Varberg i måndags 21 poäng, och ligger för första gången på evigheter ovanför kvalplats på 13:e plats. Östersund kommer senast från tre oavgjorda matcher, medan HIF kommer från två oavgjorda och en seger. HIF kan ta med sig självförtroende från två raka kämpamatcher på bortaplan som inte varit di röes styrka tidigare, med sammanlagt fyra poäng mot Hammarby och Varberg, där man trots skador på centrala spelare som Martin Olsson och Mohammed Abubakari, visade en härlig moral.

200921 Varbergs Robin Book och Helsingborgs Rasmus Jönsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och Helsingborg den 21 september 2020 i Varberg.
Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0039

HIF ser ut att ha fått igång ett vinnande koncept med en 3-5-2-uppställning, där nyförvärvet Kabba Ceesay är en närmast felfri sista utpost, där nytända ur-HIF:are som Rasmus Jönsson och Max Svensson har hittat rätt i sina positioner som central offensiv mittfältare och som en mer klassisk vänsterytter, och med en hårt arbetande van den Hurk som bollvinnande centerforward. Andreas Landgrens återkomst betyder också mycket för den mentala styrkan i hela laget. Det blir garanterat en jämn match på Olympia på söndag, men det är återigen en match som HIF ska vinna om man vill hänga kvar. Skadeläget är förhoppningsvis bättre, så att framförallt Martin Olsson och Mohammed Abubakari kan vara spelklara, kanske också Anders Lindegaard. Joseph Ceesay är tillbaka från avstängning samtidigt som Mix Diskerud är avstängd i stället. Därför känns det extra viktigt att Martin Olsson kan spela.

HIF måste framförallt se upp med de målfarliga anfallarna Francis Jno-Baptiste och Blair Turgott, samt den unge mittfältaren Felix Hörberg. Men om inställningen är den rätta och om man är beredda att offra blod, svett och tårar som senast i Varberg, så kan man vinna mot Östersund och fortsätta klättra i bottenstriden.

Matchen spelas under morgondagen, på Olympia, med start klockan 14.30

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*