Inför HIF-Örgryte -”Det håller inte att backa hem sista kvarten”

Jörgen Lennartsson: Att vi då fick det stödet på träningen var jättepositivt för både spelarna och ledarna

De två forna allsvenska storlagen HIF och Örgryte möts på Olympia i årets andra omgång av superettan, på tisdag kväll i årets hemmapremiär på Olympia.

När Örgryte IS gästar Olympia för match mot vårt eget Helsingborgs IF, är det två av de historiskt sett största giganterna inom svensk elitfotboll som möts. HIF har spelat 67 säsonger i allsvenskan och ligger på sjätte plats i maratontabellen med sju guld, fem cupguld och två guld i supercupen. Laget har spelat 23 säsonger i landets näst högsta serie. Örgryte ligger på åttonde plats i den allsvenska maratontabellen med 56 säsonger, 14 guld varav de flesta kring sekelskiftet i början av 1900-talet, ett cupguld, samt 33 säsonger i landets näst högsta serie. ÖIS har precis som HIF studsat upp och ner i seriesystemet de senaste decennierna, och spelade senast i allsvenskan 2009. Därefter var man ner och vände i div 1, innan man kom tillbaka till superettan 2015.

980521 Fotboll, Svenska Cupen, Final 2, Helsingborg – Örgryte, 1-1: Helsingborgs målvakt Sven Andersson jublar med pokalen efter segern i cupfinalen som avgjordes på straffar.
Foto: BILDBYRÅN / 22485

Örgryte tog sitt senaste allsvenska guld 1985 med vår egen målvaktstränare och tidigare stormålvakt         “San Siro-Sven” Andersson i laget. En annan HIF-are som gick motsatt väg var vår nuvarande U-tränare och    f d storspelare HIF-ikonen Alvaro Santos, som bl a vann den interna skytteligan i ÖIS 2009 och 2010. Marcus Lantz, en annan HIF-ikon har varit tränare i Göteborgsklubben. F d storspelare i Örgryte är bl a Agne Simonsson, Rune och Sören Börjesson, Marcus Allbäck, Afonso Alves, Sven Andersson och Johan Elmander.

ÖIS tränas i år av Dane Ivarsson som assisteras av Johan Mattsson. Laget har inte rosat marknaden på försäsongen. Man kvalificerade sig inte för gruppspelet i svenska cupen, då man åkte ut i kvalet i fjol mot Lödde IF som spelar i div 3 södra Götaland. I årets träningsmatcher har man vunnit mot Utsikten 1-0 och mot Lindome 4-0, spelat oavgjort mot Norrby 0-0 och mot Varberg 0-0, samt förlorat mot Häcken 1-3, Qviding    0-2, Trollhättan 0-3 och mot Elfsborg 0-2.

Nyförvärv I Örgryte inför årets säsong är målvakten Robin Wallinder (Ljungskile), försvararna Arvid Brorsson (Örebro), Marcus Haglind Sangre (Akropolis) och Jonathan Azulay (Norrby), mittfältarna Hampus Dahlqvist (Lindome) och Anel Rashkaj (SJK Sejnajoki, Finland) och anfallaren Ajdin Zeljkovic (Lindome). Det är svårbedömt om laget blir fågel eller fisk i årets serie, men efter att precis ha hängt kvar i fjol på en tolfteplats, lär ÖIS hålla till på nedre halvan i år. AOH tippar Örgryte på en slutlig niondeplats.

210413 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 13 april 2021 i Uppsala.
Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0161

Efter premiären i Sundsvall där HIF blandade och gav spelmässigt, men fick med sig ett godkänt resultat i 2-2-matchen, behöver laget framförallt steppa upp i presspelet, i man mot man-spelet, i omställningsspelet och i anfallsspelet.  Det håller inte att backa hem den sista kvarten och bara slå undan. Tanken att stänga matcher är destruktiv, i nio fall av betalar sig motståndarnas tryck, och så blev det ännu en gång när GIF:arna kvitterade på övertid. Vill man sätta sig i respekt hos motståndarlagen, måste man som hungriga vargar,  visa att man vill käka upp dem från avspark till slutsignal. Sena defensiva byten var Mellbergs melodi i fjol, i år förväntar vi oss ett annat tänk av Jörgen Lennartsson, som kunde ha bytt in en formstark Dennis Olsson med halvtimmen kvar när både Lundberg och Hendriksson var tröttkörda, i stället för att vänta till att HIF:arna var helt nedtryckta i knäet på Lindegaard, och då kasta in två extra mittbackar.

Van den Hurk var matchens lirare men är förtvivlat ensam i anfallet. Han behöver mer understöd om HIF ska kunna dominera matcher och skapa flera böljande anfallsvågor. Loeper var också bra mot Sundsvall, men han kan inte bedriva omställningsspelet på egen hand. Det heter att anfall är bästa försvar, så då måste di röe pressa motståndarna högt, vinna mycket boll, ställa om snabbt och skapa långa anfall, tryck på motståndarna och  många målchanser. Med en starkare tajtare offensiv bör man ta tre pinnar i hemmapremiären mot Örgryte, även om Göteborgarna är sugna på revansch efter hemmaförlusten med 0-1 mot Öster i premiären. På måndagens träning matchade Lennartsson samma startelva som i premiären mot Sundsvall, så det är troligt att de spelarna inleder även mot Örgryte.

Matchtrupp

1. Anders Lindegaard (mv)
2. Ravy Tsouka
4. Andreas Granqvist
5. Brandur Hendriksson
6. Andreas Landgren
7. Viktor Lundberg
8. Vladislav Kreida
10. Rasmus Jönsson
11. Max Svensson
13. Wilhelm Loeper
14. Casper Widell
16. Jakob Voelkerling Persson
18. Alexander Nilsson (mv)
19. Bödvar Bödvarsson
20. Dennis Olsson
21. Charlie Weberg
24. Emil Hellman
39. Anthony van den Hurk

 

 

1 kommentar

  1. Lite märkligt att man väljer en sådan “defensivt” inriktad bänk med egentligen bara 2 offensiva alternativ i fråga om Max & Dennis. Skickar signal om återigen att tänka säkert är viktigare än tänka kreativt och visst har varken Mbo eller Gero rosat marknaden, men hade känts bra om en av dessa suttit på bänken som ett sätt att ytterligare vrida upp offensiven t.ex. vid ett likaläge i slutet på matchen eller i jakt på en kvittering…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*