Inför HIF-Öster

210420 Helsingborgs Anthony van den Hurk och Viktor Lundberg jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Örgryte den 20 april 2021 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0176

HIF möter ett starkt Öster hemma på lördag, och måste steppa upp rejält för att kunna ta hem tre viktiga poäng.

När Smålands stolthet (ursäkta Kalmar) Östers IF, kommer till Olympia på lördag känner jag historiens vingslag svepa in. Öster är unikt på många sätt. Föreningen som är förhållandevis ung, den bildades 1930, har under det dryga halvsekel den funnits, hunnit samla på sig exceptionellt sett väldigt stora framgångar inom svensk elitfotboll. Som första fotbollsklubb någonsin tog man allsvenskt guld direkt som nykomlingar 1968. Man har fyra allsvenska guld, ett cupguld och ligger på 14:e plats i den allsvenska maratontabellen, och har spelat 33 säsonger i allsvenskan och 24 säsonger i landets näst högsta serie.

De mest kända storspelare och tränare som har varit aktiva i Öster är Tommy Svensson (förbundskapten när Sverige tog brons i USA-VM 1994), Andreas och Thomas Ravelli, Joachim Björklund, Harry Bild, Jan “Lill-Damma” Mattsson, Björn Andersson och HIF-bekantingarna Anders Linderoth, Peter Wibrån, Hasse Eklund och Emil Krafth.

130922 Helsingborgs Emil Krafth under allsvenska matchen mellan Helsingborg och Syrianska den 14 september 2013 i Helsingborg Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP 115

Efter några decenniers jojo-tillvaro i seriesystemet bygger Öster nu ett lag som på sikt ska etablera sig som ett stabilt allsvenskt lag, på samma sätt som HIF. I fjol var man med i toppen på superettan och slutade fyra. I år vill man vara med i kampen om topplatserna, och ett möjligt avancemang. AoH tippar Öster som sjua. Laget tränas av den f d Österspelaren Dennis Velic, sedan 2019. Inför årets säsong har man värvat försvararna Tatu Varmanen (Turun Palloseura, Finland) och John Stenberg (Dalkurd), mittfältarna Marcus Astvald (Degerfors), Alex Thor Hauksson (UMF Stjärnan, Island) och Benjamin Tannus (Motala AIF), samt anfallaren Jesper Westermark (Ljungskile).

Öster imponerade inte direkt på försäsongen med matcher mot Värnamo 5-0 och 0-3, Lunds BK 2-1, Varberg 0-1, Trelleborg 0-3, Norrby 2-1 och HIF 1-2. Men laget har stor potential och har inlett seriespelet godkänt med två segrar, en oavgjord och två förluster. I de två senaste matcherna har Öster mött topplaget GAIS där man tappade en 2-1-ledning till en förlust på de sista tio minuterna, och seriefavoriten GIF Sundsvall hemma där man föll med 0-2. Växjölaget ligger i mitten på en väldigt jämn tabell.

HIF har ännu inte förlorat, och kommer till match efter en ganska ineffektiv, temposvag insats med slarvigt passningsspel senast borta mot Brage, som slutade 0-0. HIF ligger på tredje plats i en mycket jämn tabell.  Även om van den Hurk och Andreas Granqvist saknades måste HIF prestera bättre än i Borlänge om man vill vara med i racet om de allsvenska platserna. Läget i spelartruppen är ganska oförändrat sen i söndags. Det är ovisst för Andreas Granqvist, Anthony van den Hurk och Dennis Olsson.

210413 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 13 april 2021 i Uppsala.
Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0161

Matchen på Olympia på lördag ser ut att bli en jämn tuff tillställning där HIF måste gå för vinst, men då krävs att man plockar fram vinnarskallarna, ökar bolltempot, rörligheten, kampviljan, målhungern och kvaliteten i passningsspelet, oavsett vilka spelare som är på planen. Just bolltempo och rörlighet är nycklarna för att man ska kunna dominera en match, och även för att kunna ändra en matchbild vid behov. Det har saknats hos HIF-spelarna i långa perioder av matcherna. Spelarna  måste ta löpningar, och ha många olika passningsalternativ. Vi vill också se att Jörgen Lennartsson vågar trycka på framåt med ett offensivt spel ända tills att slutsignalen ljuder, oavsett om HIF leder eller ej. Han måste också göra tidigare byten om spelet går i stå. I Borlänge senast trampade Rasmus Jönsson, Brandur Hendriksson och Viktor Lundberg vatten de sista tjugo minuterna, och ändå kom Gero inte in förrän de sista tio minuterna. Samtidigt är HIF-spelet ingen färdig produkt ännu, där finns en hel del förbättringspotential, och det måste man samtidigt se som något positivt.

Veckans podd, inför mötet med Öster hittar du nedan

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*