Inför HIF-IFK Göteborg

200715 Helsingborgs Anthony van den Hurk och IFK Göteborgs August Erlingmark under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 15 juli 2020 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0025

Den har på förhand kallats ödesmatch. HIF måste vinna mot IFK Göteborg annars får vi med största säkerhet fokusera på att försöka nå en kvalplats för att rädda den Allsvenska platsen…

HIF och Änglarna eller IFK Göteborg, har spelat mängder av viktiga matcher mot varandra. Det är två av allsvenskans största klubbar historiskt sett. HIF ligger på sjätte plats i den allsvenska maratontabellen med 67 säsonger och sju guld, samt fem cupguld och två guld i supercupen. Klubben tog sitt senaste guld i allsvenskan 2011. Änglarna ligger på andra plats i mara-tontabellen med 87 säsonger och 18 guld, samt 8 guld i svenska cupen, ett guld i supercupen och två segrar i UEFA-cupen. Man tog sitt senaste allsvenska guld 2007.

IFK Göteborg har precis som HIF gått kräftgång i årets seriespel. Efter en rad förluster spakade man huvudtränaren Poya Asbaghi för drygt en månad sedan, och ersatte honom med HIF-ikonen Roland Nillson, som också har spelat flera säsonger i IFK Göteborg. Änglarna valde under sommaren att värva lite äldre hemvändare såsom Pontus Wernblom, Sebastian Eriksson och Mattias Bjärsmyr, samt anfallaren Christian Kouakou från Brage. Det har så långt inte direkt inneburit någon direkt förbättring, med tre förluster och en vinst på de senaste fyra omgångarna. Änglarna ligger tre poäng före HIF strax över kvalplatsen. HIF har inte heller rosat marknaden på sistone, med en oavgjord match och tre förluster på de fyra senaste omgångarna. Efter Malmömatchen ligger di röe på nedflyttningsplats, en pinne efter Falkenberg på kvalplatsen.

190422 Helsingborgs Max Svensson jublar med Rasmus Jönsson efter 3-1 under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 22 april 2019 i Göteborg.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Efter HIF:s usla resultat under en längre period är nu IFK Göteborg och Falkenberg de enda räddningsplankorna utöver Kalmar i årets allsvenska. Så om vi inte vinner mot Änglarna är risken att loppet nog är kört. Hemmatchen mot IFK Göteborg är en s k sex-poängsmatch, vilket innebär att det lag som vinner tar in tre poäng på ett motståndarlag som man behöver komma ikapp i tabellen. HIF gjorde en bra match hemma mot MFF i skånederbyt senast, men som så många gånger tidigare under året, var man alldeles för ineffektiva framför mål, och om man inte gör några mål så vinner man som bekant inga fotbollsmatcher.

Röster höjs nu från många klubbar i allsvenskan om att stänga årets serie, så att inga lag flyttas ner, och att ettan och tvåan från superettan flyttas upp, så att nästa års serie skall innehålla 18 lag. Det hade varit det mest rättvisa under de om-ständigheter som har rått under det här året med en pandemi som har förstört alla ansatser till att spela en normal serie.      Det borde ligga i Svenska fotbollsförbundets intresse, att de svenska elitklubbarna får en rimlig chans att må bra och bygga stabila organisationer i sina klubbar, för att de ska kunna vidareförädla svensk fotboll. Nu blöder flera klubbar ekonomiskt p g a uteblivna publikintäkter, och en degradering innebär en ännu värre åderlåtning p g a minskade TV-intäkter. Det skulle slå hårt mot klubbar som har stora ungdomsorganisationer, vilket leder till sämre förutsättningar för landets talanger att fortsätta utvecklas. Förhoppningsvis agerar Sv FF för svensk fotbolls bästa i ett så här extremt utsatt läge.

Det positiva som HIF kan ta med sig från Malmömatchen är att man kan hålla spelet val uppe mot topplag i långa perioder, men lärdomar som man samtidigt måste dra är att det behövs längre anfall med mer fantasi och större rörlighet på den sista fjärdedelen. Det är enda chansen om man ska komma till fler vassa avslutslägen. Van den Hurk måste ha bättre understöd på topp så att han kommer fram till fler och bättre målchanser. Då behövs det bättre kvalitet på det offensiva mittfältet. Brandur Hendriksson springer mycket men blir ofta obeslutsam när han ska stöta framåt, och har väldigt svårt att hitta passningsvägar till anfallsspelarna.  Bakåt finns det inte mycket att ändra på. Det kändes bra att Ravy Tsouka gjorde en stark match i derbyt med tanke på att han har haft det väldigt tungt under säsongen, men det känns ändå tryggt att Kabba Ceesay är åter från avstängning. Tsouka kan kanske ersätta Adam Eriksson på vänsterbacken, för i ärlighetens namn ser Adam allt mer osäker ut, han slår bort passningar, tappar ofta boll, och vänder hemåt många gånger när HIF skapar anfall på hans kant.

200830 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar tillsammans med Rasmus Jönsson efter 2-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Djurgården den 30 augusti 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0048

För HIF:s del gäller återigen bara ett fokus i matchen mot IFK Göteborg hemma på Olympia på söndag, nämligen att vinna matchen. Då måste man skapa fler målchanser och ha skärpa i avsluten,  för det är där det har brustit i de senare matcherna. Försvarsspelet har varit godkänt. Vi vill helst se ett par glada målgester från våra rödblåa spelare mot Änglarna.

Matchen spelas, under morgondagen, på Olympia med start klockan 17.30

 

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*