Inför HIF-MFF “Nu fyller vi Olympia på Skånederbyt”

010619 Fotboll, Allsvenskan, Skåne derby, Malmö FF - Helsingborg: Jörgen Ohlsson, Malmö och Ulrik Jansson, Helsingborg © Bildbyrån - 24633

Superlativen räcker inte till när man ska beskriva känslan för ett Skånederby mellan HIF och Malmö FF. Det är den där bubblande euforin som börjar i tårna och som flödar ända upp till hårfästet, och som sprider magiska vibrationer hela vägen.

De båda klubbarna har mötts 116 gånger i allsvenskan från säsongen 1931/32 fram till 2016. Malmö FF har vunnit 49 matcher, HIF 38 och 29 har slutat oavgjort. Malmös största seger på 2000-talet var på Malmö stadion 2003 inför 27.472 åskådare (publikrekord detta sekel), när man vann med 5-0. HIF:s största var guldåret 2011, när man vann med 3-0 inför 23.612 åskådare i Malmö.

Det derby jag minns bäst och som jag upplevt på plats, är från HIF:s föregående guldår 1999, när HIF vann med 4-0 på Malmö stadion, samma år som Malmö FF åkte ur allsvenskan. Jag smög ut från stadion utan att jubla så högt för säkerhets skull den gången. Att sen HIF tog guld och Malmö FF ramlade ur serien gjorde ju inte direkt ont i ett sant HIF-hjärta…

Dessa klubbar är två av de absolut största giganterna i svensk fotboll genom historien. Malmö FF leder den allsvenska maratontabellen, man har 23 allsvenska guld, varav sex under 2000-talet, när man också har kvalificerat sig för två gruppspel i Champions League. HIF ligger sexa i den allsvenska maratontabellen och klubbens senaste allsvenska guld är från 1999 och 2011.

Malmö har haft en ganska lugn försäsong med inte alltför stor omsättning i spelartruppen. Man värvade hemvändarna Jon Inge Berget (New York city) och Erdal Rakip (Benfica), samt Adi Nalic (Landskrona BOIS), nu utlånad till AFC Eskilstuna, Anel Ahmedhodzic (Nottingham Forrest) och Dusan Melicharek (FC Zbrojovka Brno), och man lånade ut Carlos Strandberg till Örebro SK och sålde nyligen Andreas Vindheim till Sparta Prag. Malmö FF är solklara guldfavoriter i årets allsvenska och började lite knackigt men har nu fått igång sitt maskineri på allvar, och leder allsvenskan med sju vinster, tre oavgjorda och en förlust. Anmärkningsvärt är att oldtimern Markus Rosenberg, 37 år, bara blir bättre och bättre ju äldre han blir.

Malmö FFs Markus Rosenberg är en av de spelare som HIF måste ha ett extra öga på imorgon
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Visst finns det en djupt rotad rivalitet mellan de bägge skånelagen, men samtidigt vill man möta varandra på absolut högsta svenska toppnivå, eftersom matcherna mellan HIF och Malmö FF är jättelika folkfester oftast för utsålda läktare. Vi ska ta med oss de positiva beröringspunkterna mellan lagen, såsom att mängder av kända storspelare som Mats Magnusson, Thomas Sjöberg, Patrik Sundström, Janne Möller, Christian Järdler och Simon Thern har representerat bägge klubbarna. Negativa upplevelser som när en huligan angrep HIF:s målvakt Pär Hansson på Malmö stadion 2016 ska vi gemensamt se till att de aldrig får upprepas.

Årets första skånederby är en match mellan toppen och botten, där Malmö FF leder serien och har med sig en 5-0 seger mot AFC från senaste omgången, samtidigt som HIF ligger precis över nedflyttningsstrecket och har två halvhjärtade insatser mot AFC och Falkenberg som bägge slutade 1-1, med sig i bagaget. Det som är oroväckande är att HIF:s prestationer på plan har blivit sämre och sämre, och även om läget i truppen är instabilt med Pär Hansson, Alexander Farnerud, Andreas Granqvist och Kundai Benyu på skadelistan, har osäkerhet och en försämrad spelkvalitet spridit sig bland de som har kunnat spela. Så får det inte vara. Man måste kunna kräva att de som är uttagna presterar absolut optimalt. Under långa perioder av de två senaste matcherna har HIF:arna sett vilsna och osäkra ut på plan. Just därför måste all uppladdning inför en match handla lika mycket om mental  peppning som om fotbollsteori.

På spelarfronten är det fortsatt ett osäkert läge för lagkaptenen Andreas Granqvist, som under veckan har gett uttryck för att han kan spela skånederbyt, och oförändrat läge på de som har långtidsskador, men oavsett om Granen kan spela eller ej, så måste alla i det lag som ställer upp i derbyt visa killerinstinkt, HIF-hjärta och vinnarskalle. Ingen kräver att HIF ska vinna över Malmö FF på Olympia på söndag, men alla kan kräva att HIF står upp och krigar med huvudet högt, i varje moment och i varje sekund över hela matchen, speciellt hemma på Olympia, vår borg.

Vi ses på Olympia!

Foto: Bildbyrån – 24633

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*